Κατάλογος χαρακτήρων της σειράς Νταντά αμέσου δράσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νταντά αμέσου δράσεως είναι μια αμερικανική τηλεοπτική κωμωδία καταστάσεων που πρωτοπροβλήθηκε από το CBS μεταξύ 1993 και 1999, με πρωταγωνίστρια τη Φραν Ντρέσερ στον ρόλο της Φραν Φάιν, μιας νικήτριας καλλιστείων από το Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης που γίνεται η νταντά τριών παιδιών μιας βρετανικής οικογένειας της καλής κοινωνίας της πόλης.

Κύριοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φραν Φάιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φρανσίν (Φραν) Τζόι Σέφιλντ (το γένος Φάιν) είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς που έχει έντονα έρρινη φωνή και φουντωτά μαλλιά. Την υποδύεται η ηθοποιός Φραν Ντρέσερ. Ο χαρακτήρας της είναι εκρηκτικός, εξωστρεφής και διασκεδαστικός, αλλά είναι ταυτόχρονα στοργική και υπεύθυνη με τα παιδιά και τη δουλειά της, παίζοντας τον ρόλο της μητρικής φιγούρας. Η Φραν έχει συχνά προβλήματα, αλλά συνήθως τα λύνει μόνη της μέσα από φαινομενικά γελοίες καταστάσεις ή βασιζόμενη στις ικανότητές της. Κατά τον τελευταίο κύκλο, η Φραν και ο Μάξγουελ αποκτούν δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που ονομάζονται Τζόνα και Ιβ. Επίσης, στο τελευταίο επεισόδιο οι Φραν, Μάξγουελ, Γκρέις, μαζί με τους Νάιλς, Σι Σι, Σίλβια, Μόρτι, Γιέτα, Βαλ και Φρεντ, μετακομίζουν στην Καλιφόρνια.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικρότερη κόρη της Σίλβια και του Μόρτι Φάιν, η Φραν, μεγάλωσε στο Φλάσινγκ του Κουίνς μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της Ναντίν. Οι Εβραίοι πρόγονοί της μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της Νήσου Έλις και μετέτρεψαν το όνομά τους σε Φάιν.

Η Φραν και η καλύτερή της φίλη Βαλ Ροριέλο (Ρέιτσελ Σαγκάλ) αποφοίτησαν από το λύκειο Χίλκρεστ. Μετά το λύκειο, η Φραν πήγε σε κολέγιο κοσμετολογίας ενώ εργαζόταν ως μοντέλο ποδιών. Αργότερα εργάστηκε στο κατάστημα νυφικών του Ντάνι, με τον οποίο είχαν τρία χρόνια σχέση. Στην αρχή της σειράς, ο Ντάνι διώχνει τη ως σύντροφο και ως υπάλληλο και εκείνη καταφεύγει στην πώληση καλλυντικών από πόρτα σε πόρτα.

Σχέση με την οικογένεια Σέφιλντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς, η Φραν εμφανίζεται στο σπίτι του παραγωγού του Μπρόντγουεϊ Μάξγουελ Σέφιλντ (Τσαρλς Σόνεσι), ελπίζοντας να πουλήσει καλλυντικά. Ο Μάξγουελ Σέφιλντ τυχαίνει να χρειάζεται νταντά για να φροντίσει τα τρία παιδιά του: τη Μάργκαρετ Σέφιλντ (Μάγκι), τη μεγαλύτερη κόρη του (Νικόλ Τομ), τη μικρότερη κόρη του Γκρέις (Γκρέισι) Σέφιλντ (Μαντλίν Ζίμα) και τον κάπως κακομαθημένο μεσαίο αδερφό, τον Μπράιτον (Μπέντζαμιν Σάλσμπερι). Ο Μάξγουελ νομίζει ότι η Φραν ήρθε να κάνει αίτηση για τη θέση της νταντάς. Η Φραν αποφασίζει να υποβάλει αίτηση για τη θέση και του δείχνει στον τις συστάσεις της, οι οποίες είναι γραμμένες με κραγιόν. Ο Μάξγουελ τελικά συνειδητοποιεί ότι η Φραν δεν έχει έρθει για τη θέση της νταντάς, αλλά, απελπισμένος, προσλαμβάνει τη Φραν αφού αυτή δείχνει να τα καταφέρνει με τα τρία παιδιά του Μάξγουελ, που έχουν διώξει όλες τις προηγούμενες νταντάδες. Η Φραν, με το μη παραδοσιακό στιλ της και την ειλικρίνειά της, γίνεται σύντομα η αγαπημένη των παιδιών και του Μάξγουελ, οι οποίοι σέβονται τις απόψεις της και την αγαπούν ως άνθρωπο.

Ειδύλλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετανιωμένη για τον χωρισμό της με τον φίλο της Ντάνι, η Φραν νιώθει συχνά την ανάγκη να βρει σύντροφο. Θέλει απεγνωσμένα να βρει μια αδελφή ψυχή και συχνά προσπαθεί να κάνει σχέσεις με Εβραίους. Αυτή η επιτακτική επιθυμία προέρχεται κυρίως από την εμμονική, αυταρχική φύση της μητέρας της, Σίλβια, που συχνά γκρινιάζει στη Φραν για το θέμα του γάμου.

