Κατερίνα Γαβαλά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κατερίνα Γαβαλά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κατερίνα Γαβαλά (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός

Η Κατερίνα Γαβαλά είναι Ελληνίδα ηθοποιός, καθηγήτρια θεάτρου, θεατροπαιδαγωγός και εκπαιδευτικός.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2000 κι ενώ ακόμη σπούδαζε υποκριτική, πέρασε από ένα κάστινγκ αναζήτησης ηθοποιών για τις καθημερινές σειρές του Νίκου Φώσκολου στον ANT1. Τελικά πήρε το ρόλο της Κατερίνας Βεΐκου Χρυσολωρά στο πρωταγωνιστικό καστ της καθημερινής σειράς Καλημέρα Ζωή. Παρέμεινε στη σειρά για τρεις σεζόν μέχρι και το 2003, όταν ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της σειράς αποφάσισε να τοποθετήσει τον χαρακτήρα που αυτή υποδυόταν και στην άλλη καθημερινή του σειρά, τη Λάμψη. Έτσι ήταν μέρος του καστ της σειράς κατά τον 13ο και 14ο κύκλο επεισοδίων της τις σεζόν 2003-2005, παραμένοντας μέχρι την οριστική ολοκλήρωσή της. Τη σεζόν 2006-2007 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή σειρά Έρωτας στον ANT1, ενώ την ίδια περίοδο εμφανίστηκε και στις σειρές 10η εντολή και Πενήντα Πενήντα. Το 2008 έκανε μια έκτακτη εμφάνιση στη μαύρη κωμωδία Μαύρα Μεσάνυχτα σε σκηνοθεσία Πάνου Κοκκινόπουλου.[1][2] Το έτος 2022-23 είχε γκεστ εμφάνιση στη σειρά Ποιος Παπαδόπουλος και στη σειρά Γλυκάνισσος.

Η Κατερίνα Γαβαλά έχει παρακολουθήσει σεμινάρια, ημερίδες, εργαστήρια θεάτρου και έχει εκπαιδευτεί πάνω στη θεατροπαιδαγωγική πράξη από Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δασκάλους θεάτρου, σκηνοθέτες και μουσικοπαιδαγωγούς. Από το 2001 μέχρι το 2008, παράλληλα με τις σπουδές της, έπαιξε στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ έχει λάβει μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις.
Έχει διδάξει ως νηπιαγωγός σε ιδιωτικά σχολεία της Αττικής και ως θεατροπαιδαγωγός σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμους, Οργανώσεις και Μουσεία με 40 και πλέον συνεργασίες.

Από το 2013 έως και σήμερα, έχει μια πολυδύναμη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Συμμετείχε στην κοινωνική δράση του για ευπαθείς ομάδες «Θέατρο κατ’ οίκων» δίνοντας παραστάσεις σε δομές όπως : ιδρύματα, φυλακές, οίκους ευγηρίας κ.α. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας Δήμων της Περιφέρειας Αττικής «Βοήθεια στο σπίτι»(με 630 και πλέον παραστάσεις). Παράλληλα εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στα θεατρικά εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου για παιδιά, εφήβους και ενήλικες (20 παρουσιάσεις και 10 παραστάσεις). Στη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την Τράπεζα Πειραιώς, το 2016-17, εργάστηκε ως εμψυχώτρια ερασιτεχνικών ομάδων θεάτρου και δίδαξε σε επιμορφωτικά προγράμματα θεάτρου για εκπαιδευτικούς ,στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Μυτιλήνη. Τέλος αξιοποιώντας το σύνολο των γνώσεων της στο θέατρο και την παιδαγωγική, εργάστηκε στην απασχόληση ασυνόδευτων παιδιών-εφήβων (Μ.Κ.Ο. Praxis και στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού) και πάλι ως συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου.

