Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κυβέρνηση της Γαλλίας)
Γαλλική Κυβέρνηση
Gouvernement de la République française
Πληροφορίες
Ίδρυση1958 (Πέμπτη Δημοκρατία)
ΚράτοςΓαλλική Δημοκρατία
ΕπικεφαλήςΠρωθυπουργός
Διορίζεται απόΠρόεδρος
Κύριο όργανοΣυμβούλιο των Υπουργών
Λογοδοτεί σεΕθνοσυνέλευση
ΈδραΜέγαρο Ματινιόν, Παρίσι
Ιστοσελίδαgouvernement.fr

Η Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας (γαλλικά: Gouvernement de la République française) ασκεί την εκτελεστική εξουσία στη Γαλλική Δημοκρατία σε συνεργασία πάντα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποτελείται από τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης, και τους Υπουργούς και Υφυπουργούς.[1] Οι προϊστάμενοι του κυβερνητικού σχήματος ονομάζονται Υπουργοί (Ministres), ενώ οι άμεσοι υφιστάμενοί τους έχουν τον τίτλο του Υφυπουργού ή Γραμματέα του Κράτους (Secrétaires d'État).

Ένα μικρότερο και πιο ισχυρό εκτελεστικό όργανο, το Συμβούλιο των Υπουργών (Conseil des ministres) αποτελείται μόνο από τους υπουργούς, αν και ορισμένες φορές λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και υφυπουργοί. Γεγονός είναι επίσης ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση ούτε και αποτελεί μέλος της, αν και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του συμβουλίου των υπουργών, ωστόσο ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να ηγείται του Συμβουλίου, έχοντας στο παρελθόν τον τίτλο του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών (Président du Conseil des ministres) κατά την Τρίτη και Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «A SHORT GUIDE TO THE FRENCH POLITICAL SYSTEM». 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Government of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).