Καθώς συνεχίζει να εργάζεται για τον κύριο Σέφιλντ, η Φραν αναπτύσσει ερωτικές φαντασιώσεις για αυτόν. Σε ένα επεισόδιο, μεθυσμένη, πέφτει κατά λάθος στο κρεβάτι μαζί με τον Μάξγουελ που κοιμάται. Ξυπνώντας βρίσκεται στο κρεβάτι δίπλα στον Μάξγουελ και λέει: «Πάλι το ίδιο όνειρο είδα». Στο τελευταίο επεισόδιο του 3ου κύκλου, ο Μάξγουελ ομολογεί στη Φραν ότι την αγαπά όταν το αεροπλάνο τους στο ταξίδι από Παρίσι προς Νέα Υόρκη συναντά αναταραχές και εκείνος νομίζει ότι θα πέσει. Επιστρέφοντας στο σπίτι, ο Μάξγουελ ανακαλεί αμέσως το σχόλιό τους, ισχυριζόμενος ότι βασιζόταν σε πανικό νομίζοντας ότι θα πεθάνει και λέει ότι ήταν μια αυθόρμητη δήλωση, κάτι που ήθελε να της πει πριν σκοτωθούν.

Στις αρχές του κύκλου, απευθύνονται πάντα ο ένας στον άλλο με την κατάλληλη προφώνηση εργοδότη-υπαλλήλου, δηλαδή «δις Φάιν» και «κύριε Σέφιλντ». (Με τον παραδοσιακό βρετανικό τρόπο που απευθύνεται κανείς σε μπάτλερ, ο Μάξγουελ αποκαλεί επίσης τον Νάιλς μόνο με το επώνυμό του). Κατά τον πέμπτο κύκλο, ο κύριος Σέφιλντ και η δις Φάιν ξεκινούν δοκιμαστικά μια ερωτική σχέση (έχουν ήδη βγει δύο ραντεβού, αλλά κανένα δεν πήγε καλά. Στο πρώτο όπου η Φραν προσβάλλει άθελά της τον Έλτον Τζον και στο δεύτερο αποκαλύπτεται ότι η Φραν έχει αλλεργία στα κολοκυθάκια), που καταλήγει σε ένα μεγάλο ορόσημο: να φωνάζουν ο ένας τον άλλον με τα μικρά τους ονόματα. Η ρομαντική ένταση μεταξύ τους διαρκεί μέχρι τα μέσα του 5ου κύκλου, όταν το ζευγάρι αρραβωνιάζεται. Ο Μάξγουελ κάνει πρόταση γάμου και, μετά από πολλές παρεξηγήσεις, παντρεύονται τελικά στο φινάλε του 5ου κύκλου. Η Φραν φέρνει στον κόσμο δίδυμα, τον Τζόνα Σάμιουελ και την Ιβ Κάθριν, στο φινάλε της σειράς. Ο Τζόνα, που πήρε το όνομά του από την οικογένεια της Φραν, είναι πιο συγκρατημένος όπως ο Μάξγουελ. Η Ιβ, που πήρε το όνομά της από την πλευρά της οικογένειας του Μάξγουελ, είναι πιο έρρινη και θορυβώδης όπως η Φραν.

Παρά το γεγονός ότι σταματούν να χρησιμοποιούν ο ένας το επώνυμο του άλλου για να αλληλοπροσφωνούνται όταν αρραβωνιάζονται, κατά καιρούς η Φραν και ο Μαξ εξακολουθούν να αλλάζουν στους ρόλους του αφεντικού/υπαλλήλου τους από συνήθεια. Όταν ο Μαξ θυμώνει μαζί της, θα φωνάξει ενστικτωδώς "δις Φάιν!", με αποτέλεσμα ανήσυχη Φραν να λέει: "Ω, όχι, είμαι πάλι "η δις Φάιν"!" Το ίδιο ισχύει και για τη Φραν, η οποία μερικές φορές αποκαλεί τον Μάξγουελ «κύριο Σέφιλντ» κατά τη διάρκεια προσωπικών στιγμών στην κρεβατοκάμαρα. Όταν εκείνη και ο Μάξγουελ γίνονται τελικά ζευγάρι, η Φραν μερικές φορές αναφωνεί «Ω, κύριε Σέφιλντ» όταν φιλιούνται.

