Καρυδική κεραμική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Καρυδική κεραμική[ασαφές] αποτελεί ένα νεολιθικό διακοσμητικό στυλ που παίρνει το όνομά της από την αποτύπωση του πηλού με το κέλυφος, ένα βρώσιμο μαλάκιο που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Cardium edulis (τώρα Cerastoderma edule). Αυτές οι μορφές αγγειοπλαστικής με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη νεολιθική κουλτούρα.

Η εναλλακτική επωνυμία[ασαφές] δημιουργήθηκε από ορισμένους αρχαιολόγους για να καθορίσει αυτόν τον πολιτισμό, επειδή οι ανακαλύψεις μπορεί να είναι με αιχμηρά αντικείμενα εκτός από το κέλυφος, όπως ένα καρφί ή χτένα. Η αγγειοπλαστική είναι πολύ πιο διαδεδομένη από την κεραμική. Τα εντυπωσιακά είδη βρίσκονται στη καλύπτοντας ζώνη την Ιταλία μέχρι την ακτή της Λιγουρίας, σε αντίθεση με την πιο δυτική κεραμική που εκτείνεται από την Προβηγκία στη δυτική Πορτογαλία. Η ακολουθία στην προϊστορική Ευρώπη παραδοσιακά υποτίθεται ότι ξεκινά με τα ευρέως διαδεδομένα κεραμικά σκεύη και στη συνέχεια αναπτύσσει άλλες μεθόδους τοπικής εντύπωσης, που ονομάζεται "επι-Καρδιακή". Ωστόσο, οι ευρέως διαδεδομένοι τύποι κεραμικών και εντυπωσιακών μοτίβων αλληλεπικαλύπτονται και θεωρούνται πλέον πιο πιθανό να είναι σύγχρονοι.

Μεσογειακή Νεολιθική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεραμικό αυτό στυλ δίνει το όνομα του στον κύριο πολιτισμό της μεσογειακής νεολιθικής: Καρυδική κεραμική ή Καρυδική κουλτούρα, η οποία τελικά εκτείνεται από την Αδριατική θάλασσα στις ακτές του Ατλαντικού της Πορτογαλίας και νότια στο Μαρόκο.

Οι πρώιμοι εντυπωσιακοί χώροι, που χρονολογούνται από το 6400-6200 π.Χ., βρίσκονται στην Ήπειρο και την Κέρκυρα. Οι οικισμοί εμφανίζονται στην Αλβανία και τη Δαλματία στην ανατολική ακτή της δριατικής που χρονολογείται από το 6100 έως το 5900 π.Χ. Η νωρίτερη ημερομηνία στην Ιταλία προέρχεται από την Coppa Nevigata στην ακτή της Αδριατικής της νότιας Ιταλίας, ίσως ήδη από 6000 π.Χ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας Su Carroppu στη Σαρδηνία, ήδη στα αρχικά της στάδια (χαμηλά στρώματα στο σπήλαιο Su Coloru, γύρω στο 6000 π.Χ.) εμφανίζονται πρώιμα παραδείγματα καρυδικής κεραμικής. Βόρεια και δυτικά όλες οι ασφαλείς ημερομηνίες ραδιοανθράκων είναι ίδιες με εκείνες για την Ιβηρία το 5500 π.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ταχεία εξάπλωση των καρυδικών και συναφών πολιτισμών: 2.000 χλμ από πό τον κόλπο της Γένοβας μέχρι τις εκβολές του Mondego κατά πάσα πιθανότητα όχι περισσότερο από 100-200 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει μια θαλάσσια επέκταση με φύτευση αποικιών κατά μήκος της ακτής.

Οι παλαιότερες νεολιθικές κουλτούρες υπήρχαν ήδη αυτήν την περίοδο στην ανατολική Ελλάδα και την Κρήτη, προφανώς έφτασαν από τη Μέση Ανατολή, αλλά φαίνονται ξεχωριστές από την Καρυδική ή εντυπωσιακή καλλιτεχνική παράδοση. Η κεραμική παράδοση στα κεντρικά Βαλκάνια παρέμεινε επίσης ξεχωριστή από εκείνη κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής και στις δύο τεχνικές στυλ και κατασκευής για σχεδόν 1.000 χρόνια από την 6η χιλιετία π.Χ. Η πρώιμη νεολιθική εντυπωσιακή αγγειοπλαστική βρίσκεται στη Μ.Ανατολή και σε ορισμένα τμήματα της Ανατολίας, συμπεριλαμβανομένου του Mezraa-Teleilat, και στη Βόρεια Αφρική στο Tunus-Redeyef της Τυνησίας. Έτσι, οι πρώτοι κεραμικοί άποικοι[ασαφές] στην Αδριατική ίσως είχαν έρθει απευθείας από τη Ανατολία. Φυσικά θα μπορούσε ίσως να έρθει απευθείας από τη Βόρεια Αφρική, και εντυπωσιασμένη αγγειοπλαστική εμφανίζεται επίσης στην Αίγυπτο. Κατά μήκος της ακτής της Ανατολικής Μεσογείου, εντυπωσιακό υλικό βρέθηκε στη Βόρεια Συρία, την Παλαιστίνη και το Λίβανο.