Καραμέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καραμέλα
Πληροφορίες
Κύρια συστατικάZάχαρη
ΠαραλλαγέςΚρέμα καραμελέ, σιρόπι καραμέλας, καραμέλες γάλακτος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η καραμέλα είναι ένα προϊόν ζαχαροπλαστικής σε πορτοκαλίζουσες αποχρώσεις που παρασκευάζεται με ζέσταμα σακχάρων.[1][2] Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματική ουσία σε πουτίγκες και επιδόρπια, ως γέμιση σε σοκολατάκια, ή ως γαρνιτούρα για παγωτά και κρέμες ζαχαροπλαστικής.

Η διαδικασία της Καραμελοποίησης περιλαμβάνει σταδιακή θέρμανση της ζάχαρης σε περίπου 170 °C. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα μόρια διασπώνται και επανασχηματίζονται σε ενώσεις με χαρακτηριστικό χρώμα και γεύση.[3]


Η καραμέλα είναι συστατικό σε: καραμέλες γάλακτος, πολλά επιδόρπια, μαντολάτα, κρέμες καραμέλας και καραμελωμένα μήλα, σιρόπι καραμέλας.[4]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πώς Φτιάχνουμε Καραμέλα και Σως Καραμέλας, με βίντεο - Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου». www.kopiaste.info. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2018. 
  2. «Food-Info.net : Caramelization». www.food-info.net. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2018. 
  3. «6. Sugar confectionery». www.fao.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2018. 
  4. CondeNet. «Salted Caramel Ice Cream». Epicurious.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]