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η φωνή της Φραν -- Η Φραν έχει έρρινη φωνή και τη βαριά προφορά του Κουίνς. Πολλά σχόλια γίνονται σε σχέση με τη χαρακτηριστική αυτή φωνή, η οποία συχνά ενοχλεί τους περισσότερους συνομηλίκους της. Το αν η ίδια η Φραν το γνωρίζει αυτό δεν είναι σαφές σε όλη τη σειρά - μερικές φορές αγνοεί ότι η φωνή της είναι διαφορετική, αλλά σε άλλα επεισόδια γνωρίζει την επίδραση της φωνής της στους άλλους και αστειεύεται γι' αυτό. Η φωνή της Φραν δεν ήταν τόσο έρρινη και η προφορά (και ο χαρακτήρας της) δεν ήταν τόσο υπερβολικά και καρτουνίστικα στις πρώτες σεζόν όπως γίνεται αργότερα.
  • Η εμμονή της Φραν με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ (και άλλες διασημότητες) -- Σε αρκετές περιπτώσεις, η Φραν αναφέρεται στην πεποίθησή της ότι η Μπάρμπρα Στρέιζαντ είναι ο Θεός, ή τουλάχιστον ο Μεσσίας, υποστηρίζοντας ότι αν η μητέρα της και η Μπάρμπρα πνίγονταν, θα έσωζε τη μητέρα της γιατί «η Μπάρμπρα μπορεί να περπατήσει πάνω στο νερό». Η Φραν είχε πολλές ευκαιρίες να γνωρίσει τη Στρέιζαντ ή να τη δει να παίζει, που συχνά ματαιώνονται από παραξηγήσεις. Η Φραν γνωρίζει τη Στρέιζαντ στο επεισόδιο του 4ου κύκλου "The Car Show", όταν ο κύριος Σέφιλντ προσποιείται ότι έχει πάθει τροφική δηλητηρίαση για να την κάνει να ξεπεράσει τον φόβο της οδήγησης. Η Φραν κάνει αρκετή εντύπωση στην Μπάρμπρα κλέβοντας ένα πορτοφόλι και ένα παπούτσι.
  • Η ερωτική ζωή της Φραν -- Η Φραν αδράχνει την κάθε ευκαιρία να γνωρίσει έναν άντρα, λόγω της καταναγκαστικής επιθυμίας της να παντρευτεί, που την οποία έχει προκαλέσει η στοργική, αν και αυταρχική μητέρα της, Σίλβια. Με βάση το εβραϊκό της υπόβαθρο, οι ιδανικοί άντρες για τη Φραν είναι Εβραίοι, κατά προτίμηση γιατροί, κάτι που γίνεται σαφές συχνά. Όλες οι σχέσεις της μέχρι τον Μαξ αποτυγχάνουν, παρόλο που η Φραν επιμένει να κάνει σταθερή σχέση. Αυτές οι απογοητεύσεις επιλύονται από τον ψυχολόγο της, δρα Μίλερ (Σπάλντινγκ Γκρέι). Με το τέλος μιας σχέσης, η Φραν επανέρχεται συχνά στη σχέση της με τον Μάξγουελ Σέφιλντ, ένα μοτίβο για το οποίο και οι δύο φαίνεται να αγνοούν εντελώς μέχρι τους επόμενους κύκλους της σειράς.
  • Η ηλικία της Φραν -- Η Φραν προσπαθεί συχνά να φανεί νεότερη λέγοντας ψέματα για την ηλικία της, ιδιαίτερα σε άνδρες. Η Φραν σπεύδει να πει ότι διανύει τη δεκαετία των είκοσι, αλλά στην πραγματικότητα είναι διανύει τη δεκαετία των 30 σε όλη τη σειρά. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμυντική σε οποιονδήποτε υποθέτει οποιαδήποτε ηλικία που πλησιάζει τη μέση ηλικία. Η ηλικία της είναι τόσο μυστική, που ούτε το FBI δεν μπορεί να την καταλάβει. Ωστόσο, στον 3ο κύκλο, αποκαλύπτεται ότι η ηλικία της Φραν ότι είναι λίγο παραπάνω από 33, όταν η Βαλ αναφέρει ότι η Φραν είναι μεγαλύτερη από εκείνη έχοντας παραδεχτεί ότι η ίδια είναι 33 ετών. Λίγο πριν από τον γάμο της Φραν, η Φραν λέει ότι γεννήθηκε επί προεδρίας Κένεντι. Ωστόσο, έχει αποκαλύψει έμμεσα την ηλικία της σε ορισμένες περιπτώσεις στη σειρά, όπως σε ένα επεισόδιο του 5ου κύκλου το 1998, όπου ισχυρίζεται ότι είναι 34 ετών. Επιπλέον, γιορτάζει τα 30ά της γενέθλια σε ένα επεισόδιο του 1ου κύκλου και όταν τη ρωτάςι η μητέρα της σε ένα επεισόδιο του 3ου κύκλου πόσο χρόνο που θα χρειαστεί για να ξαναβρεί τη σιλουέτα της μετά τη γέννηση ενός παιδιού, απαντά "Δεν ξέρω μαμά. 32 χρόνια;" Επομένως, το έτος γέννησής της πιθανότατα ήταν το 1964 (επί προεδρίας Τζόνσον και όχι του Κένεντι, αν και ο Κένεντι θα ήταν πρόεδρος δεν είχε δολοφονηθεί τον Νοέμβριο του 1963) και η ηλικία της όταν παντρεύτηκε τον ήταν 34 (δηλαδή σχεδόν 10 χρόνια μικρότερη από τον Μάξγουελ). Στην πραγματικότητα, η Φραν Ντρέσερ ήταν 36 ετών στην αρχή της σειράς.
  • Ο ξάδελφος της Φραν -- Σε ένα επεισόδιο η Φραν κάνει πολλές αναφορές στον "ξάδελφο Τόντι", ο οποίος αποκαλύπτεται ότι είναι ο σχεδιαστής μόδας Τοντ Όλνταμ, ο οποίος εμφανίστηκε τη σειρά παίζοντας τον εαυτό του.

Μάξγουελ Σέφιλντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάξγουελ Σέφιλντ
Οικογένεια
ΠαιδιάΜάργκαρετ Σέφιλντ (κόρη με τη Σάρα)
Μπράιτον Μίλχαουζ Σέφιλντ (γιος με τη Σάρα)
Γκρέις Σέφιλντ (dκόρη με τη Σάρα)
Τζόνα Σάμιουελ Σέφιλντ (γιος με τη Φραν)
Ιβ Κάρθριν Σέφιλντ (κόρη με τη Φραν)

Ο Μάξγουελ Μπέβερλι Σέφιλντ (Μαξ) είναι ο αρχηγός της οικογένειας, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Τσαρλς Σόνεσι. Ο Μάξγουελ είναι θεατρικός παραγωγός του Μπρόντγουεϊ με κάποια επιτυχία, αν και φαίνεται να παραμένει στη σκιά του κύριου αντιπάλου του, Άνριου Λόυντ Βέμπερ. Φοίτησε στο Κολέγιο Ίτον, όπου ήταν συμμαθητής του Τζέρεμι Άιρονς (αν και ο Άιρονς δεν πήγε στο Ίτον). Ο Μαξ είναι πάντα εκνευρισμένος που απέρριψε την παραγωγή των παραστάσεων Tommy, Hair, και ειδικά Cats, που αποδείχτηκε απροσδόκητα κερδοφόρα για τον Άντριου Λόυντ Βέμπερ. Στο επεισόδιο "Το κιμπούτς" αποκαλύπτεται ότι η συνεργάτιδά του, Σι Σι Μπάμπκοκ (η οποία ήταν τότε γραμματέας του), ήταν εκείνη που τον είχε πείσει να απορρίψει το Cats.

