Κωνσταντίνος Καραπάνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντίνος Καραπάνος
Konstantinos Karapanos.JPG
Γέννηση
Άρτα
Θάνατος
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα κλασικός αρχαιολόγος, πολιτικός, τραπεζίτης και αρχαιολόγος
Τέκνα Πύρρος Καραπάνος και Αλέξανδρος Καραπάνος
Αξίωμα Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
Υπουργός Ναυτικών της Ελλάδας
Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας
Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας ()
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Άρτας)

Ο Κωνσταντίνος Καραπάνος ( 1840 - 22 Μαρτίου 1914) ήταν Έλληνας πολιτικός, τραπεζίτης, γαιοκτήμονας και αρχαιολόγος του 19ου αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καραπάνος γεννήθηκε το 1840 στην Άρτα, η οποία τότε αποτελούσε έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά έλκυε την καταγωγή του από την Ακαρνανία και συγκεκριμένα από τη Ζάβιτσα του Ξηρόμερου. Πατέρας του ήταν ο Γεράσιμος Καραπάνος (επιστάτης των κτημάτων του οθωμανού Μουσταφά Ναϊλί πασά[1] ) και παππούς του ο πολιτικός και συνονόματος Κωνσταντίνος Καραπάνος[2].

Τις εγκύκλιες σπουδές του τις έκανε στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και οικονομολογία στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα διορίστηκε το 1861 υπάλληλος της οθωμανικής πρεσβείας, καθότι υπήκοος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα χρημάτισε γραμματέας της Γενικής Εταιρείας του Οθωμανικού Κράτους. Το 1864 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου άσκησε το επάγγελμα του τραπεζίτη.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και διεξήγαγε ως αρχαιολόγος ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης το διάστημα 1875-1877. Την πλούσια αρχαιολογική του συλλογή τη δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το 1882, ένα χρόνο μετά την προσάρτηση της Άρτας στο ελληνικό κράτος, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Άρτης, υποψήφιος με το κόμμα του Κουμουνδούρου και ανέλαβε υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις. Εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής στην επαρχία Άρτας, συγκεκριμένα 11 συνεχόμενες φορές, από το 1882 έως το 1910. Αποχωρώντας από το κόμμα του Κουμουνδούρου προσχώρησε σε αυτό του Τρικούπη, αλλά διαφωνώντας με την πολιτική του, προσχώρησε στη συνέχεια σε αυτό του Δηλιγιάννη. Το 1887 δημιούργησε δικό του κόμμα, το Προοδευτικόν όπως ονομάστηκε, το οποίο μετά λίγους μήνες διαλύθηκε. Υπήρξε υπουργός Οικονομικών το 1890, υπουργός Ναυτικών το 1902 και 1903 και Δικαιοσύνης το διάστημα 1904-1905.

Απεβίωσε στις 22 Μαρτίου 1914 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ζωγράφου και γιοι του ήταν οι Πύρρος και Αλέξανδρος, ο οποίος υπήρξε πολιτικός και διπλωμάτης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Κωνσταντίνος Καραπάνος.
  2. Νικόλαου Πατσέλη, Οι πολιτικοί άνδρες της Ηπείρου, Έκδοση Ηπειρωτική Εστία, Ιωάννινα 1959, σελ. 3 - 4.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]