Κωνσταντίνος Δ. Μπλιάτκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Δ. Μπλιάτκας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Δ. Μπλιάτκας (Ελληνικά)
Γέννηση27 Σεπτεμβρίου 1957 (1957-09-27) (66 ετών)
Νάουσα Ημαθίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Ιταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συγγραφέας
παρουσιαστής talk show
σεναριογράφος
αρθρογράφος

Ο Κώστας Μπλιάτκας (γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου 1957) είναι Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών στην ΕΡΤ3 και σεναριογράφος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Νάουσα και αποφοίτησε από το Λάππειο Γυμνάσιο της πόλης. Πτυχιούχος ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ του ΑΠΘ. Σπούδασε επίσης διοίκηση και οργάνωση ΜΜΕ.

Διετέλεσε Γενικός Διεθυντής της ΕΡΤ3 (2010 - 2013), Γενικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος,αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΕΞΟΥΣΙΑ , διευθυντής του 102fm της ΕΡΤ3 και υποδιευθυντής Διεθνών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της ΕΡΤ3. Αρθρογράφος των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ και Κυριακάτικη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ.

Εργάζεται επί πολλά χρόνια στον ημερήσιο Τύπο, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ως παρουσιαστής ενημερωτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών εκπομπών, μεταξύ των οποίων βραβευμένες εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης όπως "Με Μια Τρίτη Ματιά" (1995 - 2006), "Εκ του Πλησίον" (2006 - 2008 και 2016 - 2017), "Οι παρέες της Θεσσαλονίκης" (2006 - 2011), "Δεύτερη Ανάγνωση" (2008 - 2010), "Μιλώντας Πολιτικά" (2004), "Ευρώπη των Πολιτών" (1998 - 1999) ενώ έχει συνεργαστεί με το ΒΒC και με ξένα έντυπα. Σχεδίασε και επιμελήθηκε την παραγωγή της πολυβραβευμένης σειράς 32 ντοκιμαντέρ "Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" της ΕΡΤ3.

Έχει γράψει βιογραφίες και ιστορικές έρευνες. Έχει γράψει σενάρια και πρόζες για μουσικές παραστάσεις. Διευθυντής παραγωγής των ντοκιμαντέρ της Πολιτιστικής Εταιρείας "Η Θησαυροί της ΟΥΝΕΣΚΟ" (κείμενο Χρίστου Ζαφείρη) και "Η ιστορία της συνοικίας των εξοχών" (κείμενο Βασίλη Κολώνα). Έχει βραβευθεί στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μπότση) και στο εξωτερικό (CIRCOM - Ένωση Δημοσίων Περιφερειακών Τηλεοράσεων της Ευρώπης) για τη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "H συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης" (2022, Επίκεντρο)
  • Το Woodstock και ο μύθος του" (2019, Επίκεντρο)
  • Ο ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΠΟΥ" (University Studio Press, 2019)
  • Γιάννης Κυριακίδης: Ζωή Γεμάτη Εικόνες" (Μίλητος, 2014)
  • Τιτανικός, ψίθυροι από το βυθό" (Τόπος, 2012)
  • Λυπάμαι χάσατε!" (Τόπος, 2010)
  • Ο Ψηλός: Η επίσημη αυτοβιογραφία του Αντώνη Αντωνιάδη" (Μοτίβο, 2007)
  • Γιώργος Κούδας: Της ζωής μου το παιχνίδι" (Ιανός, 2005)
  • Εισαγωγή στο Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ" (Ιανός, 2002)
  • Διονύσης Σαββόπουλος: Υπόγεια Διαδρομή" (Ιανός, 1999)

Βραβευσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κώστας Μπλιάτκας έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων για την καθημερινή ενημερωτικη εκπομπή του "ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ" στην ΕΤ3 (1995 - 2006) και από τον ΠΣΑΤ, την ΕΣΑΚΕ και τον ΠΣΑΠ και τους παλαιμάχους του Ηρακλή Θεσσαλονίκης για τα βιβλία αθλητικού περιεχομένου που έγραψε. Επίσης βραβεύθηκε από τους Δήμους Ρεθύμνου, Νεάπολης Θεσσαλονίκης και Νάουσας και από την Κοινότητα Αφύτου, για την προσφορά του στον πολιτισμό στη δημοσιογραφία. Από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος βραβεύθηκε για το σύνολο του συγγραφικού του έργου. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης του Μορφωτικού της Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ. Είναι παντρεμένος με τη Χιονία Βλάχου και έχει δύο παιδιά, την Ήρα και τον Δημήτρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]