Κόμης του Γούστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο κόμης του Γούστερ ήταν τίτλος που δημιουργήθηκε πέντε φορές στο βασίλειο της Αγγλίας.

Πρώτη δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βαλεράν ντε Μπόμοντ, 1ος κόμης του Γούστερ

Η 1η δημιουργία έγινε χάρη του Νορμανδού ευγενούς Βαλεράν ντε Μπόμοντ (1138) που ήταν γιος του Ρόμπερτ ντε Μπόμοντ, 1ου κόμη του Λέστερ και της Ελισάβετ του Βερμαντουά, δίδυμος αδελφός του Ρόμπερτ ντε Μπόμοντ, 2ου κόμη του Λέστερ. Διατήρησε στην Γαλλική αριστοκρατία όπως ο πατέρας του και ο αδελφός του τον τίτλο του κόμητος του Μελάν, η πρώτη δημιουργία τερματίστηκε με τον θάνατο του πρώτου κατόχου (1166).

Δεύτερη δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 2η δημιουργία έγινε χάρη του κυβερνήτη και πολέμαρχου Τόμας Πέρσι, 1ου κόμη του Γούστερ (1397) μικρότερου γιου του Χένρι Πέρσι, 3ου βαρόνου του Πέρσι και της Μαρίας του Λάνκαστερ, μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Χένρι Πέρσι, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ. Πολέμησε στον Εκατονταετή Πόλεμο στο πλευρό του Ριχάρδου Β΄ της Αγγλίας αλλά αργότερα επαναστάτησε εναντίον του. Ο Τόμας Πέρσι μετά την μάχη του Σρούσμπερυ συνελήφθη, καταδικάστηκε για προδοσία και κρεμάστηκε, η περιουσία του και οι τίτλοι του κατασχέθηκαν και η δεύτερη δημιουργία τερματίστηκε.

Τρίτη δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 3η δημιουργία έγινε χάρη του Ριχάρδου Μποσάμπ, 1ου κόμη του Γούστερ (1420) που ήταν ταυτόχρονα και 2ος Βαρόνος του Μπεργκαβεννί. Ο πατέρας του Ριχάρδου Μποσάμπ ήταν ο Γουίλιαμ Μποσάμπ, 1ος βαρόνος του Μπεργκαβεννί μικρότερος γιος του Τόμας Μποσάμπ, 11ου κόμη του Γουόρικ και της Αικατερίνης Μόρτιμερ, έγινε με απόφαση του Κοινοβουλίου 1ος βαρόνος του Μπεργκαβεννί στην πρώτη δημιουργία (23 Ιουλίου 1392). Η τρίτη δημιουργία του Γούστερ τερματίστηκε με τον θάνατο του πρώτου κατόχου (1422) ενώ η βαρονία του Μπεργκαβεννί πέρασε στην κόρη και μοναδικό του παιδί Ελισάβετ Μποσάμπ, βαρόνη του Μπεργκαβεννί.

Τέταρτη δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 4η δημιουργία έγινε το 1457 χάρη του Τζων Τίπτοφτ, 2ου βαρόνου του Τίπτοφτ (1427 - 1470) ενός ιστορικού και ευνοούμενου του Εδουάρδου Δ΄ της Αγγλίας. Όταν αποκαταστάθηκαν στον θρόνο ο Οίκος του Λάνκαστερ και ο Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας ο Τζων Τίπτοφτ αποκεφαλίστηκε, οι τίτλοι του κατασχέθηκαν (1470) αλλά την επόμενη χρονιά που επανήλθε ο Οίκος της Υόρκης οι τίτλοι μεταφέρθηκαν στον γιο του Εδουάρδο (1469 - 1485). Ο Εδουάρδος πέθανε πρόωρα (1485) και η κομητεία του Γούστερ έπεσε σε αχρηστία ανάμεσα στους θείους του. Η βαρονία του Τίπτοφτ δημιουργήθηκε με απόφαση του Κοινοβουλίου (7 Ιανουαρίου 1426) χάρη του Τζων Τίπτοφτ, 1ου βαρόνου του Τίπτοφτ πατέρα του πρώτου κόμη που είχε διατελέσει ομιλητής της Βουλής των Κοινοτήτων και Υψηλός θησαυροφύλακας.

Πέμπτη δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 5η δημιουργία έγινε χάρη του Καρόλου Σόμερσετ, 1ου κόμη του Γούστερ (1514) νόθου γιου του Χένρι Μποφώρ, 3ου δούκα του Σόμερσετ. Ο πέμπτος κόμης Χένρι Σόμερσετ, 1ος μαρκήσιος του Γούστερ αναβαθμίστηκε σε μαρκήσιο του Γούστερ (1643) και ο τρίτος μαρκήσιος Χένρι Σόμερσετ, 1ος δούκας του Μπωφόρ αναβαθμίστηκε σε δούκα του Μπωφόρ (1682).