Δαρτός μυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δαρτός μυς
Εικόνα του οσχέου.
Λεπτομέρειες
Αναγνωριστικά
ΛατινικάTunica dartos
TAA09.4.03.003
FMA18088
Ορολογία ανατομίας

Ο δαρτός μυς είναι μια ινώδης μεμβράνη συνδετικού ιστού, η οποία επενδύει το όσχεο, την ακροποσθία και τα σηραγγώδη σώματα του πέους.[1] Το εσωτερικό περίβλημα δαρτού μυός στο πέος που εντοπίζεται κάτω από την πόσθη είναι γνωστό και ως περιτονία. Το χαρακτηριστικό του δαρτού μυός είναι η αντανακλαστική αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα που προκαλεί τη συστολή ή τη διαστολή του δέρματος του οσχέου και της ακροποσθίας.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακροποσθία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δαρτός μυς της ακροποσθίας κρατά την κεφαλή του πέους συνεχώς καλυμμένη από το δέρμα. Κατά την παιδική ηλικία δημιουργεί ένα στενό στόμιο στην άκρη του πέους που επιτρέπει την έξοδο των ούρων και κρατά ξένα σώματα μακριά από τη βάλανο. Όταν τα γεννητικά όργανα ωριμάζουν στην εφηβεία, οι ελαστικές ίνες στην περιοχή αυξάνονται επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση της ακροποσθίας πάνω στη βάλανο.

Όσχεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δαρτός μυς του οσχέου αποτελείται από λείο μυϊκό ιστό[2] και συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας των όρχεων για την πραγματοποίηση της σπερματογένεσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει ο κρεμαστήρας μυς, ο οποίος ρυθμίζει την απόσταση των όρχεων από το σώμα. Η κίνηση του δαρτού μυός μέσω της διαστολής και της συστολής του προσδίδει αντίστοιχα χαλαρή ή ζαρωμένη όψη στον οσχεϊκό σάκο.[1] Η συστολή του δέρματος του οσχέου, μαζί με την ανύψωση των όρχεων από τον κρεμαστήρα μυ, φέρνει τους όρχεις κοντά στο σώμα και σταματά την απώλεια θερμότητας. Αντίθετα, η χαλάρωση του σάκου απομακρύνει τους όρχεις από το σώμα διατηρώντας τους σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Campbell (25 Αυγούστου 2011). Alan J. Wein, επιμ. Campbell-Walsh Urology. Philadelphia: Elsevier Saunders. ISBN 978-1-4160-6911-9. 
  2. Gray's 16th Edition