Γεώργιος Γεωργιάδης (Ηγεμόνας Σάμου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Γεωργιάδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Γεωργιάδης (Ελληνικά)
Γέννηση1866
Προκόπι
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
οθωμανικά Τουρκικά
ΣπουδέςΜεγάλη του Γένους Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγεμόνας της Σάμου (1907–1908)

Ο Γεώργιος Γεωργιάδης ήταν διορισμένος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Ηγεμόνας της Σάμου, που διοίκησε για σύντομο διάστημα από το 1907 ως το 1908.

Ο Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1866 από Καππαδόκες Έλληνες γονείς από το Προκόπι, το σημερινό Ουργκούπ, κοντά στη Νίγδη της Καππαδοκίας[1]. Αφού διορίστηκε Ηγεμόνας, ήρθε στο νησί αλλά κατάλαβε ότι επρόκειτο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Για να αποφύγει να πολεμήσει ανθρώπους της καταγωγής του, υπέβαλε την παραίτησή του στο Οθωμανό Σουλτάνο. Όταν έφυγε είπε στο Σαμιακό Κοινοβούλιο: "Σύντροφοι Σάμιοι, φεύγω γιατί δεν θέλω να εκτελέσω τις παράνομες διαταγές της Οθωμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω να μην με αντικαταστήσει ο Ανδρέας Κοπάσης". Αυτό όμως συνέβη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Iordanoglou, Anastasios K. (1989). To Ethnikon Iōakeimeion Parthenagōgeion Kōnstantinoupoleōs, 1882-1988. Hidryma Meletōn Chersonēsou tou Haimou. σελ. 112. Γεωργιάδης Γεώργιος ο Προκοπιεύς: Γεννήθηκε το 1866 στο Προκόπι (Ουργκιούπ) της Νίγδης. Ήταν απόφοιτος της ΜΓΣ και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Ζωγράφειο καθώς επίσης και στη ΜΓΣ για 17 συνεχή ... 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Georgios Georgiadis (Prince of Samos) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).