Η σύζυγος του Μάξγουελ, Σάρα, έχει πεθάνει μερικά χρόνια πριν από την έναρξη της σειράς και ο Μάξγουελ συνεργάζεται στενά με την Σι Σι (η οποία έχει βάλει σκοπό να γίνει η επόμενη κυρία Σέφιλντ) για σχεδόν 20 χρόνια.

Το πολυάσχολο πρόγραμμα του Μάξγουελ δεν του επιτρέπει να περάσει πολύ χρόνο με τη Μάγκι, τον Μπράιτον και την Γκρέισι Σέφιλντ και έτσι αναγκάζεται να βρει νταντά. Είναι υπερπροστατευτικός απέναντι στη Μάγκι, καθώς δεν θέλει να βγαίνει ραντεβού με αγόρια.

Αν και ο Μάξγουελ δεν έχει τίτλο ευγενείας, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι προέρχεται από μια οικογένεια ανώτερης κοινωνικής τάξης με αριστοκρατική καταγωγή.

Παρά την αμοιβαία έλξη, ο Μάξγουελ και η Φραν προσπαθούν να διατηρήσουν τη σχέση τους επαγγελματική. Ο Μάξγουελ φοβάται τη δέσμευση και πενθεί τη σύζυγό του που έφυγε από τη ζωή, ενώ η Φραν εξακολουθεί να στενοχωριέται από τη διαλυμένη σχέση με τον πρώην φίλο της Ντάνι, τον οποίο παραλίγο να παντρευτεί σε επόμενο επεισόδιο.

Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, ο Μάξγουελ εξομολογείται τα αληθινά του συναισθήματα στη Φραν, και παντρεύονται στον πέμπτο κύκλο της σειράς. Ο αρραβώνας προκαλεί νευρικό κλονισμό στη ζηλιάρα Σι Σι η οποία μπαίνει σε ψυχιατρείο. Βγαίνοντας, συνεχίζει τις εμμονικές της προσπάθειες να χωρίσει τον Μαξ από τη Φραν, βάζοντας ακόμη και πέπλο στο κεφάλι στον γάμο και παίρνοντας το χέρι του Μαξ μπαίνοντας στην εκκλησία, προς μεγάλη απογοήτευση του Μαξ. Τελικά την απομακρύνει ο Νάιλς, ο μπάτλερ, και την αναγκάζει να καθίσει.

Την παραμονή του γάμου του με τη Φραν, του εμφανίζεται η αείμνηστη σύζυγος του Μάξγουελ, Σάρα. Η Σάρα του αποκαλύπτει ότι αυτή έφερε τον Φραν στη ζωή του ως νταντά. Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για τη φωνή της Φραν, δηλώνει: «Νόμιζα ότι είχε κρυώσει!».

Ο Μάξγουελ γίνεται ξανά πατέρας όταν η Φραν γεννά τα δίδυμά τους Τζόνα Σάμιουελ και Ιβ Κάθριν Σέφιλντ. Μετά τη γέννηση, όλη η οικογένεια μετακομίζει στην Καλιφόρνια, γιατί ο Μάξγουελ πρόκειται να κάνει μια τηλεοπτική εκπομπή στο Λος Άντζελες.

Η ηλικία του κυμαίνεται από 39 έως 46, καθώς ανέφερε ότι είναι 42 ετών στο «That's Midlife». Δήλωσε επίσης 44 ετών στο «The Nose Knows».

Στο επεισόδιο "The Nanny Behind the Man", ο Μάξγουελ αυτοπροσδιορίζεται ως ρεπουμπλικανός και παραδέχεται ότι το μεσαίο όνομά του είναι "Μπέβερλι".

Μάγκι Σέφιλντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάργκαρετ (Μάγκι) Μπρόλιν (το γένος Σέφιλντ) είναι το μεγαλύτερο παιδί του Μάξγουελ Σέφιλντ, που υποδύεται η Νικόλ Τομ. Στο πρώτο βιβλίο της Φραν Ντρέσερ, Enter Whining, η Ντρέσερ εξηγεί ότι ο χαρακτήρας προστέθηκε αργότερα, αφού ένα στέλεχος του δικτύου πρότεινε "Μια ντροπαλή έφηβη θα ήταν μια αστεία αντίθεση με τη θρασύτατη και φανταχτερή Φραν".[1]

Στην αρχή, η Μάγκι είναι ντροπαλή και άγαρμπη και απελπίζεται ότι κανένα αγόρι δεν θα την ερωτευτεί ποτέ. Καβγάδιζε για πάντα με τον αδερφό της, Μπράιτον, ο οποίος τη θεωρεί σπασίκλα. Η σχέση της με τη μικρότερη αδερφή της, Γκρέις, ήταν αυτή του μέντορα. Όταν η Φραν προσλαμβάνεται ως νταντά, η Μάγκι και η Φραν δέχνονται σχεδόν αμέσως. Κάτω από την υπομονετική κηδεμονία της Φραν, η Μάγκι ανθίζει από ντροπαλή και άγαρμπη έφηβη σε μια δημοφιλή νέα γυναίκα.

Ο Μάξγουελ είχε την τάση να καταπιέζει τη Μάγκι, αποθαρρύνοντάς την από κάθε είδους δραστηριότητα με αγόρια, θέλοντας να παραμείνει το κοριτσάκι του. Όταν η Φραν και ο πατέρας της παντρεύονται, η Μάγκι είναι παράνυφος. Έχει επίσης δεθεί με τη μητέρα της Φραν, τη Σίλβια, και τη γιαγιά Γιέτα.

Τελικά, η Μάγκι γνωρίζει και παντρεύετια έναν όμορφο Εβραίο, μοντέλο εσωρούχων που ονομάζεται Μάικλ Μπρόλιν (Άντιου Λέβιτας), ο οποίος είναι συγγενής εξ αγχιστείας με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Στο τελευταίο επεισόδιο, η Μάγκι και ο σύζυγός της πηγαίνουν στην Ευρώπη, αλλά η Μάγκι μένει στο Παρίσι με τον Μπράιτον, ενώ ο Μάικλ πηγαίνει στη Βενετία για μια φωτογράφιση.

