Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας
Bündnis Zukunft Österreich
Alliance for the Future of Austria logo.png
Ηγέτης Γιόζεφ Μπούχερ
Ιδρυτής Γεργκ Χάιντερ
Ίδρυση 3 Απριλίου 2005
Έδρα Volksgartenstraße 3/5, A-1010 Βιέννη, Αυστρία
Ιδεολογία Οικονομικός φιλελευθερισμός
Κοινωνικός συντηρητισμός
Δεξιός λαϊκισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτική θέση Δεξιά
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μη εγγεγραμμένοι
Ιστοσελίδα
http://www.bzoe.at/
Πολιτικό σύστημα Αυστρίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας (γερμ. Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ) είναι ένα Αυστριακό πολιτικό κόμμα.

Το κόμμα ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου 2005 από τον Γεργκ Χάιντερ ύστερα από αποχώρηση του μετριοπαθούς τμήματος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας και αυτομάτως αντικατέστησε το τελευταίο στην κυβέρνηση συνεργασίας με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Το κόμμα κέρδισε 7 έδρες στις εκλογές του 2006, τερματίζοντας την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας. Στις εκλογές του 2008, το κόμμα σημείωσε μεγάλη άνοδο στον αριθμό εδρών, αφού κέρδισε 21 έδρες, ενώ παράλληλα τα ποσοστά του Κόμματος Ελευθερίας αυξήθηκαν σημαντικά. 13 μέρες μετά τις εκλογές, ο Χάιντερ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ μετά τον θάνατό του αρχηγός του κόμματος έγινε ο Γιόζεφ Μπούχερ. Υπό την ηγεσία του Μπούχερ, το κόμμα έγινε περισσότερο οικονομικά φιλελεύθερο, οδηγώντας σε αποχώρηση του Κόμματος Ελευθερίας στην Καρινθία από το κόμμα τον Δεκέμβριο του 2009.

Το κόμμα υπό την ηγεσία του Μπούχερ είναι οικονομικά φιλελεύθερο και κοινωνικά συντηρητικό. Ευελπιστεί να κερδίσει μεγαλύτερη επιρροή στην μεσαία τάξη και στην ελεύθερη αγορά από το Λαϊκό Κόμμα, υπερασπιζόμενο την σταθερή φορολογία, την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και μειώσεις στην γραφειοκρατία και στο χρέος. Το κόμμα διατηρεί μία πιο μετριοπαθή στάση στο θέμα της μετανάστευσης σε σχέση με το Κόμμα Ελευθερίας, αφού προτείνει την εισαγωγή της πράσινης κάρτας, ενώ είναι ευρωσκεπτικιστικό. Σε αντίθεση με το Κόμμα Ελευθερίας, η Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας υπερασπίζεται την επανεισαγωγή των διδάκτρων στην εκπαίδευση, την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και την υιοθέτηση κοινής αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας
0 / 183
Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αυστρίας
0 / 62
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 19
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alliance for the Future of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).