Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη
Elia logo.png
Ίδρυση 8 Μαρτίου 2014
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά
Εθνική προσχώρηση Δημοκρατική Συμπαράταξη
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Χρώματα      Πράσινο,      πορτοκαλί
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 21
Ιστοσελίδα
elia-dimokratikiparataxi.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη, γνωστή απλά ως ΕΛΙΑ - ΔΗ.ΠΑ., είναι ελληνικό πολιτικό σχήμα της Κεντροαριστεράς το οποίο αποτελείται από κόμματα, πρωτοβουλίες και κινήσεις του χώρου, για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Η "Ελιά" αποτελεί την ένωση όλων των Κεντροαριστερών για την αναγέννηση του αυτού πολιτικού χώρου, όπως είχε ανακοινωθεί από την Πρωτοβουλία των 58, τον Οκτώβριο του 2013.

Το κόμμα στις Ευρωεκλογές κατεβαίνει με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ιδρυτική Διακήρυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Μαρτίου 2014 δόθηκε στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη της Ελιάς.[1] Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών που θέλουν να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, με πυξίδα τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής αριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της οικολογίας."[2]

Πανελλήνια Συνδιάσκεψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της "Ελιάς" πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου 2014, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στις 8 Μαρτίου 2014, η Συνδιάσκεψη άνοιξε με βιντεοσκοπημένες ομιλίες - χαιρετισμούς του προέδρου του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ, του επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, του γενικού γραμματέα του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο και του γενικού γραμματέα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από το προεδρείο η Ιδρυτική Διακήρυξη της "Ελιάς" και το λογότυπου του νέου κόμματος. Αμέσως μετά μίλησαν επικεφαλής των κομμάτων, των πρωτοβουλιών και των κινήσεων που μετέχουν στην Συνδιάσκεψη. Πρώτος, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας των 58 Γιάννης Βούλγαρης, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο επικεφαλής της Κίνησης «Μπροστά» Παναγιώτης Βλάχος και ο Γιάννης Τούντας από την Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012. Εκ μέρους της Δυναμικής Ελλάδας μίλησε ο επικεφαλής της Ηλίας Μόσιαλος. Ακόμα, τοποθετήθηκαν ο επικεφαλής της κίνησης Νέοι Μεταρρυθμιστές Γιάννης Ράπτης και από την «Πρωτοβουλία Β» ο Νίκος Διακουλάκης. Στη συνέχεια ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος. Τελευταίος από τους επικεφαλής των κινήσεων και των κομμάτων, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος[3].

Ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 η Ελιά παρουσίασε το ψηφοδέλτιό της για τις επικείμενες Ευρωεκλογές του 2014. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι 41 από τους 42 υποψηφίους του συνασπισμού.

Κοινοβουλευτική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογικά αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωεκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2014 458.403 8,02%
2 / 21
S&D

Συμμετέχοντα Κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tο λογότυπο της Ελιάς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]