Μπράιτον Σέφιλντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράιτον Μίλχαουζ Σέφιλντ είναι το δεύτερο σε ηλικία παιδί και ο μοναχογιός του Μάξγουελ Σέφιλντ, τον οποίο υποδύεται ο Μπέντζαμιν Σάλισμπερι .

Επειδή και τα δυο του αδέλφια είναι κορίτσια, νιώθει συχνά παραμελημένος και μαλώνει μαζί τους, προκαλώντας προβλήματα στις αδελφές του. Παρ' όλα αυτά είναι πολύ ευαίσθητος. Ο Μπράιτον αρχικά δεν ήθελε να συμπαθήσει τη Φραν όταν την είδε πρώτη φορά, αφού αντιπαθούσε όλες τις προηγούμενες νταντάδες του. Ωστόσο, του άρεσε η προσγειωμένη και πνευματώδης προσωπικότητα της Φραν. Η Μπράιτον δέθηκε και με τη μητέρα της Φραν, τη Σίλβια, αφού συμμετείχαν μαζί σε ένα πρωτάθλημα κανάστας.

Η φιλοδοξία του Μπράιτον είναι να γίνει παραγωγός στο Μπρόντγουεϊ, όπως ο πατέρας του. Κατά τη διάρκεια των επόμενων κύκλων, ο Μπράιτον είχε εμμονή με το καταπίστευμά του. Κατά τον τελευταίο κύκλο, γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αλλά επιλέγει να αναβάλει τις σπουδές του για έναν χρόνο, για να ταξιδέψει στη Γαλλία.

Γκρέις Σέφιλντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκρέις (Γκρέισι) Σέφιλντ είναι το μικρότερο παιδί της οικογένειας Σέφιλντ, που υποδύεται η ηθοποιός Μάντλιν Ζίμα. Η Γκρέις έχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί περίπλοκες λέξεις και όρους που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν, καθώς και να κατονομάζει ιατρικά περιστατικά.

Ο στενός δεσμός μεταξύ της Γκρέις και της Φραν, η οποία την αποκαλεί Γκρέισι, ξεκινά όταν η Γκρέις πηγαίνει στο Φλάσινγκ για να βρει τη Φραν όταν έχει ρεπό, επειδή της λείπει.[2] Εκεί, η Γκρέις παρευρίσκεται στον πρώτο της εβραϊκό γάμο.

Όταν η Φραν φτάνει στο σπίτι των Σέφιλντ, η Γκρέις πηγαίνει σε ψυχαναλυτή. Όταν η Γκρέις «χάνει» τη φανταστική της φίλη, ο ψυχαναλυτής της αποκαλύπτει ότι αυτό συνέβη επειδή η Γκρέις ένιωσε ότι η Φραν γεμίζει το κενό που είχε από τότε που πέθανε η μητέρα της. Καθώς η Γκρέις μεγαλώνει, η Φραν και η Γκρέις δένονται ακόμη περισσότερο και η Γκρέις υιοθετεί κάποιες συνήθειες της Φραν στην αργκό και στο ντύσιμο.

Ενώ όλα τα παιδιά του Σέφιλντ αποδέχονται τη σχέση της Φραν και του Μάξγουελ, η Γκρέις είναι η μόνη που την υποστηρίζει ενεργά, συχνά συνωμοτώντας με τη Φραν ή και τον Νάιλς για να κάνει τον Μάξγουελ να την ερωτευτεί. Επίσης, δηλώνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι θαυμάζει τη Φραν και εύχεται να ήταν θετή μητέρα της, κάτι που τελικά συμβαίνει στον πέμπτο κύκλο.

Η ηλικία της Γκρέις δεν είναι σταθερή σε όλη τη σειρά. Στο επεισόδιο "Everybody Needs a Bubby" του 2ου κύκλου (Σεπτέμβριος 1994), ο Μάξγουελ αναφέρει ότι η Γκρέις είναι επτά ετών,[3] αλλά στο επεισόδιο "The Grandmas" του 3ου κύκλου (Ιανουάριος 1996), η Γκρέις λέει στη Φραν ότι είναι δέκα ετών.[4] Η Γκρέις αναφέρει στη Φραν όταν η τελευταία θυμάται την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, ότι ήταν «μόνο τεσσάρων» όταν έπεσε το Τείχος και έτσι δεν μπορεί να συμμεριστεί τη νοσταλγία της Φραν – μια ηλικία συμβατή με την ηλικία των δέκα ετών στο "The Grandmas".

Σι Σι Μπάμπκοκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τσάστιτι Κλερ (Σι Σι) Νάιλς (το γένος Μπάμπκοκ) είναι συνεργάτιδα του Μάξγουελ και ανταγωνίστρια της Φραν, που την υποδύεται η ηθοποιός Λορίν Λέιν. Αναφέρεται ως "Σι Σι" σε όλη τη σειρά, ενώ το πλήρες όνομά της αποκαλύπτεται μόνο στο φινάλε της σειράς.

