Κινηματογραφικό στούντιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Είσοδος του κινηματογραφικού στούντιο Babelsberg στη Γερμανία. Ήταν το πρώτο μεγάλης κλίμακας κινηματογραφικό στούντιο, παγκόσμια.

Το κινηματογραφικό στούντιο (αγγλικά: film ή movie studio) είναι μεγάλη εταιρεία ψυχαγωγίας ή κινηματογραφικών ταινιών με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που εξυπηρετεί τη δημιουργία ταινιών και διαχειρίζεται από την εκάστοτε εταιρεία παραγωγής. Η πλειονότητα των εταιρειών της βιομηχανίας της διασκέδασης δε διαθέτουν ιδιωτικούς χώρους αλλά ενοικιάζουν τα στούντιο από εταιρείες που διαθέτουν το χώρο τους.

Προϊστορία του κινηματογράφου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κινηματογράφος εμφανίστηκε αρχικά ως μια νέα τεχνική καταγραφής και οπτικοποίησης της κίνησης (κινηματογράφος = κινήματα + γραφή).

Εκείνος που πλησίασε τον κινηματογράφο όσο κανείς ήταν ο Γάλλος Emile Reynaud το 1878. Ζωγράφιζε χάρτινες ταινίες και θα μπορούσε να θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο ως δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων[1].

Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν συνολικής διάρκειας 10-15’ και παρουσίαζαν, συχνά στατικά, σκηνές από την καθημερινότητα. Μέχρι τις αρχές του 1900, η καλύτερη πηγή φωτισμού για τις κινηματογραφικές ταινίες ήταν το φυσικό φως. Την ίδια χρονολογία, αρκετές εταιρείες άρχισαν να μετακομίζουν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Εκτιμάται ότι το 1908 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπήρχαν περίπου 10.000 κινηματογράφοι. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο κινηματογράφος ήταν βουβός και οι προβολές συνοδεύονταν συχνά από ζωντανή μουσική. Η ιστορία του ηχογραφημένου κινηματογράφου ξεκίνησε το 1926, όταν η Warner Brothers παρουσίασε τη συσκευή Vitaphone που βοηθούσε να αναπαραχθεί η μουσική μέσω ενός δίσκου που συγχρονιζόταν με την μηχανή προβολής ταινιών. Στα τέλη του 1927 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία με τίτλο The Jazz Singer που περιείχε διαλόγους, αν και βουβή κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο στην Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1893 ο Τόμας Έντισον έχτισε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο στις ΗΠΑ. Διένειμε τις ταινίες που κατασκευάζονταν εκεί σε θέατρα βαριετέ, σε στοές προβολών και εκθεσιακούς χώρους. Το 1909 ο αμερικανός διευθυντής θεάτρου Edwin Thanhouser ίδρυσε στην πόλη New Rochelle της Νέας Υόρκης το πρωτοποριακό κινηματογραφικό στούντιο Thanhouser. Το 1911 λειτούργησε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Χόλυγουντ με το όνομα Nestor Studios. Την ίδια χρονιά 15 ακόμα ανεξάρτητα στούντιο εγκαταστάθηκαν στο Ηοllywood.

Τύποι κινηματογραφικών στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Major film studios[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για εταιρεία παραγωγής και διανομής ταινιών που αναλαμβάνει την ετήσια κυκλοφορία σημαντικού αριθμού ταινιών και λαμβάνει μέρος των κερδών από το box office των ταινιών.

Ορισμένα από τα σημαντικά majors [Σημ 1] που βρίσκονται σε λειτουργία:

Minors[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μικρότερα κινηματογραφικά στούντιο που λειτουργούν ταυτόχρονα με τα major film studios. Κάλυπταν κυρίως τη ζήτηση για B movies, για τις εμπορικές μη καλλιτεχνικές art film ταινίες χαμηλού κόστους.

The independents[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οκτώ ανεξάρτητοι παραγωγοί [Σημ 2] που εναντιώθηκαν στην ιδιοκτησία των κινηματογράφων από τους Big Five (majors).

Διάσημα κινηματογραφικά στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Universal Studios Hollywood[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Universal Studios Hollywood είναι κινηματογραφικό στούντιο και θεματικό πάρκο που βρίσκεται στο Universal City. Είναι από τα πιο παλιά και διάσημα ενεργά κινηματογραφικά στούντιο του Χόλυγουντ με μασκότ τον Γούντι τον Τρυποκάρυδο (Woody Woodpecker). Θεωρείται το πρώτο από τα πολλά Universal Studios Theme Parks που βρίσκονται σε όλον τον κόσμο.

