Κατάλογος συμβάντων πρόσκρουσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός ο κατάλογος κρατήρων πρόσκρουσης στη γη περιλαμβάνει όλους τους επιβεβαιωμένους κρατήρες πρόσκρουσης όπως απαριθμούνται στην Earth Impact Database. Μόνο οι πιο αξιοσημείωτοι κρατήρες παρατίθενται εδώ.

Οι χαρακτηριστικοί κρατήρες είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης μεγάλων μετεωριτών ή κομητών με τη γη. Επειδή σήμερα οι κρατήρες είναι διαβρωμένοι ή θαμμένοι στο υπέδαφος, η διάμετρος που αναφέρεται εδώ χαρακτηριστικά είναι μια εκτίμηση της αρχικής διαμέτρου του πλαισίου που είχε αρχικά δημιουργηθεί και μπορεί να μην αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σημερινής επιφάνειας.

Σημαντικοί κρατήρες πρόσκρουσης ανά μέγεθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Τοποθεσία Διάμετρος Ηλικία Συντεταγμένες
Βρέντεφορντ Φρι Στέιτ, Νότια Αφρική 300 χλμ 2,02 δισεκατομμύρια 27°0′S 27°30′E / 27.000°S 27.500°E / -27.000; 27.500 (Vredefort)
Σάντμπιουρι Οντάριο, Καναδάς 250 χλμ 1,85 δισεκατομμύρια 46°36′N 81°11′W / 46.600°N 81.183°W / 46.600; -81.183 (Sudbury)
Κρατήρας Τσικσουλούμπ Γιουκατάν, Μεξικό 170 χλμ 65 εκατομμύρια 21°20′N 89°30′W / 21.333°N 89.500°W / 21.333; -89.500 (Chicxulub)
Κρατήρας Ποπιγκάι Σιβηρία, Ρωσία 100 χλμ 35,7 εκατομμύρια 71°39′N 111°11′E / 71.650°N 111.183°E / 71.650; 111.183 (Popigai)
Μανικουαγκάν Κεμπέκ, Καναδάς 100 χλμ 214 εκατομμύρια 51°23′N 68°42′W / 51.383°N 68.700°W / 51.383; -68.700 (Manicouagan)
Κρατήρας Μπίβερχεντ Αϊντάχο, ΗΠΑ 100 χλμ 900 εκατομμύρια 44°15′N 114°0′W / 44.250°N 114.000°W / 44.250; -114.000 (Beaverhead)
Κρατήρας Ακραμάν Νότια Αυστραλία, Αυστραλία 90 χλμ 590 εκατομμύρια 32°1′S 135°27′E / 32.017°S 135.450°E / -32.017; 135.450 (Acraman)
Κρατήρας Τσέζαπικ Μπέι Βιρτζίνια, ΗΠΑ 90 χλμ 35,5 εκατομμύρια 37°17′N 76°1′W / 37.283°N 76.017°W / 37.283; -76.017 (Chesapeake Bay)
Κρατήρας Πουτσέζ-Κατούνκι Νίζνι Νόβγκοροντ, Ρωσία 80 χλμ 167 εκατομμύρια 56°58′N 43°43′E / 56.967°N 43.717°E / 56.967; 43.717 (Puchezh-Katunki)
Κρατήρας Μοροκουένγκ Καλαχάρι, Νότια Αφρική 70 χλμ 145 εκατομμύρια 26°28′S 23°32′E / 26.467°S 23.533°E / -26.467; 23.533 (Morokweng)
Κρατήρας Κάρα Νενετσία, Ρωσία 65 χλμ 70 εκατομμύρια 69°6′N 64°9′E / 69.100°N 64.150°E / 69.100; 64.150 (Kara)
Κρατήρας Γούντλεϊ Δυτική Αυστραλία, Αυστραλία 60–120 χλμ 364 εκατομμύρια 26°3′S 114°40′E / 26.050°S 114.667°E / -26.050; 114.667 (Woodleigh)
Κρατήρας Τουκουνούκα Κουίνσλαντ, Αυστραλία 55 χλμ 128 εκατομμύρια 27°7′S 142°50′E / 27.117°S 142.833°E / -27.117; 142.833 (Tookoonooka)
Κρατήρας Σαρλεβουά Κεμπέκ, Καναδάς 54 χλμ 342 εκατομμύρια 47°32′N 70°18′W / 47.533°N 70.300°W / 47.533; -70.300 (Charlevoix)
Λίμνη Σιλτζάν Νταλάρνα, Σουηδία 52 χλμ 377 εκατομμύρια 61°2′N 14°52′E / 61.033°N 14.867°E / 61.033; 14.867 (Siljan)
Kara-Kul Παμίρ, Τατζικιστάν 52 χλμ 5 εκατομμύρια 39°1′N 73°27′E / 39.017°N 73.450°E / 39.017; 73.450 (Kara-Kul)
Κρατήρας Μονταγκναί Νέα Σκωτία, Καναδάς 45 χλμ 50 εκατομμύρια 42°53′N 64°13′W / 42.883°N 64.217°W / 42.883; -64.217 (Montagnais)