Η Σι Σι συνεργάζεται με τον Μάξγουελ σχεδόν 20 χρόνια. Ο Μάξγουελ έχει μακροχρόνια αντιπαλότητα με τον Άντριου Λόυντ Βέμπερ, η οποία ξεκίνησε όταν Σι Σι έπεισε τον Μάξγουελ να απορρίψει την ευκαιρία για την παραγωγή του μιούζικαλ Cats.[5] Η Σι Σι είναι ερωτευμένη με τον Μάξγουελ και προσπαθεί να τον πλησιάσει μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας. Ο Μάξγουελ, ωστόσο, φαινομενικά αγνοεί τις κινήσεις της Σι Σι. Όταν η Φραν έρχεται να δουλέψει ως νταντά, η Σι Σι τη βλέπει αμέσως ως απειλή. Όταν ο Μάξγουελ και η Φραν αρραβωνιάζονται, η Σι Σι βυθίζεται σε κατάθλιψη, παίρνει βάρος, χάνει τα λογικά της και μπαίνει σε ίδρυμα για τρεις μήνες (μέρος της πλοκής που γράφτηκε για να συμπέσει με την πραγματική εγκυμοσύνη της Λέιν).[6] Η Σι Σι τελικά συνειδητοποιεί ότι τα συναισθήματά της για τον Μάξγουελ δεν είναι αμοιβαία και αποφασίζει να επαναξιολογήσει τη ζωή της.

Η Σι Σι συνήθως απεικονίζεται ως αλκοολική και ως εγωκεντρική, κακότροπη, και αδιάφορη. Φαίνεται ότι δεν την ενδιαφέρει να μάθει τα ονόματα των παιδιών του Μάξγουελ, Μάγκι, Μπράιτον και Γκρέις, τα οποία συνήθως αναφέρει ως «η μεγάλη», «το αγόρι» και «η μικρή» ή με λάθος ονόματα. Πάντα απευθύνεται στη Φραν ως «νταντά Φάιν», ακόμα και όταν η Φραν παντρεύεται τον Μάξγουελ και γίνεται κυρία του σπιτιού.

Βασικός αντίπαλος της Σι Σι είναι ο Νάιλς, ο μπάτλερ της οικογένειας Σέφιλντ. Ο Νάιλς υποτίθεται ότι την περιφρονεί από την αρχή και συχνά τη χλευάζει. Ωστόσο, από τα μέσα της σειράς και μετά, η Σι Σι και ο Νάιλς δείχνουν συμπάθεια ο ένας για τον άλλον, νιώθοντας απογοήτευση όταν δεν μπορούν να επιτεθούν ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, όταν ο Νάιλς παθαίνει ένα ήπιο έμφραγμα, η Σι Σι φαίνεται συντετριμμένη μέχρι να ανακτήσει τις αισθήσεις του. Έχοντας αρνηθεί πολλές φορές να παντρευτεί τον Νάιλς,[7] κάνει μαζί του σχέση αργότερα, όταν συνειδητοποιεί ότι ο Νάιλς της ταιριάζει. Η Σι Σι τελικά δέχεται την πρόταση του Νάιλς, τον παντρεύεται την ώρα που η Φραν γεννάει και στο τέλος της σειράς μαθαίνουν ότι και οι ίδιοι περιμένουν παιδί.

Νάιλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νάιλς είναι ο μπάτλερ και σοφέρ της οικογένειας Σέφιλντ, τον οποίο υποδύεται ο Ντάνιελ Ντέιβις. Είναι γαλλικής καταγωγής. Είναι μεθοδικός, αφοσιωμένος, ακούραστος, περιποιητικός και προστατευτικός για τους Σέφιλντ, και ιδιαίτερα πιστός στη φίλη του, Φραν. Παρ' όλα αυτά, είναι γνωστός για τις χειριστικές του συμπεριφορές και για το ότι συχνά κάνει έξυπνα, σαρκαστικά και ενίοτε προσβλητικά σχόλια. Ο πατέρας του Νάιλς ήταν μπάτλερ του πατέρα του Μάξγουελ Σέφιλντ και ο Νάιλς και ο Μάξγουελ γνωρίζονται όλη τους τη ζωή.[8]

Μετά το θάνατο της Σάρας Σέφιλντ, η συνεργάτιδα του Μάξγουελ, Σι Σι Μπάμπκοκ, προσπαθεί να τον κάνει τη τη βοηθήσει να πείσουν τον Μάξγουελ να την παντρευτεί. Τέσσερα χρόνια αργότερα που ο Μάξγουελ προσλαμβάνει τη Φραν Φάιν ως νταντά για τα παιδιά, ο Νάιλς δένεται με τη Φραν αμέσως. Για τον Νάιλς, ο Φραν είναι μια ανάσα φρεσκάδας, που φέρνει ξανά τη ζωή στο σπίτι, κάτι που του έλειπε από τότε που πέθανε η Σάρα.

Ο Νάιλς είναι γνωστός ως ο κατάσκοπος του σπιτιού. Πάντα τον πιάνουν να κρυφακούει από την ενδοεπικοινωνία, να «καθαρίζει» την κλειδαρότρυπα και να βρίσκεται τυχαία σε δωμάτια όπου γίνονται σημαντικές συζητήσεις. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Μάξγουελ έχει απευθύνει μια ερώτηση στον Νάιλς ενώ φαίνεται να είναι μόνος σε ένα άδειο δωμάτιο, γνωρίζοντας ότι ο μπάτλερ του είναι κοντά και ακούει. Ο Νάιλς γίνεται δίλος με τη Σίλβια, τη μητέρα της Φραν, και φροντίζει πάντα να της έχει διαθέσιμο φαγητό.

