Κρεμαστήρας μυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρεμαστήρας μυς
Ο κρεμαστήρας μυς περιβάλλει τον όρχι.
Λεπτομέρειες
Αναγνωριστικά
ΛατινικάMusculus cremaster
TAA04.5.01.018M
A09.3.04.003
FMA21531
Ορολογία ανατομίας

Ο κρεμαστήρας μυς είναι μυς των ανδρικών γεννητικών οργάνων που βρίσκεται στο όσχεο και καλύπτει τους όρχεις και τη σπερματική χορδή. Βασική λειτουργία του είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας των όρχεων ελέγχοντας την απόστασή τους από το σώμα. Ο κρεμαστήρας αντιδρά αντανακλαστικά σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως αφή ή μεταβολές στη θερμοκρασία, τραβώντας τους όρχεις κοντά στο σώμα.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αφή στο μηρό προκαλεί αντανακλαστική ανύψωση του όρχεως.

Θερμοκρασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία του κρεμαστήρα μυός είναι να ανυψώνει και να υποβιβάζει τους όρχεις, ώστε να διατηρούν την κατάλληλη θερμοκρασία που απαιτείται για τη σπερματογένεση και την επιβίωση των παραγόμενων σπερματοζωαρίων. Σε αυτό συμβάλλει και ο δαρτός μυς, ο οποίος προκαλεί τη συστολή του οσχέου. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το τράβηγμα του κρεμαστήρα φέρνει τους όρχεις κοντά στο σώμα και αποτρέπει την απώλεια θερμότητας. Αντίθετα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, η χαλάρωση του σάκου δημιουργεί απόσταση από το σώμα, κάτι που διώχνει την περιττή θερμότητα και κρατά δροσερότερους τους όρχεις.

Διέγερση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κρεμαστήρας μυς μπορεί επίσης να συσταλεί ακουσίως κατά τη στύση ή απλά την ερωτική διέγερση του άνδρα. Αυτό θεωρείται πως συμβαίνει για την προστασία των όρχεων και την αποφυγή τραυματισμών κατά τη συνουσία. Συστολή του μυός παρατηρείται επίσης κατά την εκσπερμάτωση.[1]

Ψυχολογικοί παράγοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακούσια ανύψωση των όρχεων μπορεί ακόμα να προκληθεί από ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες. Σε καταστάσεις έντονου στρες, φόβου ή άγχους παρατηρείται η συστολή του οσχεϊκού σάκου ως μια προσπάθεια προστασίας των όρχεων από δυνητικούς εξωτερικούς κινδύνους.

Αντανακλαστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κρεμαστήρας μυς σχετίζεται με ένα αντανακλαστικό τόξο που αποκαλείται κρεμαστερικό αντανακλαστικό (cremasteric reflex). Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί χαϊδεύοντας απαλά το έσω δέρμα του μηρού από το ισχίο με κατεύθυνση προς τα κάτω. Η αφή διεγείρει τις αισθητήριες ίνες του λαγονοβουβωνικού νεύρου, το οποίο εισέρχεται στο νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια οι αισθητήριες ίνες διεγείρουν τις κινητικές ίνες του μηρογεννητικού νεύρου, το οποίο παρέχει σήματα προς τον κρεμαστήρα προκαλώντας την ακούσια σύσπαση του μυός και την ανύψωση των όρχεων προς το σώμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shafik, A. et al. J. Sexual Medicine 4:1022-1027, 2007