Κατάλογος χωρών όπου τα Γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  Τα Γαλλικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα (13 χώρες).
  Τα Γαλλικά είναι συνεπίσημα μαζί με μία ή περισσότερες γλώσσες (16 χώρες).

Από το 2015, υπάρχουν 29 ανεξάρτητες χώρες όπου η γαλλική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα. Παρακάτω παρατίθεται ένας κατάλογος κυρίαρχων κρατών και εδαφών όπου τα γαλλικά είναι επίσημη ή ντε φάκτο γλώσσα.

Χώρες με τα Γαλλικά ως επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Χώρα Ήπειρος Πληθυσμός[1]
1. Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Αφρική 77.266.800
2. Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπη 66.900.000
3. Flag of Canada.svg Καναδάς Βόρεια Αμερική 35.851.800
4. Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη Αφρική 24.235.400
5. Flag of Cameroon.svg Καμερούν Αφρική 23.345.200
6. Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Αφρική 22.701.600
7. Flag of Niger.svg Νίγηρας Αφρική 19.899.100
8. Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο Αφρική 18.105.600
9. Flag of Mali.svg Μάλι Αφρική 17.599.700
10. Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Αφρική 15.129.300
11. Flag of Chad.svg Τσαντ Αφρική 14.037.500
12. Flag of Guinea.svg Γουινέα Αφρική 12.608.600
13. Flag of Rwanda.svg Ρουάντα Αφρική 11.607.700
14. Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ευρώπη 11.358.357
15. Flag of Burundi.svg Μπουρούντι Αφρική 11.178.900
16. Flag of Benin.svg Μπενίν Αφρική 10.879.800
17. Flag of Haiti.svg Αϊτή Βόρεια Αμερική 10.711.100
18. Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ευρώπη 8.287.000
19. Flag of Togo.svg Τόγκο Αφρική 7.304.600
20. Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Αφρική 4.900.300
21. Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό Αφρική 4.620.300
22. Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Αφρική 1.725.300
23. Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί Αφρική 887.861
24. Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα Αφρική 845.060
25. Flag of the Comoros.svg Κομόρες Αφρική 788.474
26. Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Ευρώπη 569.676
27. Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου Ωκεανία 264.652
28. Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία Βόρεια Αμερική 179.516
29. Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες Αφρική 92.900
30. Flag of Dominica.svg Δομινίκα Βόρεια Αμερικήurope 74.238
31. Flag of Monaco.svg Μονακό Ευρώπη 37.731
Συνολικά Όλες οι χώρες Κόσμος 434.831.808

Εξαρτώμενες οντότητες όπου τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Οντότητα Ήπειρος Πληθυσμός Κατάσταση
1. Flag of France.svg Γουαδελούπη Βόρεια Αμερική &0000000000449246.000000449.246 Υπερπόντια Περιοχή της Γαλλίας
2. Snake Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα Βόρεια Αμερική &0000000000385034.000000385.034 Υπερπόντια Περιοχή της Γαλλίας
3. Flag of French Guiana.svg Γαλλική Γουιάνα South America &0000000000288458.000000288.458 Υπερπόντιο Διαμέρισμα και Περιοχή της Γαλλίας
4. Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία Ωκεανία &0000000000267000.000000267.000 Υπερπόντια Συλλογικότητα της Γαλλίας
5. Flag of FLNKS.svg Νέα Καληδονία Ωκεανία &0000000000224824.000000224.824 Υπερπόντια Συλλογικότητα της Γαλλίας
6. Flag of Valle d'Aosta.svg Κοιλάδα της Αόστας Euρώπηrope &0000000000128000.000000128.000 Αυτόνομη περιφέρεια της Ιταλίας
7. Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ Ευρώπη &0000000000091533.00000091.533 Εξάρτηση του Βρετανικού Στέμματος
8. Flag of France.svg Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) Βόρεια Αμερική &0000000000029376.00000029.376 Υπερπόντια Συλλογικότητα της Γαλλίας
9. Flag of Wallis and Futuna.svg Ουαλίς και Φουτουνά Ωκεανία &0000000000016448.00000016.448 Υπερπόντια Συλλογικότητα της Γαλλίας
10. Flag of Saint Barthelemy (local).svg Άγιος Βαρθολομαίος Βόρεια Αμερική &0000000000007492.0000007.492 Υπερπόντια Συλλογικότητα της Γαλλίας
11. Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Σαιν Πιερ και Μικελόν Βόρεια Αμερική &0000000000007044.0000007.044 Υπερπόντια Συλλογικότητα της Γαλλίας

Τα γαλλικά αναγνωρίζονται ως πολιτιστική γλώσσα στις αμερικανικές πολιτείες Λουιζιάνα και Μέιν, όπου οι πολιτειακές κυβερνήσεις προωθούν επίσημα και υποστηρίζουν την εκπαίδευση στη γαλλική γλώσσα και τη χρήση της στις κυβερνητικές υπηρεσίες και το εμπόριο και είναι ντε φάκτο επίσημη γλώσσα, αλλά όχι ντε γιούρε επίσημη.[2] [3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Google Public Data Explorer». World Bank. Ανακτήθηκε στις 16 November 2016. 
  2. Louisiana Official Site on Languages, accessed August 22, 2016
  3. Worldometers pages on the population of French Guiana, Martinique and Guadeloupe, accessed April 24, 2018