Ο Νάιλς είναι μέλος μιας ένωσης μπάτλερ και μερικές φορές ζηλεύει τους μπάτλερ των άλλων.[9] Σε ένα επεισόδιο, δύο μέλη της Εθνικής Ένωσης Μπάτλερ παίρνουν συνέντευξη από τον Νάιλς για να προσδιορίσουν αν έχει τα κατάλληλα προσόντα για να ενταχθεί στην ένωση.[10]

Μέχρι τους τελευταίους κύκλους, ο Νάιλς μισεί εντελώς την Σι Σι και έχει ως αποστολή του να τη βασανίζει με κάθε ευκαιρία, αποκαλώντας αυτό το "χόμπι" του. Οι προσβολές του Νάιλς προς τη Σι Σι συνήθως σχετίζεονται με την υποτιθέμενη προχωρημένη ηλικία της, την αδυναμία της να βρει άντρα και τη ματαιοδοξία της, αν και η Σι Σι περιστασιακά τον εκμεταλλεύεται, συνήθως αναφέροντας ότι αυτή πληρώνει τις εισφορές του. Ο Νάιλς ενθαρρύνει συνεχώς την ερωτική ένταση μεταξύ της Φραν και του Μάξγουελ και βοηθά να αποτύχουν οι συνεχείς προσπάθειες της Σι Σι να υπονομεύσει τη σχέση τους. Παρόλο που ο Νάιλς περιφρονεί τη Σι Σι, η αμοιβαία οργή μεταξύ τους μετατρέπεται σε λαγνεία ή ακόμα και έρωτα που συνεχίζει να μεγαλώνει από τα μέσα της σειράς και μετά, σε σημείο που και οι δύο παθαινουν κατάθλιψη όταν είναι χώρια. Ο Νάιλς αργότερα αποκαλύπτει ότι οι προσβολές του προς τη Σι Σι είναι μια μορφή αμυντικού φλερτ. Ακούγοντας τις συμβουλές της Φραν, ο Νάιλς παραδέχεται την αγάπη του για τη Σι Σι και της κάνει πρόταση γάμου. Τρομαγμένη στη σκέψη να παντρευτεί κάποιον τόσο πιο κατώτερο κοινωνικά, η Σι Σι τον απορρίπτει κατηγορηματικά αρκετές φορές. Αργότερα, μετά από έναν καβγά, τόσο η Σι Σι όσο και ο Νάιλς λένε στον Μάξγουελ ότι παραιτούνται, αλλά αργότερα η Φραν και ο Μαξ τους πιάνουν μαζί στο κρεβάτι.[7] Ούτε ο Νάιλς ούτε Σι Σι παραιτούνται και συνεχίζουν μια «κρυφή» σχέση (γνωστή, φυσικά, σχεδόν σε κάθε μέλος της εκτεταμένης οικογένειας). Αργότερα, αφού παγιδεύεται σε ένα ασανσέρ με τη Φραν (που γεννά τα δίδυμά της), η Σι Σι υποκύπτει και δέχεται την πρόταση του Νάιλς μέσα από την κλειστή πόρτες. Η Σι Σι και ο Νάιλς παντρεύονται στο φινάλε της σειράς, την ώρα που η Φραν γεννά δίδυμα. Στη συνέχεια, η Σι Σι μαθαίνει ότι είναι έγκυος στο μωρό του Νάιλς, κάτι που κάνει και τους δύο να λιποθυμήσουν.

Σίλβια Φάιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σίλβια Φάιν (το γένος Ρόζενμπεργκ), είναι η μητέρα της Φραν Φάιν, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Ρενέ Τέιλορ και στους πρώτους κύκλους η Φραν Ντρέσερ (σε αναδρομές στην παιδική ηλικία της Φραν Φάιν).

Με τον σύζυγό της Μόρτι (Στιβ Λόρενς), έχει 2 κόρες, τη Ναντίν & Φραν (Σίλβια και Μόρτι είναι και τα ονόματα των πραγματικών γονιών της Φραν Ντρέσερ[11]). Θεωρείται η στερεοτυπική Εβραία μάνα. Η Σίλβια προσφέρει καταπιεστική καθοδήγηση, έχει αδηφάγα όρεξη (ισχυρίζεται ότι είναι «Ιππογλυκαιμική») και προσπαθεί πάντα να διατηρεί σημαντικό κυρίαρχο ρόλο στη ζωή της κόρης της.

Η Σίλβια έχει καλή σχέση με τα παιδιά του Μάξγουελ και επισκέπτεται συχνά το σπίτι των Σέφιλντ (τρώγοντας το φαγητό τους). Αφού γίνει θετή γιαγιά των παιδιών του Μάξγουελ, γίνεται γιαγιά των παιδιών της Φραν και του Μάξγουελ, Τζόνα Σάμιουελ και Ιβ Κάθριν. Η Σίλβια έχει επίσης δύο εγγονές από τον γάμο της Ναντίν. Αρχικά, όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Καλιφόρνια, η Σίλβια και ο Μόρτι επρόκειτο να μείνουν πίσω στη Νέα Υόρκη, αλλά στο φινάλε πήγαν να ζήσουν στην Καλιφόρνια με τους Σέφιλντ.

Γιαγιά Γιέτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιέτα Ρόζενμπεργκ-Τζόουνς ή γιαγιά Γιέτα (στα Γίντις σημαίνει "φως") είναι γιαγιά της Φραν και η μητέρα της Σίλβιας και του θείου Τζακ. Τον χαρακτήρα υποδύεται η ηθοποιός Αν Μόργκαν Γκίλμπερτ. Η Γιέτα βασίζεται στην πραγματική γιαγιά της Ντρέσερ.[1]

Η Γιέτα, η οποία ζει σε οίκο ευγηρίας, συχνά έχει κενά μνήμης. Επισκέπτεται συχνά τη Φραν στο σπίτι των Σέφιλντ και εσφαλμένα υποθέτει ότι η Φραν και ο Μάξγουελ είναι παντρεμένοι, ότι τα τρία παιδιά είναι της Φραν και ότι ο Μάξγουελ έχει εξωσυζυγική σχέση με τη Σι Σι. Έχει επίσης τη συνήθεια να μπερδεύει τις πρώτες σεκάνς παλιών τηλεοπτικών εκπομπών με αναμνήσεις ή οράματα.

