Γιώργος Γράψας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Γράψας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1953
Θάνατος12  Ιανουαρίου 2000
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γιώργος Γράψας (1953- 2000) ήταν Έλληνας συνδικαλιστής, αγωνιστής κατά της Δικτατορίας και επί σειρά ετών γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Εξάνθεια της Λευκάδας. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, δούλευε από μικρός στην οικοδομή, ενώ το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο. Δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των εργαζόμενων νυχτερινών μαθητών.

Ο Γιώργος Γράψας στράφηκε στην ανάπτυξη και την οικοδόμηση της ΚΝΕ αμέσως μετά την πτώση της χούντας.

Εκλέγεται γραμματέας της ΚΝΕ Πειραιά και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου. Γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ αναλαμβάνει το 1986. Έχει αποφασιστική συμβολή στην 8η Σύνοδο του ΚΣ και στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ και με τη γραμμή του Ενιαίου Μετώπου Πάλης της νεολαίας και ενισχύει τα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της.

Τον Σεπτέμβριο του 1989, με αφορμή τη συγκυβέρνηση ΝΔ/ΚΚΕ/ΣΥΝ και στο φόντο της κατάρρευσης των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, ξεσπά δημόσια η σύγκρουση που υπήρχε στο εσωτερικό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η σύγκρουση αυτή διεξάγονταν ανάμεσα στην αριστερή τάση, την ρεφορμιστική τάση και τη συντηρητική. Οι αιτίες της σύγκρουσης αφορούσαν τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκυβέρνηση ΝΔ/ΚΚΕ/ΣΥΝ. Ο Γιώργος Γράψας ως Γραμματέας της ΚΝΕ, ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την ηγεσία του ΚΚΕ (της Κεντρικής Επιτροπής του οποίου ήταν μέλος). Ιστορική έμεινε η απάντησή του προς την ηγεσία του ΚΚΕ «Δεν θα υπακούσουμε!»[1] [2]

Η διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οδήγησε στη δημιουργία στις αρχές του 1990, του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ) και της ΚΝΕ-ΝΑΡ. Ο Γράψας συμμετείχε από τη πρώτη στιγμή στον ηγετικό πυρήνα του ΝΑΡ και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση του. Αργότερα επιστρέφει στο επάγγελμά του, δουλεύοντας πάλι ως γυψαδόρος.[3] Πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2000, πριν κλείσει τα 47 του χρόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]