Κατάλογος βιομηχανικών δραστηριοτήτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μια πολύ συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος ταξινόμησης των Οικονομικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων είναι η ταξινόμηση σε,

  • Πρωτογενή κλάδο (ορυχεία, γεωργία κλπ, παραγωγή πρώτων υλών)
  • Δευτερογενή κλάδο (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση)
  • Τριτογενή κλάδο (εμπόριο, υπηρεσίες, διοίκηση).

Κατά την ταξινόμηση αυτή ο όρος Βιομηχανία ταυτίζεται με τις δευτερογενείς μεταποιητικές (και συνήθως έντονα μηχανοποιημένες) δραστηριότητες. Όμως η προηγούμενη ταξινόμηση θεωρείται πλέον ξεπερασμένη και ανεπαρκής.

Ο όρος Βιομηχανική Δραστηριότητα χρησιμοποιείται στα πλαίσια της στατιστικής ταξινόμησης ως ταυτόσημος με τον όρο Οικονομική Δραστηριότητα.[1] Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή αναφερόμαστε στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις Βιομηχανία του Θεάματος, Τουριστική Βιομηχανία κλπ.

Η κάτω λίστα βασίζεται στον Κατάλογο Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων κατά ΣΤΑΚΟΔ-03[2]:


  • βιομηχανικά αέρια
  • χρωστικές ύλες
  • ανόργανες οξέα και βάσεις
  • οργανικές χημικές ουσίες
  • λιπάσματα
  • πολυμερή σε πρωτογενείς μορφές
  • καουτσούκ
  • παρασιτοκτόνα και αγροχημικά
  • βερνίκια και μελάνια
  • φαρμακοβιομηχανία
  • σαπούνια και απορρυπαντικά
  • καλλυντικά
  • εκρηκτικά
  • φωτογραφικά υλικά
  • CD; DVD; φιλμ; ταινίες μαγνητικής εγγραφής
  • τεχνητά νήματα και κλωστές
  • ΔΗ. Βιομηχανία πλαστικών
  • Δθ. Κατασκευή προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά
  • γυαλί
  • κεραμικά οικιακής χρήσης
  • είδη υγιεινής και πλακάκια
  • κεραμικά για τεχνική χρήση
  • τούβλα και κεραμίδια
  • τσιμέντο, ασβέστης και γύψος
  • λειαντικά (σμυριδόπανα, γυαλόχαρτο κλπ)
  • ΔΙ. Μεταλλοβιομηχανία
  • παραγωγή βασικών μετάλλων
  • μεταλλικά προϊόντα εξέλασης
  • χυτά
  • μεταλλικοί σωλήνες
  • μεταλλικές κατασκευές (στατικές)
  • μεταλλικά δομικά στοιχεία
  • κουφώματα
  • ντεπόζιτα, δεξαμενές, δοχεία
  • θερμαντικά σώματα, λέβητες
  • σύρματα και καλώδια
  • βίδες, παξιμάδια
  • ΔΚ. Κατασκευή μηχανημάτων (εκτός από αυτοκινητοβιομηχανία κλπ)
  • παλινδρομικοί κινητήρες και στρόβιλοι (τουρμπίνες)
  • αντλίες και συμπιεστές
  • βαλβίδες, βάνες, κρουνοί
  • στοιχεία μηχανών
  • ρουλμάν
  • κουζινέτα (έδρανα)
  • άξονες
  • έκκεντρα
  • γρανάζια
  • τροχαλίες
  • αλυσίδες
  • πιστόνια
  • καυστήρες
  • εξοπλισμός ανύψωσης και διακίνησης
  • πολύσπαστα
  • βαρούλκα και γρύλοι
  • γερανοί και γερανογέφυρες
  • ανελκυστήρες
  • ψύκτες και κλιματιστικά
  • τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα
  • εργαλειομηχανές
  • δομικά μηχανήματα
  • μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων
  • μηχανήματα κλωστοϋφαντουργίας
  • εκτυπωτικά μηχανήματα
  • ΔΛ. Κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών και εξοπλισμού
  • ΔΜ.Βιομηχανία κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών
  • αυτοκινητοβιομηχανία
  • ναυπηγεία
  • σιδηροδρομικές μηχανές και υλικό
  • βιομηχανία αεροσκαφών
  • ΔΝ. Λοιπές βιομηχανίες
  • επιπλοβιομηχανία
  • κατασκευή μουσικών οργάνων
  • κατασκευή αθλητικών ειδών
  • κατασκευή παιχνιδιών
  • ανακύκλωση
  • Ξ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΛΛΟΥ
  • Ο. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
  • Π. ΕΤΕΡΟΔΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Παραπομπές - σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δες για παράδειγμα τη χρήση του όρου Βιομηχανικές Δραστηριότητες στις δημοσιεύσεις του United Nations Statistics Division - International Standard Industrial Classification. Ενώ οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις της eurostat - Nomenclature statistique des Activités économiques dans la Communauté Européenne κάνουν χρήση του όρου Οικονομικές Δραστηριότητες.
  2. ΣΤΑΚΟΔ-03.