Σε ένα επεισόδιο, αποκαλύπτεται ότι η Γιέτα είχε σχέση με έναν σερβιτόρο στο πλοίο για τη Νήσο Έλις, αλλά επρόκειτο να παντρευτεί κάποιον άλλο. Τα ερωτικά της γράμματα από αυτή την περίοδο διασκευάστηκαν από τον Μάξγουελ και έγιναν επιτυχημένο μιούζικαλ (μία από τις λίγες επιτυχίες του). Ο πρώτος σύζυγος της Γιέτα, Σλόμο (μερικές φορές αναφέρεται ως Τζο), πνίγηκε από κόκαλο κοτόπουλου και πέθανε το 1973. Η Γιέτα αργότερα βρίσκει τον έρωτα με έναν άντρα που ονομάζεται Σάμι (Ρέι Τσαρλς) και σύντομα τον παντρεύεται.

Η προηγούμενη ζωή της Γιέτα, ωστόσο, παραμένει μυστήριο. Η Γιέτα και η Φραν μερικές φορές αναφέρουν διαφορετικά γεγονότα στη ζωή της Γιέτα και όλα τα «γεγονότα» μαζί τη χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες ολόκληρης της σειράς. Η Γιέτα ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με πλοίο από τη Ρουμανία και παντρεύτηκε τον Τζο. Στη συνέχεια μάλλον επέστρεψε στην Ευρώπη και ταξίδευε μεταξύ των δύο ηπείρων, καταλήγοντας στον Τιτανικό. Επέζησε από την τραγωδία και υποτίθεται ότι επέστρεψε στην Ευρώπη. Σε ένα επεισόδιο, λέει ότι στην επέτειο της ίδιας και του συζύγου της, έφυγαν από την Πολωνία (γεγονός που πιθανώς συνδέεται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο). Το επόμενο μέρος που αναφέρει ότι επισκέφτηκε ήταν Χαβάη. Λέει στη Φραν ότι τα πυροτεχνήματα ήταν υπέροχα και η Φραν τη ρωτάει αν αυτό συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου 1941, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Στη συνέχεια η Γιέτα εγκαθίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποκτά δύο παιδιά. Εξαφανίζεται λίγο καιρό αφότου μεγάλωσε η Σίλβια και εμφανίζεται ξανά όταν η Φραν είναι κοπέλα. Η Φραν το λέει στον κύριο Σέφιλντ, λέγοντας ότι η Φραν βγήκε «από την Ευρώπη με μια τραπεζαρία δεμένη στην πλάτη της».

Όταν η Φραν, η οποία τελικά έχει παντρευτεί τον Μάξγουελ, και η νέα της οικογένεια μετακομίζουν στην Καλιφόρνια από τη Νέα Υόρκη, η Γιέτα πηγαίνει μαζί τους. Έχει κι αυτή καλή σχέση με τα τρία παιδιά του Μάξγουελ από τον πρώτο του γάμο. Στον τελευταίο κύκλο, υποδέχεται τα βιολογικά της δισέγγονα, Τζόνα και Ιβ Σέφιλντ.

Βάλερι Τοριέλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βάλερι Τοριέλο (Βαλ) είναι η καλύτερη φίλη της Φραν, την οποία υποδύεται η Ρέιτσελ Σαγκάλ. Η Βαλ ήταν η καλύτερη φίλη της Φραν από τότε που πήγαν μαζί στο λύκειο στο Φλάσινγκ του Κουίνς της Νέας Υόρκης. Όταν ξεκίνησε η εκπομπή, η Βαλ δούλευε στο κατάστημα νυφικών με τη Φραν. Η Βαλ είναι ιταλικής καταγωγής.

Η Βαλ συχνά απεικονίζεται ως αποτυχημένη που ζει ακόμα με τους γονείς της. Όλοι εκπλήσσονται όταν έχει κάποια σχέση με άντρα.

Η Βαλέχει περιστασιακές εκλάμψεις ευφυΐας, αλλά γενικά κάνει ανόητα σχόλια, προς μεγάλη ενόχληση και ανησυχία της Φραν. Η χαμηλή νοημοσύνη της συχνά ενοχλεί τους Σέφιλντ, τον Νάιλς, τη Σι Σι, τη Σίλβια και τη Γιέτα. Όταν οι δυο φίλες διαφωνούν, η Φραν μερικές φορές χρησιμοποιεί την (έλλειψη) ευφυΐας της Βαλ ως προσβολή.

Όπως η Φραν, η Βαλ δεν είναι τυχερή στον έρωτα. Ωστόσο, κοντά στο τέλος της σειράς, η Βαλ τα φτιάχνει με έναν φαρμακοποιό που ονομάζεται Φρεντ. Αυτή και ο Φρεντ μετακομίζουν στην Καλιφόρνια μαζί με τους Σέφιλντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Dresher, Fran (1997). Enter Whining. HarperEntertainment. ISBN 0-06-101188-6. 
  2. «Here Comes the Brood». The Nanny. Κύκλος 1. Επεισόδιο 5. 1 December 1993. CBS. 
  3. «Everybody Needs a Bubby». 
  4. «The Grandmas». 
  5. «The Kibbutz». '[The Nanny]'. Κύκλος 3. Επεισόδιο 60. 4 December 1995. CBS. 
  6. The Nanny (TV Series 1993–1999) - Trivia - IMDb, https://www.imdb.com/title/tt0106080/trivia/, ανακτήθηκε στις 2023-12-26 
  7. 7,0 7,1 «The Dummy Twins». The Nanny. Κύκλος 6. Επεισόδιο 147. 16 June 1999. CBS. 
  8. «The Nanny-in-Law». The Nanny. Κύκλος 1. Επεισόδιο 10. 12 January 1994. CBS. 
  9. «A Decent Proposal». The Nanny. Κύκλος 6. Επεισόδιο 106. 5 November 1997. CBS. 
  10. «The Butler, the Husband, the Wife and Her Mother». The Nanny. Κύκλος 1. Επεισόδιο 6. 8 December 1993. CBS. 
  11. «Fran Drescher Biography (1957-)». www.filmreference.com. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2018.