Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΠΟΔΝ)

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1945. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, το οποίο αναφέρει στην εισαγωγή του ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία «υπόσχεται να δουλέψει για την Ειρήνη, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία και την Ισότητα σ’ όλο τον κόσμο».

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της ΠΟΔΝ είχαν γίνει διάφορες προσπάθειες συντονισμού της δράσης της νεολαίας με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματα που αυτή αντιμετώπιζε, όπως για παράδειγμα η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνής Νεολαίας (ΚΔΝ) το Νοέμβριο του 1919, στο πλευρό της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Το Νοέμβριο του 1942 κατά τη διάρκεια του πολέμου ιδρύθηκε στο Λονδίνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νεολαίας, το οποίο προς το τέλος του πολέμου συγκάλεσε την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Νεολαίας στο Λονδίνο (31 Οκτωβρίου 1945) και εκεί ομόφωνα (περίπου 600 αντιπρόσωποι από 64 χώρες, που εκπροσωπούσαν πάνω από 30 εκατομμύρια νέους) ιδρυτικά μέλη της έγιναν Κομμουνιστικές Νεολαίες, νεολαίες Εργατικών Κομμάτων, αλλά και οργανώσεις εθνικοαπελευθερωτικών και επαναστατικών κινημάτων.

Μέλος της ΠΟΔΝ στην Ελλάδα είναι η ΚΝΕ η οποία υπήρξε μέλος από την ίδρυση της οργάνωσης μέσα στη δικτατορία.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της η ΠΟΔΝ συντόνιζε τη δράση των 200 και παραπάνω οργανώσεων-μελών της με πολύμορφη δράση, όπως με μπριγάδες αλληλεγγύης, καμπάνιες, ψηφίσματα αλληλεγγύης, σεμινάρια κ.α.

Σημαντικές δραστηριότητες που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα είναι οι μπριγάδες που πραγματοποιήθηκαν με τη νίκη των Σαντινίστας, στη Νικαράγουα για τη συγκομιδή του καφέ, όπου η Ελλάδα έστειλε 4 μπριγάδες αλληλεγγύης, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο κ.α.

Πραγματοποιεί Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μέχρι το 2008 είχαν οργανωθεί 16 φεστιβάλ. Το πρώτο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 1947 στην Πράγα. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε το 2005 στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Η ΠΟΔΝ έκδιδε το περιοδικό «World Youth», μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, ενώ ταυτόχρονα διακινεί ανακοινώσεις σε όλες τις χώρες όπως για παράδειγμα με αφορμή τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ (Συνέδριο) πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και όλοι οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων έχουν από μια ψήφο. Μετά από συζήτηση, απολογισμό, εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης, των προβλημάτων των νέων ανά περιφέρεια, μεταφορά πείρας, κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δράσης των οργάνων και των σωμάτων, εκλέγεται, με απόλυτη ισορροπία των 5 περιφερειών, το 35μελές Γενικό Συμβούλιο.

Γενικό Συμβούλιο πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, είναι το ανώτερο όργανο και εκλέγει το Συντονιστικό Συμβούλιο. Συνήθως, στο Γενικό Συμβούλιο γίνεται συζήτηση για την πολιτική έκθεση της ΠΟΔΝ που εισηγείται ο πρόεδρος, για την έκθεση δραστηριοτήτων που εισηγείται ο γενικός γραμματέας. Παράλληλα, αποφασίζει διάφορες πρωτοβουλίες και καμπάνιες, και έχει στην ευθύνη του την απόφαση για την ένταξη πιθανών νέων μελών. Επίσης, συζητάει θέματα οικονομικά και καταλήγει σε πλάνο δραστηριοτήτων για τον επόμενο χρόνο.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο απαρτίζουν ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και 3 Αντιπρόεδροι μόνιμα εγκατεστημένοι στη Βουδαπέστη, οι οποίοι προέρχονται από τις 5 αντίστοιχες περιφέρειες (Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική - Καραϊβική, Ευρώπη - Βόρεια Αμερική). Επίσης άλλοι 5 αντιπρόεδροι έχουν τη βάση τους στις περιφέρειες τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]