Κόμμα Πειρατών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του κόμματος

Κόμμα Πειρατών (σουηδικά: Piratparti)[1] είναι ένα όνομα που έχουν υιοθετήσει πολιτικά κόμματα σε διαφορετικές χώρες. Τα Κόμματα Πειρατών έχουν ως βασικές αρχές την προάσπιση των Δικαιωμάτων του πολίτη, την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία (με εξαίρεση το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας που απέρριψε την άμεση δημοκρατία σε συνέδριο το 2013), τη διαφάνεια, την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τα πνευματικά δικαιωμάτα και τις εμπορικές πατέντες, την ελεύθερη διασπορά της γνώσης (Ελεύθερο περιεχόμενο), την προστασία της ιδιωτικότητας καθώς και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των χρηστών στο Διαδίκτυο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Κόμμα Πειρατών ιδρύθηκε στη Σουηδία, τον Ιανουάριο του 2006 από τον Ρίκαρντ Φάλβινκε. Το όνομα του κόμματος προέρχεται από το Piratbyrån («Πειρατικό Γραφείο»), μια οργάνωση που δημιουργήθηκε για να στηρίξει ανθρώπους που αντιτίθενται στις ιδέες της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέλη του Piratbyrån είχαν προηγουμένως ιδρύσει την ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων “The Pirate Bay”. Το Piratbyrån είναι το Σουηδικό κομμάτι της οργάνωσης PiratGruppen με έδρα τη Δανία, που ονομάστηκε έτσι ως αντίδραση στην οργάνωση AntiPiratGruppen. Κατά συνέπεια, ο όρος «πειρατικό» που είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία μουσικής και κινηματογράφου στις εκστρατείες κατά της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί επανοικειοποίηση του όρου. Το 2006 πήρε μέρος στις Γενικές εκλογές στη Σουηδία συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,63% (το τρίτο μεγαλύτερο για κόμματα εκτός του κοινοβουλίου). Έλαβε επίσης μέρος στις Ευρωεκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,1%, εκλέγοντας έναν Ευρωβουλευτή.[2]

Το παράδειγμα της δημιουργίας του Πειρατικού Κόμματος ακολούθησαν σειρά από χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι οι θέσεις του Κόμματος Πειρατών βρίσκουν ανταπόκριση σε πολίτες ανεξαρτήτως της χώρας που διαμένουν. Τον Οκτώβριο του 2006 ιδρύεται το Διεθνές Κόμμα Πειρατών, που αποτελεί τη διεθνή οργάνωση των κομμάτων, μέλη της οποίας είναι τα Εθνικά Κόμματα Πειρατών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, τo «Κόμμα των Πειρατών του Βερολίνου» (γερμανικά: Piratenpartei Berlin) συγκέντρωσε 8.9% στις τοπικές εκλογές της «πόλης-κράτους» του Βερολίνου.[3]

Τον Απρίλιο του 2012, δημοσκοπήσεις εμφάνισαν το «Κόμμα Πειρατών Γερμανίας» (γερμανικά: Piratenpartei Deutschland) ως τρίτο κόμμα, με ποσοστό που υπερβαίνει το 13%.[4]

Η Διακήρυξη της Ουψάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 διεξήχθη το συνέδριο του Διεθνούς Κόμματος Πειρατών στην Ουψάλα (Σουηδία). Τα Ευρωπαϊκά Πειρατικά Κόμματα συμφώνησαν σε κοινή διακήρυξη των στόχων τους για τις Ευρωεκλογές του 2009.[5][6] Τα σημαντικότερα σημεία της διακήρυξης είναι:

  • Αλλαγή του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση της μη εμπορικής χρήσης από την εφαρμογή του. Μείωση του χρόνου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), την κατάργηση τεχνικών Ψηφιακής Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων σε κάθε επίπεδο υλικού ή λογισμικού.
  • Αλλαγή του νόμου αναφορικά με τις πατέντες, με ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνολογίες και μεθόδους που άπτονται της ζωής (σπόροι, γενετικές μεταλλάξεις σε φυτά και ζώα) και το λογισμικό, εξαιρώντας τα από την προστασία.
  • Ενίσχυση της ελευθερίας των πολιτών, διαφάνεια στην διακυβέρνηση, μείωση του απαιτούμενου χρόνο για τις Δικαστικές αποφάσεις, ισότητα απέναντι στη Δικαιοσύνη , ενίσχυση της ελευθερίας έκφρασης καθώς και επέκταση του δικαιώματος της Ανωνυμίας στις κάθε μορφής επικοινωνίες.

Εκπροσώπηση σε χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα πειρατικό κόμμα, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

Το Pirate Parties International (PPI) είναι μια οργάνωση που υποστηρίζει τα πειρατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο. Το PPI προσφέρει μια κοινή πλατφόρμα για διεθνή συνεργασία και παρέχει βοήθεια σε πειρατικά κόμματα να ξεκινήσουν στη χώρα τους. Πειρατικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση οργανισμό Pirate Parties International που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον επίσημο διεθνή πειρατικό φορέα υπάρχουν στις παρακάτω χώρες:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «piratparti». SO  (στα Σουηδικά). Σουηδική Ακαδημία. 2021 [2015]. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2023. 
  2. Ημερησία: "Οι... Πειρατές κούρσεψαν τις Βρυξέλλες!"
  3. New York Times: "In Berlin, Pirates Win 8.9 Percent of Vote in Regional Races"
  4. «Poll puts Germany's Pirate Party in third place». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2012. 
  5. «European Pirate Platform 2009». Pirate Party (Sweden). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2012. 
  6. «Uppsala-Deklaration». Piratenwiki (στα Γερμανικά). Κόμμα Πειρατών Γερμανίας. 29 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2012. 
  7. «Μετά τους Σουηδούς έρχονται οι Φινλανδοί "Πειρατές"!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]