Κατάλογος δημάρχων Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δήμαρχος Καβάλας είναι ο επικεφαλής του Δήμου Καβάλας. Αρκετά πρόσωπα θήτευσαν για μικρές θητείες ως δημαρχεύοντες και ως υπηρεσιακοί δήμαρχοι, ιδίως τις δεκαετίες του '30 και του '40. Το 1934 εξελέγη στην Καβάλα ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.[1] Από τους δημάρχους με μακρά θητεία ήταν ο Λευτέρης Αθανασιάδης, από το 1983 ως το 1998.

Σημερινή δήμαρχος είναι ο Δήμητρα Τσανάκα, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Καβάλας.

Δήμαρχοι Καβάλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος δημάρχων της Καβάλας
Εκλεγμένος ή διορισμένος δήμαρχος (γεννήθηκε - πέθανε) Εικόνα Διάρκεια θητείας Σημειώσεις
Γεώργιος Πρωτόπαπας 1913 Καπνέμπορος και επιφανής Καβαλιώτης, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του δημάρχου από τους δημογέροντες της Καβάλας.
Κλεάνθης Τερμεντζής Αύγουστος 1913 - Ιούλιος 1916 Δήμαρχος ως τη βουλγαρική εισβολή.
Νίκος Σερδάρογλου[2] 1916 -1918 Έλληνας
Χαμδή Σουλεϊμάν[2] 1916-1918 Τούρκος
Ευγένιος Ιορδάνου 1918-1920 Πρώτος δήμαρχος μετά τη βουλγαρική κατοχή.
Κλεάνθης Τερμεντζής 1920-1922
Δημ. Μοσχοπουλίδης 1923-1925
Κλεάνθης Τερμεντζής Μάιος 1925 - Νοέμβριος 1925
Ευγένιος Ιορδάνου 1925-1929
Κλεάνθης Τερμεντζής 1929-1934
Δημήτρης Παρτσαλίδης (1903-1980) 50px 1 Απριλίου - 15 Ιουνίου 1934
Αντώνιος Θεοχαρίδης 1934 Δημαρχών από τις 16 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου 1934.
Γεώργιος Μπαρμπαλέξης Ιούλιος 1934
Νικόλαος Γιαβάσογλου 1934 Από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο του 1934.
Δημήτρης Παρτσαλίδης (1903-1980) 50px Αύγουστος 1934 Άλλες πηγές αναφέρουν την ίδια περίοδο ότι ήταν δημαρχών (20-24 Αυγούστου 1934) ο Γεώργιος Μπαρμπαλέξης.[3]
Μιχαήλ Ν. Λολίδης (1892-1973) 1934-1935 Δημαρχών από την 1η Σεπτεμβρίου 1934 ως τις 20 Μαρτίου 1935.
Γεώργιος Γιαννόπουλος 21 Μαρτίου- 25 Ιουνίου 1935 Δημαρχών
Αντώνιος Θεοχαρίδης 26 Ιουνίου - 12 Αυγούστου 1935 Δημαρχών
Νικ. Σερδάρογλου 13-20 Αυγούστου 1935 Δημαρχών
Γεώργιος Γιαννόπουλος 21-22 Αυγούστου 1935 Δημαρχών
Νικ. Σερδάρογλου 22 Αυγούστου 1935 - 18 Ιουλίου 1936 Δημαρχών
Μιχαήλ Ν. Λολίδης(1892-1973) 19 Ιουλίου 1936-17 Φεβρουαρίου 1937 Δημαρχών
Αθανάσιος Μπαλάνος (18??-1946) 1937-1941 Διετέλεσε και βουλευτής Καβάλας.
Αναστάσιος Αποστολάτος 1941 Γιατρός, ορισθείς από τους Γερμανούς και παυθείς από τους Βουλγάρους. Από τις 10 ως τις 22 Απριλίου 1941.
- 1941 - 1944 Γερμανοβουλγαρική Κατοχή
Δημήτριος Λαμπαδίτης Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 1945 Δημαρχών
Μιχαήλ Ν. Λολίδης (1892-1973) 1945 - 1950 Νευρολόγος και ψυχίατρος.
Μενέλαος Κουτσάκος 1951 Διορισμένος, δικαστικός.
Εμμανουήλ Μελισσάκης 21 Μαΐου 1951 - 30 Ιουνίου 1953
Στέφανος Ησαΐας 1953-1954
Δημήτριος Εμμανουηλίδης Ιανουάριος-Μάρτιος 1954
Γεώργιος Τάτσης 1954-1955
Άγγελος Αγγελίδης 11-21 Ιανουαρίου 1955 Δημαρχεύων. Εξελέγη δήμαρχος από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αθανάσιος Βαβαλέσκος 21 Ιανουαρίου 1955 - 27 Μαΐου 1959 Νικητής των εκλογών του 1954.
Δημήτριος Μούτσιος 1959-1964 Εξελέγη το 1959.
