Κατάλογος συζύγων βασιλέων του Βασιλείου της Ρουμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι σύζυγοι βασιλέων των Ρουμάνων μοναρχών ήταν τα πρόσωπα εκείνα που ήταν παντρεμένοι με έναν Ρουμάνο μονάρχη κατά την διάρκεια της βασιλείας του. Όλοι οι μονάρχες της σύγχρονης Ρουμανίας ήταν άρρενες και κατείχαν τον τίτλο του Βασιλιά της Ρουμανίας. Οι σύζυγοι αυτών κατείχαν τον τίτλο της Βασίλισσας της Ρουμανίας και τον τίτλο της Μεγαλειοτάτης, ενώ ο τίτλος της Βασίλισσας των Ρουμάνων δεν χρησιμοποιούνταν. Οι ακόλουθες βασίλισσες υπήρξαν Βασίλισσες της Ρουμανίας ως σύζυγοι των βασιλέων της σύγχρονης Ρουμανίας την περίοδο από το 1881 έως το 1947:

Χρονολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άννα των Βουρβόνων-ΠάρμαςΜαρία του ΕδιμβούργουΕλισάβετ του ΒιντΕλισάβετ του ΒιντΕλένα Ροζέττι

Σύζυγοι πριγκίπων των Ηνωμένων Ηγεμονιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Κουζά (Cuza)
Εικόνα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε πριγκίπισσα Έπαψε να είναι πριγκίπισσα Θάνατος Σύζυγος
Elena Cuza.jpeg Ελένα Ροζέττι
(Elena Rosetti)
αρχιοικονόμος Ιορντάτσε Ροζέττι (Iordache Rosetti)
(Rosetti)
17 Ιουνίου 1825 1844 24 Ιανουαρίου 1859
Ένωση της Βλαχίας και της Μολδαβίας
11 Φεβρουαρίου 1866
Παραίτηση του συζύγου της
2 Απριλίου 1909 Αλέξανδρος Ιωάννης Α' Κούζας
(Alexandru Ioan Cuza)
Οίκος των Χοεντζόλερν-Σιγκμαρίνγκεν (Hohenzollern-Sigmaringen)
Εικόνα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε πριγκίπισσα Έπαψε να είναι πριγκίπισσα Θάνατος Σύζυγος
Elisabeth ; Queen of Romania.jpg Ελισάβετ του Βιντ
(Elisabeth zu Wied)
Πρίγκιπας Χέρμαν του Βιντ (Prinz Hermann zu Wied)
(Οίκος του Βιντ)
29 Δεκεμβρίου 1843 15 Νοεμβρίου 1869 1 Μαρτίου 1881
Αλλαγή τίτλου συζύγου
2 Μαρτίου 1916 Κάρολος Α΄
(Carol I)

Σύζυγοι βασιλέων της Ρουμανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Χοεντζόλερν-Σιγκμαρίνγκεν (Hohenzollern-Sigmaringen)
Εικόνα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε πριγκίπισσα Έπαψε να είναι πριγκίπισσα Θάνατος Σύζυγος
Elisabeth ; Queen of Romania.jpg Ελισάβετ του Βιντ
(Elisabeth zu Wied)
Πρίγκιπας Χέρμαν του Βιντ (Prinz Hermann zu Wied)
(Οίκος του Βιντ)
29 Δεκεμβρίου 1843 15 Νοεμβρίου 1869 1 Μαρτίου 1881
Εγείρθηκε σε Βασίλισσα
10 Οκτωβρίου 1914
Θάνατος συζύγου
2 Μαρτίου 1916 Κάρολος Α΄
(Carol I)
Queen Mary of Romania 2.jpg Μαρία του Εδιμβούργου
(Marie of Edinburgh)
Άλφρεντ του Εδιμβούργου
(Alfred, Duke of Edinburgh)

(Οίκος της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα)
29 Οκτωβρίου 1875 10 Ιανουαρίου 1893 10 Οκτωβρίου 1914
Αλλαγή τίτλου συζύγου
20 Ιουλίου 1927
Θάνατος συζύγου
18 Ιουλίου 1938 Φερδινάνδος Α΄
(Ferdinand I)

Σύζυγος διεκδικητή του θρόνου της Ρουμανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος της Ρουμανίας
Εικόνα Όνομα Πατέρας Γέννηση Γάμος Έγινε πριγκίπισσα Έπαψε να είναι πριγκίπισσα Θάνατος Σύζυγος
ReginaAnaARomaniei.jpg Άννα Βουρβόνων-Πάρμας
(Anne de Bourbon-Parme)
Πρίγκιπας Ρενέ των Βουρβόνων-Πάρμας
(Prince René de Bourbon-Parme)

(Οίκος των Βουρβόνων-Πάρμας)
18 Σεπτεμβρίου 1923 10 Ιουνίου 1948 Επιβεβλημένη 1 Αυγούστου 2016 Μιχαήλ Α΄
(Mihai I)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]