Παράλληλες δραστηριότητές της είναι η συγγραφή – διασκευή και σκηνοθεσία παιδικών – εφηβικών παραστάσεων όπως και η συμμετοχή της σε μουσικά παιδικά CD (αφήγηση, τραγούδι), αναλόγια θεάτρου, ποίησης και βιβλιοπαρουσιάσεις. Είναι ιδρυτικό στέλεχος της θεατρικής ομάδας Φ.Α.Κ.Α (2006 - 2010). Από το 2013 έως και το το 2018 συνεργάστηκε με την εταιρεία «Artistic Essence Productions» και από το 2018 έως και το 2022 με την εταιρεία Palco Comedia, σε θεατρικές παραγωγές που επιχορηγούνται από δημόσιους φορείς

[3]Το 2021 δημιούργησε το θεατρικό εργαστήρι ΦΑ.ΚΑ με ερασιτέχνες ηθοποιούς, τους σκηνοθέτησε και παρουσίασαν παραστάσεις εντός και εκτός Αττικής .

Παράλληλες δραστηριότητές της είναι η συγγραφή, διασκευή και σκηνοθεσία παιδικών – εφηβικών παραστάσεων, όπως και η συμμετοχή της σε μουσικά παιδικά CD (αφήγηση, τραγούδι), αναλόγια θεάτρου, ποίησης και βιβλιοπαρουσιάσεις. Είχε την πρωτοποριακή ιδέα να προτείνει τη χρήση θεατρικού παιχνιδιού για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και για το σκοπό αυτό επιμόρφωσε τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς. Έχει γράψει άρθρα πολιτιστικού περιεχομένου σε εφημερίδες της Φιλοθέης, Ψυχικού και Χολαργού. Μιλάει τη Νοηματική γλώσσα.


Ναξιώτισσα στη καταγωγή, τα καλοκαίρια συνεργάζεται με αξιόλογες προσωπικότητες του τόπου της σε μουσικά, θεατρικά και πάσης φύως δημιουργικά δρώμενα.

Με σημαντικότερες τη συνεργασία της στο Festival Naxou σε σκηνοθεσία και καθοδήγηση του Στέλιου Κρασανάκη (Δραματοθεραπευτήεπίσης σ,Ψυχίατρος,Σκηνοθέτης) και τη συνεργασία της με τον Αλέξανδρο Καλογερά και την ορχήστρα ALEA ||| της Βοστώνης.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον τραγουδοποιό/μουσικό Θοδωρή Κοτονιά παρουσιάζοντας μουσικοαφηγηματικές παραστάσεις .

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Νάξο όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Τελειώνοντας το σχολείο πήγε στην Αθήνα, όπου πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε σπουδές νηπιαγωγού. Στη συνέχεια αποφάσισε να γίνει ηθοποιός κάνοντας ανάλογες σπουδές.

Η Κατερίνα Γαβαλά παντρεύτηκε το 2010 τον επίσης ηθοποιό Δημήτρη Δρακόπουλο. Έχουν αποκτήσει έναν γιο το 2010. Το 2019 ανακοινώθηκε το διαζύγιο κοινή συναινέσει του ζεύγους μετά από 7 χρόνια έγγαμου βίου. Είχαν χωρίσει όμως από το 2015.[4][5]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
2000-2003 Καλημέρα Ζωή ANT1 Κατερίνα Βεΐκου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2003-2005 Η Λάμψη Κατερίνα Δράκου
2006-2007 Έρωτας Υβόννη
2007 10η εντολή ALPHA νοσοκόμα Επεισόδιο: "Ορφανή μητρός"
Πενήντα Πενήντα MEGA Διώνη 4 επεισόδια
2008 Μαύρα Μεσάνυχτα Αμαλία 4 επεισόδια
2018 Ου Φονεύσεις OPEN μητέρα Άννας Επεισόδιο: "Αγέλη"
2023 Ποιός Παπαδόπουλος ΑΝΤ1 Άντζυ 8 επεισόδια
Γλυκάνισος ΣΚΑΙ Διευθύντρια Δομής 5 επεισόδια

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ταινίας Ρόλος
2014 Στα καλά καθούμενα Βάσω
2019 Περιμένοντας τη νονά Ρούλα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]