Κρατήρας Αραγκουαίνια Κεντρική Βραζιλία 40 χλμ 244 εκατομμύρια 16°47′S 52°59′W / 16.783°S 52.983°W / -16.783; -52.983 (Araguainha)
Κρατήρας Μιέλνιρ Θάλασσα Μπάρεντς, Νορβηγία 40 χλμ 142 εκατομμύρια 73°48′N 29°40′E / 73.800°N 29.667°E / 73.800; 29.667 (Mjølnir)
Κρατήρας του Αγίου Μαρτίνου Μανιτόμπα, Καναδάς 40 χλμ 220 εκατομμύρια 51°47′N 98°32′W / 51.783°N 98.533°W / 51.783; -98.533 (Saint Martin)
Κρατήρας Κάρσγουελ Σασκάτσουαν, Καναδάς 39 χλμ 115 εκατομμύρια 58°27′N 109°30′W / 58.450°N 109.500°W / 58.450; -109.500 (Carswell)
Λίμνες Κλιργουότερ Κεμπέκ, Καναδάς 36 χλμ 290 εκατομμύρια 56°13′N 74°30′W / 56.217°N 74.500°W / 56.217; -74.500 (Clearwater West)
Κρατήρας Μάνσον Αϊόβα, ΗΠΑ 35 χλμ 73,8 εκατομμύρια 42°35′N 94°33′W / 42.583°N 94.550°W / 42.583; -94.550 (Manson)
Κρατήρας Γιαρραμπούμπα Δυτική Αυστραλία, Αυστραλία 30 χλμ 2 δισεκατομμύρια 27°10′S 118°50′E / 27.167°S 118.833°E / -27.167; 118.833 (Yarrabubba)
Νησιά Σλέιτ, Οντάριο Οντάριο, Καναδάς 30 χλμ 450 εκατομμύρια 48°40′N 87°0′W / 48.667°N 87.000°W / 48.667; -87.000 (Slate Islands)
Κρατήρας Σουμέικερ Δυτική Αυστραλία, Αυστραλία 30 χλμ 1,63 δισεκατομμύρια 25°52′S 120°53′E / 25.867°S 120.883°E / -25.867; 120.883 (Shoemaker)
Κεουρουσελκά Κεουρούου / Μανττά, Φινλανδία 30 χλμ < 1,8 δισεκατομμύρια 62°8′N 24°36′E / 62.133°N 24.600°E / 62.133; 24.600 (Keurusselkä)
Κρατήρας Μιστάστιν Λαμπραντόρ, Καναδάς 28 χλμ 36 εκατομμύρια 55°53′N 63°18′W / 55.883°N 63.300°W / 55.883; -63.300 (Mistastin)
Λίμνες Κλίργουοτερ (ανατολικές) Κεμπέκ, Καναδάς 26 χλμ 290 εκατομμύρια 56°04′N 74°06′W / 56.067°N 74.100°W / 56.067; -74.100 (Clearwater East)
Νέρντλινγκερ Ρίες Βαυαρία, Γερμανία 25 χλμ 14,8 εκατομμύρια 48°53′N 10°34′E / 48.883°N 10.567°E / 48.883; 10.567 (Nördlinger Ries)
Κρατήρας Αμίλια Κρικ Βόρεια Περιοχή, Αυστραλία 20 χλμ 1660–600 εκατομμύρια 20°55′S 134°50′E / 20.917°S 134.833°E / -20.917; 134.833 (Amelia Creek)
Κρατήρας Γκλίκσον Δυτική Αυστραλία, Αυστραλία ~19 χλμ < 508 εκατομμύρια 23°59′S 121°34′E / 23.983°S 121.567°E / -23.983; 121.567 (Glikson)
Κρατήρας Σιέρρα Μαδέρα Τέξας, ΗΠΑ 13 χλμ < 100 εκατομμύρια 30°36′N 102°55′W / 30.600°N 102.917°W / 30.600; -102.917 (Sierra Madera)
Κρατήρας Μπιγκάτς Καζακστάν 8 χλμ 5 ± 3 εκατομμύρια 48°30′N 82°00′E / 48.500°N 82.000°E / 48.500; 82.000 (Bigach)
Κρατήρας Μίντλσμπορο Μίντλσμπορο, Κεντάκι, ΗΠΑ ~6 χλμ < 300 εκατομμύρια 36°37′N 83°44′W / 36.617°N 83.733°W / 36.617; -83.733 (Middlesboro)
Κρατήρας Γκάρντνος Νέσμπιεν, Νορβηγία 5 χλμ 650 εκατομμύρια 60°39′N 9°0′E / 60.650°N 9.000°E / 60.650; 9.000 (Gardnos)
Κράτηρας Στάινχαϊμ Βάδη-Βυρτεμβέργη, Γερμανία 3,8 χλμ 15 εκατομμύρια 48°41′N 10°4′E / 48.683°N 10.067°E / 48.683; 10.067 (Steinheim)
Κρατήρας Λονάρ Μπουλντχάνα, Ινδία 1,83 χλμ 52,000 19°58′N 76°31′E / 19.967°N 76.517°E / 19.967; 76.517 (Lonar)
Κράτηρας Μπάρρινγκερ Αριζόνα, ΗΠΑ 1,2 χλμ 49,000 35°2′N 111°1′W / 35.033°N 111.017°W / 35.033; -111.017 (Barringer)
Κρατήρας Οντέσσα Τέξας, ΗΠΑ 0,168 χλμ < 50,000 31°45′N 102°29′W / 31.750°N 102.483°W / 31.750; -102.483 (Odessa)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of impact craters on Earth της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).