Κωνσταντίνος Σ. Καραθεοδωρή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Σ. Καραθεοδωρή
Ο Κωνσταντίνος Σ. Καραθεοδωρή, περ. 1900
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Ελληνικά)
Γέννηση1841
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος1922
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
οθωμανικά Τουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΓονείςΣτέφανος Καραθεοδωρή
ΑδέλφιαΑλέξανδρος Καραθεοδωρής
ΣυγγενείςΘεμιστοκλής Σοφούλης (γαμπρός) και Θεμιστοκλής Π. Σοφούλης (δισέγγονος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγεμόνας της Σάμου (1906–1907)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1841 - 1922) ήταν Έλληνας ανώτερος υπάλληλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1841. Πατέρας του ήταν ο Στέφανος ιατρός του σουλτάνου και καθηγητής Ιατρικής και αδελφός του ο Αλέξανδρος ηγεμόνας της Σάμου και διοικητής της Κρήτης.

Σπούδασε μηχανική και γεφυροποιία στην Πολυτεχνική Σχολή Παρισίων.

Διετέλεσε για πολλά έτη Διευθυντής Δημοσίων Έργων και Σύμβουλος Επικρατείας.

Υπήρξε δυναμικό μέλος της Αρχαιολογικής Επιτροπής του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου. Συνέταξε μεταξύ άλλων το πλήρες σχέδιο των Αρχαίων Τειχών της Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1895 μετέβει στην Αδριανούπολη προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τον Τσάρο Αλέξανδρο τον Γ’. Το επόμενο έτος αντιπροσώπευσε την Υψηλή Πύλη στην Αγία Πετρούπολη στη στέψη του Τσάρου Νικολάου του Β’.

Ο Κωνσταντίνος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση και στην επάνδρωση ελληνικών σχολείων με διδασκάλους και καθηγητές. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε ζητήματα της εκκλησίας και του Πατριαρχείου.

Το 1906 διορίστηκε, όπως παλαιότερα ο αδελφός του Αλέξανδρος, Ηγεμών της Σάμου όπου συνεργάστηκε στενά με τον με τον προοδευτικό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης των Σαμίων και μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας, Σοφοκλή Σοφούλη. Στη Σάμο ο Κωνσταντίνος ίδρυσε Εμπορικό Επιμελητήριο, Σαμιακή ατμοπλοϊκή εταιρεία και κατόρθωσε να εδραιώσει το Ιεροδιδασκαλείο που παλαιότερα τροφοδοτούσε από την Πάτμο τον Ελληνισμό με κληρικούς και εκπαιδευτικούς. Βλέποντας τον φιλελευθερισμό του και τη στενή φιλία και συνεργασία με τον Σοφοκλή Σοφούλη που είχε σαν σκοπό την ένωση της ημι-αυτονόμου ηγεμονίας Σάμου με την Ελλάδα, η Υψηλή Πύλη ανακάλεσε τον Κωστάκη Πασά το 1907. Άλλη δικαιολογία για την ανάκληση του ήτο ότι ο Κωστάκης επέμενε, με την υποστήριξη του Σοφούλη, να δημιουργήσει Τράπεζα στη Σάμο που στην ουσία θα ήταν υποκατάστημα της Τραπέζης Αθηνών. Όταν ο Σαμιακός λαός εξεγέρθη λόγω της ανάκλησης του στην Κωνσταντινούπολη, η οικογένεια του Κωστάκη φοβήθηκε ότι κινδυνεύει η ασφάλεια του από τις Οθωμανικές αρχές. Τον δήλωσε νεκρό και τον έφερε σε φέρετρο στη Αθήνα δήθεν για να γίνει η κηδεία του.

Το 1906 διετέλεσε ηγεμόνας της Σάμου, στη θέση του Ιωάννη Βιθυνού. Το 1907 τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Γεωργιάδης.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 1922.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Φωτιάδη, εγγονή εκ μητρός του Στεφάνου Βογορίδη, απέκτησαν έξι παιδιά μεταξύ των οποίων τον Αλέξανδρο που πέθανε από τύφο στην Αθήνα το 1908 σε ηλικία μόλις 24 ετών και τη Λουκία, μητέρα του μεγάλου φυσικού Ιωάννη Αργύρη (John Argiris).

είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]