Costumed characters

Στο πάρκο της Universal Studios κυκλοφορούν ορισμένοι χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν είτε σε ταινίες του Hollywood ή σε έντυπα της Universal Studios.

Ορισμένοι από τους οποίους:

Cinecittà[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Cinecittà (στα ιταλικά σημαίνει κινηματογράφος της πόλης) είναι ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο που βρίσκεται στη Ρώμη της Ιταλίας και θεωρείται η καρδιά του ιταλικού κινηματογράφου. Κατασκευάστηκε το 1937 κατά την περίοδο του φασισμού από τον Μπενίτο Μουσολίνι [Σημ 3], το γιο του Vittorio και τον επικεφαλής Luigi Freddi με σλόγκαν Il cinema è l'arma più forte (Cinema is the most powerful weapon, Το σινεμά είναι το πιο δυνατό όπλο). Στόχος ήταν η αναγέννηση της βιομηχανίας του ιταλικού κινηματογράφου που βρισκόταν σε κρίση.

Ιστορία

Το στούντιο βομβαρδίστηκε από τις δυτικές συμμαχίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1945-1947 φιλοξενήθηκαν περίπου 3.000 πρόσφυγες, χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: ένα για Ιταλούς, Λίβυους και Δαλματούς και ένα για Γιουγκοσλάβους, Πολωνούς, Αιγύπτιους, Ιρανούς και Κινέζους. Μετά τον πόλεμο, ξαναχτίστηκε. Τη δεκαετία του 50’ λειτούργησε ως χώρος κινηματογράφησης για μεγάλο αριθμό αμερικανικών κινηματογραφικών παραγωγών, όπως ο Ben-Hur, και συνδέθηκε στενά με τα έργα του Φεντερίκο Φελίνι. Το 1997 η ιταλική κυβέρνηση, λόγω επικείμενης πτώχευσης, ιδιωτικοποίησε το κινηματογραφικό στούντιο πουλώντας το 80% των μετοχών. Το 2007 καταστράφηκαν από φωτιά περίπου 3000 m². Το 2012 μια νέα φωτιά κατέστρεψε το χώρο όπου γυρίστηκε, μεταξύ άλλων, η ταινία La Dolce Vita του Φεντερίκο Φελίνι. Το 2014 εγκαινιάστηκε ένα θεματικό πάρκο διασκέδασης το Cinecittà World που σχεδιάστηκε από τον Dante Ferretti, τον σχεδιαστή παραγωγής και κάτοχο τριών Academy Awards. Το πάρκο περιλαμβάνει κέντρο ευεξίας και καλά διατηρημένη φυσική έκταση.

Σημαντικές παραγωγές

Το στούντιο φιλοξένησε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων των: Helen of Troy (1956), Cleopatra (1963), Φράνκο Τζεφιρέλι Romeo and Juliet (1968), La Traviata (1982), Μάρτιν Σκορσέζε Gangs of New York.

Προβλήθηκε και σε τηλεοπτικές παραγωγές όπως η ιταλική εκδοχή του Big Brother, The Passion of the Christ, που σκηνοθέτησε ο Μελ Γκίμπσον καθώς και αποσπάσματα από τις σειρές Rome, Doctor Who και Kaamelott που λάμβανε χώρα στην Αρχαία Ρώμη.

10 Μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 5 μεγάλες εταιρείες (γνωστές ως Big Five, majors, the Studios): 20th Century Fox, RKO Pictures, Paramount Pictures, Warner Bros., Metro-Goldwyn-Mayer
  2. Ορισμένοι εκ των οποίων: Samuel Goldwyn, David O. Selznick, Walt Disney, Hal Roach, Walter Wanger
  3. ο ίδιος ο Μπενίτο Μουσολίνι το εγκαινίασε στις 21 Απριλίου 1937.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Προιστορία του κινηματογράφου». www.internetinfo.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2015. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Κινηματογράφος (έκδοση 5381000) της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Μεγάλα Δέκα(κινηματογραφικά στούντιο) (έκδοση 4010872) της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Film studio (έκδοση 673876188) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Universal Studios Hollywood (έκδοση 677472746) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cinecittà (έκδοση 677551466) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).