Γεώργιος Γεωργιάδης (Ηγεμόνας Σάμου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Γεωργιάδης
Georgios Georgiadis Cappadocia.JPG
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Γεωργιάδης (Ελληνικά)
Γέννηση 1866
Ürgüp
Εθνικότητα Ρωμιοί
Χώρα πολιτογράφησης Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Οθωμανικά τουρκικά
Σπουδές Μεγάλη του Γένους Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Ηγεμόνας της Σάμου (1907–1908)
Ηγεμόνας της Σάμου (1873)

Ο Γεώργιος Γεωργιάδης ήταν διορισμένος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Ηγεμόνας της Σάμου, που διοίκησε για σύντομο διάστημα από το 1907 ως το 1908.

Ο Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1866 από Καππαδόκες Έλληνες γονείς από το Προκόπι, το σημερινό Ουργκούπ, κοντά στη Νίγδη της Καππαδοκίας[1]. Αφού διορίστηκε Ηγεμόνας, ήρθε στο νησί αλλά κατάλαβε ότι επρόκειτο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Για να αποφύγει να πολεμήσει ανθρώπους της καταγωγής του, υπέβαλε την παραίτησή του στο Οθωμανό Σουλτάνο. Όταν έφυγε είπε στο Σαμιακό Κοινοβούλιο: "Σύντροφοι Σάμιοι, φεύγω γιατί δεν θέλω να εκτελέσω τις παράνομες διαταγές της Οθωμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω να μην με αντικαταστήσει ο Ανδρέας Κοπάσης". Αυτό όμως συνέβη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Iordanoglou, Anastasios K. (1989). To Ethnikon Iōakeimeion Parthenagōgeion Kōnstantinoupoleōs, 1882-1988. Hidryma Meletōn Chersonēsou tou Haimou, σελ. 112. «Γεωργιάδης Γεώργιος ο Προκοπιεύς: Γεννήθηκε το 1866 στο Προκόπι (Ουργκιούπ) της Νίγδης. Ήταν απόφοιτος της ΜΓΣ και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Ζωγράφειο καθώς επίσης και στη ΜΓΣ για 17 συνεχή ...» 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Georgios Georgiadis (Prince of Samos) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).