Κρούφκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρούφκι
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΠολωνία
Πληροφορίες
ΕίδοςΦατζ
Κύρια συστατικάΓάλα, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, βανίλια
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Τα κρούφκι (πολωνικά: krówki, πληθυντικός του krówka [κρούφκα]), που κυριολεκτικά σημαίνει «μικρές αγελάδες», είναι πολωνικές φατζ ημιμαλακές τόφι καραμέλες γάλακτος. Όταν είναι χειροποίητα, είναι σκληρά και τραγανά εξωτερικά, αλλά το εσωτερικό είναι πιο ρευστό παρά στερεό.

Είναι ένα από τα πιο κοινά πολωνικά γλυκίσματα, που πωλείται παγκοσμίως και μπορεί να θεωρηθεί «καραμέλα dulce de leche». Εμπορικά, πολλές μάρκες είναι διαθέσιμες, όπου οι περισσότερες από αυτές έχουν κάθε ξεχωριστή καραμέλα τυλιγμένη σε ασπροκίτρινο χαρτί με εικόνα μιας αγελάδας Χόλσταϊν-Φρίσλαντ. Είναι ευρέως γνωστά σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και είναι κάτι σαν το αντίστοιχο της καραμέλας Λευκό Κουνέλι, διάσημη σε όλη την Ανατολική Ασία.

Η αρχική συνταγή περιέχει συνήθως γάλα, ζάχαρη και μερικές φορές βούτυρο, κρέμα γάλακτος και γεύση βανίλιας.[1] Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες εκδοχές γεύσεις φρούτων (π.χ. μπανάνα),[2] κακάου,[2] καφέ, ξηροών καρπών,[2] γλυκόριζας[2], καθώς και εκδόσεις από γάλα σόγιας για καταναλωτές με δυσανεξία στη λακτόζη. Τα κρούφκι μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα απλό τηγάνι από χυτοσίδηρο και τα προαναφερθέντα συστατικά.

Η εταιρεία ζαχαροπλαστικής "L. Pomorski i syn" ισχυρίζεται ότι τα πρώτα κρούφκι κατασκευάστηκαν στο Πόζναν από την οικογένεια Πομόρσκι, η οποία αργότερα εκδιώχθηκε από τους Γερμανούς Ναζί στο Μιλανούβεκ, κοντά στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.[3]

Στη Γερμανία, τα κρούφκι ονομάζονται συχνά Muh-Muhs[4] (από τον ήχο που κάνουν οι αγελάδες) ή Kuhbonbons (μπομπονιέρες αγελάδων).[5]

Κρούφκι από το Μιλανούβεκ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Why? you should TRY !!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2007. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Krówka» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2020. 
  3. «Advertising cream fudge L. Pomorski and sonCukierki reklamowe L. Pomorski i syn». www.krowki-pomorski.pl (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2012. 
  4. «Home». www.muh-muhs.de (στα Γερμανικά). 1 Ιουλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022. 
  5. «Kuhbonbon Online Shop». Kuhbonbon Online-Shop (στα Γερμανικά).