Ισχίο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ανατομία των σπονδυλωτών, το ισχίο αναφέρεται είτε σε ανατομική περιοχή είτε σε άρθρωση.

Η περιοχή του ισχίου είναι τοποθετημένη πλευρικώς στην εμπρόσθια στην περιοχή των γλουτών, χαμηλότερα από την λαγόνια κορυφή.

Ο αρθρώτης του ισχίου, που αναφέρεται επιστημονικά ως ο ακετολοφαρμακώδης σύνδεσμος, είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του μηρού και της κοτύλης της λεκάνης και η κύρια λειτουργία του είναι να υποστηρίζει το βάρος του σώματος σε κατά τη διάρκεια του περπατήματος ή του τρεξίματος. Οι αρθρώσεις ισχίου έχουν πολύ σημαντικούς ρόλους στη συγκράτηση της ισορροπίας και στη διατήρηση της γωνίας κλίσης της πυέλου.

Άρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άρθρωση του ισχίου είναι ένας αρθρικός σύνδεσμος που σχηματίζεται από την άρθρωση της στρογγυλεμένης κεφαλής του μηριαίου οστού και της κοτύλης της λεκάνης. Αποτελεί την πρωταρχική σύνδεση μεταξύ των οστών του κάτω άκρου και του αξονικού σκελετού του κορμού και της λεκάνης. Και οι δύο επιφάνειες των αρθρώσεων καλύπτονται με ένα ισχυρό, αλλά λιπαρό στρώμα που ονομάζεται αρθρικός υαλώδης χόνδρος.

Το κυπελλοειδές κοτύλο σχηματίζει την ένωση τριών πυελικών οστών. Η κεφαλή του μηριαίου οστού είναι προσαρτημένη στον άξονα από μια περιοχή λεπτού λαιμού που συχνά είναι επιρρεπής σε κάταγμα στους ηλικιωμένους, η οποία οφείλεται κυρίως στις εκφυλιστικές επιδράσεις της οστεοπόρωσης.

Κλινική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ισχίο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, και χρειάζεται για το βάδισμα, το κάθισμα και την διατήρηση της ισορροπίας κατά την ορθοστάτηση. Το ισχίο λόγω του ότι υποστηρίζει όλα τα φορτία του ανθρώπινου σώματος και λόγω του ότι εκτελεί έναν τεράστιο αριθμό βημάτων ετησίως (περίπου 1.500.000) υφίσταται πολύ μεγάλη καταπόνηση.

Τα οστά και οι παρακείμενοι ιστοί της άρθρωσης του ισχίου μπορούν να προσβληθούν από διάφορες παθήσεις που προκαλούν πόνο και περιορισμό στην κίνηση. Αυτές συνήθως είναι εντοπισμένες, αλλά υπάρχουν και φορές που αποτελούν μέρος μιας συστηματικής νόσου. Η πιο συχνή παθολογική κατάσταση που αναπτύσσεται στο ισχίο είναι η αρθρίτιδα και συνήθως είναι εκφυλιστικού τύπου. Οι αθλητικές κακώσεις του ισχίο αναπτύσσονται σε ασθενείς που ασχολούνται  με τις πολεμικές τέχνες, το μπαλέτο, την ενόργανη και τους δρόμους αντοχής. Τα κατάγματά του ισχίου αποτελούν έναν από τους συχνότερους και πιο επικίνδυνους τραυματισμούς των ηλικιωμένων.