Κωνσταντίνος Τσολάκης (1915-1980) 1964 - 1967 Εξελέγη το 1964 (Αντιδήμαρχος ο Εμμανουήλ Διπλός) και ανατράπηκε από τη χούντα.
Άγγελος Αγγελίδης 1967 Δημοτικός σύμβουλος, διορισθείς από τη χούντα. Δημαρχών ως τις 25 Αυγούστου 1967
Ευάγγελος Ευαγγελίου 1967-1974 Διορισμένος. Το 1967 είχε αναπληρωτή τον Πλάτωνα Κ. Παπανικολάου.[4] Πολιτεύτηκε και στις εκλογές του 1982 αλλά ηττήθηκε από τον Λευτέρη Αθανασιάδη
Κωνσταντίνος Σκλάβης Ιούλιος - Αύγουστος 1974 Δημαρχών
Μιχαήλ Μαρκόπουλος 1974-1975 Πρωτοδίκης, διορισμένος ως υπηρεσιακός δήμαρχος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Καραμανλή, μέχρι τη διενέργεια εκλογών.
Κωνσταντίνος Τσολάκης (1915-1980) 1η Ιουνίου 1975 - 31 Δεκεμβρίου 1978 Εξελέγη το 1975 με ποσοστό 50,4%.[5]
Δημήτριος Μιχ. Λολίδης (1924-2003) 1η Ιανουαρίου 1979 - 31 Δεκεμβρίου 1982 Υπάλληλος τράπεζας, γιος του πρώην δημάρχου Μιχαήλ Λολίδη, κέρδισε τις εκλογές του 1978 στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 55,72% έναντι του Γρηγορίου Μπαχάρη (44,28%). [6]
Λευτέρης Αθανασιάδης (1947-2011) 1η Ιανουαρίου 1983 - 31 Δεκεμβρίου 1998 Ο μακροβιότερος δήμαρχος, υπηρετώντας επί 16 χρόνια ανελλιπώς, έχοντας κερδίσει τις εκλογές του 1982 με 59,60%, το 1986 με 58,9%, το 1990 από τον 1ο γύρο με ποσοστό 50,14% και το 1994, με ποσοστό 50,1%.[6] Πολιτεύτηκε με το ΔΗΚΚΙ και υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος Καβάλας από το 2007 έως το 2010.[7]
Στάθης Εριφυλλίδης 1η Ιανουαρίου 1999 - 31 Δεκεμβρίου 2006 Γιατρός, νικητής των εκλογών του 1998 με 57,82% στον 2ο γύρο έναντι 42,18 για τον Λευτέρη Αθανασιάδη. Επανεξελέγη με 56,81% στον 2ο γύρο των εκλογών του 2002 έναντι 43,19 για τον Γεώργιο Γκόλνα.[6]
Κωνσταντίνος Σιμιτσής 1η Ιανουαρίου 2007 - 31 Αυγούστου 2014 Κέρδισε τις εκλογές του 2006 με ποσοστό 61,72% έναντι 38,56 για τον Στάθη Εριφυλλίδη και του του 2010 (54% στον δεύτερο γύρο έναντι 46% για τον Θεόδωρο Καλιοντζή.[6]
Δήμητρα Τσανάκα 2014-2019 Γιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (1998-2000) και πρώτη γυναίκα πρόεδρος στον σύλλογο αυτόν πανελλαδικά. [8] Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία του Δήμου Καβάλας. Πολιτεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας 8.015 ψήφους. Εξελέγη δημοτική σύμβουλος (2002, 2006 και 2010) και έπειτα δήμαρχος στις εκλογές του 2014 με ποσοστό 57,55% στον δεύτερο γύρο έναντι 42,45 για τον Κωνσταντίνο Σιμιτσή.
Θεόδωρος Μουριάδης 2019- σήμερα Εκλεγείς στον δεύτερο γύρο το 2019, λαμβάνοντας ποσοστό 61,82% έναντι 38,18% για την Δήμητρα Τσανάκα.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι Δήμαρχοι Καβάλας από το 1913 μέχρι σήμερα, ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2019.
  2. 2,0 2,1 Από κοινού δημαρχία.
  3. Αγγελόπουλος, σελ. 194.
  4. Επιθεώρησις Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τχ. ΙΒ΄ (Δεκέμβριος 1967), σελ. 1126.
  5. Ριζοσπάστης, 8-4-1975, σελ. 6. (μέσω Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Αποτελέσματα εκλογών στον Δήμο Καβάλας, Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ανάκτηση στις 10 Ιουνίου 2019.
  7. Έφυγε ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης, Irene News, 20 Δεκεμβρίου 2011, ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2019.
  8. Βιογραφικό της Δήμητρας Τσανάκα, eklogika.gr, ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2019.
  9. Χάνει τη δημαρχία στην Καβάλα η Τσανάκα, την διαδέχεται ο Θόδωρος Μουριάδης, voria.gr, 2 Ιουνίου 2019.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965.