Κόκκινος ποταμόχοιρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κόκκινος ποταμόχοιρος
Ο Κόκκινος Ποταμόχοιρος
Ο Κόκκινος Ποταμόχοιρος
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Συΐδες (Suidae)
Υποοικογένεια: Suinae
Γένος: Ποταμόχοιρος
Είδος: Κόκκινος Ποταμόχοιρος
Διώνυμο
Potamochoerus porcus - Κόκκινος Ποταμόχοιρος
Linnaeus , 1758

Ο Κόκκινος ποταμόχοιρος (Potamochoerus porcus) είναι ένα Αρτιοδάκτυλο Θηλαστικό,που ανήκει στην οικογένεια των Συΐδων και στο γένος του ποταμόχοιρου. Τα ζώα αυτά ζουν στην Αφρική και κυρίως στη Γουϊνέα και στα δάση του Κογκό. Στο ίδιο γένος ανήκει και ο Ποταμόχοιρος των Θάμνων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας αρσενικός Κόκκινος Ποταμόχοιρος

Ο κόκκινος ποταμόχοιρος έχει μία εντυπωσιακή κόκκινη γούνα, μαύρα πόδια, μια φουντωτή λευκή λωρίδα κατά μήκος της σπονδυλικής του στήλης και ένα ζευγάρι από γούνινες τούφες στα αυτιά του. Έχουν λευκά σημάδια στο πρόσωπο γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια και το σαγόνι. Το υπόλοιπο του ρύγχους και του προσώπου τους είναι μαύρο. Η γούνα γύρω από το σαγόνι και στις πλευρές είναι μεγαλύτερη από την υπόλοιπη.

Οι ενήλικες ζυγίζουν 45 έως 115 κιλά,έχουν ύψος 55 έως 80 εκατοστά και μήκος από 100 έως 145 εκατοστά. Η ουρά του έχει μήκος 30-45 εκατοστά. Τα αρσενικά είναι κάπως μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα αρσενικά διαθέτουν εξογκώματα και από τις 2 πλευρές του ρύγχους. Διαθέτουν επίσης και μικρούς χαυλιόδοντες.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόκκινος ποταμόχοιρος είναι είδος παμφάγο. Τρέφεται κυρίως με ρίζες και κόνδυλους και συμπληρώνει τη διατροφή του με φρούτα, χόρτα, βότανα, αυγά, τμήματα από νεκρά ζώα, έντομα και σαύρες. Χρησιμοποιεί το μεγάλο ρύγχος του για να ψάχνει το έδαφος σε αναζήτηση τροφής,αυτό όμως συχνά καταστρέφει τις γεωργικές καλλιέργειες.

Ο κόκκινος ποταμόχοιρος είναι κυρίως νυκτόβιο ζώο. Τη μέρα κρύβονται ενώ μετά τη δύση του Ήλιου περιφέρονται σε αναζήτηση τροφής. Οι κόκκινοι ποταμόχοιροι είναι καλοί κολυμβητές, αλλά δε μπορούν να κρατήσουν για πολύ την αναπνοή τους. Ζουν σε μικρές ομάδες 4 με 20 ζώων που αποτελούνται από το αρσενικό, μερικά ενήλικα θηλυκά και τα μικρά τους. Το αρσενικό υπερασπίζεται την αγέλη του από σαρκοφάγα ζώα όπως η Λεοπάρδαλη.

Οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόκκινος ποταμόχοιρος ζει σε τροπικά δάση, σε πυκνές Σαβάνες, πυκνές κοιλάδες, κοντά σε ποτάμια και σε έλη. Τα ζώα αυτά ζουν στην περιοχή του Κονγκό και της Γκάμπια, στο Ανατολικό Κονγκό, νότια στον ποταμό Κασάι και στον Κονγκό.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Red river hog της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).