Καργκέζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καργκέζε
Carghjese - Carghjesi - Cargèse
Cargèse Port1 JPG.jpg
Ελληνική Καργκέζε
Γεωγραφία
Τοποθεσία Country flag Κορσική
Αρχιπέλαγος Μεσόγειος Θάλασσα
Έκταση 45.99 km2
Υψόμετρο 0–700m μ
Χώρα
Περιφέρεια Coat of Arms of Corsica.svg Νότια Κορσική
Πρωτεύουσα Blason ville fr Ajaccio.svg Αζαξιό (πληθ. 52.880)
Δημογραφικά
Πληθυσμός 982 (απογραφής 1999)
Πυκνότητα 21 κάτοικοι /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδα http://www.corsica.net/cargese/

Το Καργκέζε (κορσικανικά: Carghjese, γαλλικά: Cargèse) είναι μια κοινότητα στο τμήμα της Νότιας Κορσικής (Corsica suttana, Corse du Sud) της Γαλλίας στο νησί της Κορσικής. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δασκαλάκη ονομασία Καργκέζε (Carghjese, Ελληνικά Καρυαί) είναι ονομασία που δόθηκε από τους αποίκους, των οποίων η καταγωγή ήταν από την Καρυούπολη τής Μάνης. Στην νέα πατρίδα τούς οδήγησε ο επίσκοπος Καρυουπόλεως Παρθένιος Καλκανδής.

Καργκέζε

Οι Κορσικανοί Μανιάτες είναι απόγονοι Μανιατών, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Κορσική κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου. Από τότε η περιοχή Καργκέζε της Κορσικής αναφέρεται ως Ελληνική Καργκέζε (Cargèse la Grecque). Η προέλευση της ελληνικής κοινότητας Μανιατών στην Κορσική χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Στις 25 Ιουνίου 1665 η κυβέρνηση της Γένοβας χορήγησε το αίτημα των Ελλήνων αλλά διάρκεσε άλλα δέκα έτη για να πραγματοποιηθεί η μετανάστευση. Τα ελληνικά ονόματα των μεταναστών ιταλοποιήθηκαν προτού να φύγουν για την Κορσική: για παράδειγμα Παπαδάκης άλλαξε σε Papadacci (Καποδημάκoς=Capodimacci, Δραγάκoς=Dragacci, Φρυμιγάκoς=Frimigacci, Πετρολάκiς=Petrolacci, Ραγατζά= Ragazacci, Βογλιμάκoς=Voglimacci, Ζανετάκης=Zanetacci). Σε πέντε έτη οι άποικοι έχτισαν ένα χωριό το Παομοία (Paomia). Μέσα σε ένα έτος, οι Έλληνες έχτισαν και πέντε χωριουδάκια, τα Πανκόνε, Κορόνε, Ροντολίνι, Σαλίτσι και Μόντε Ρόσσο, μετασχημάτισαν την περιοχή σε μια από τις πλουσιότερες αγροτικές περιοχές στην Κορσική και έζησαν σε ειρήνη με τους Κορσικανούς γείτονές τους.

Όταν οι Μανιάτες απέρριψαν τη βοήθεια προς τους Κορσικανούς σε μια τοπική εξέγερση ενάντια στη Γένοβα και άρχισε η διαφωνία μεταξύ των δύο, αναγκάστηκαν να αφήσουν το χωριό τους και να κινηθούν προς την πρωτεύουσα της Κορσικής, το Αζαξιό (Aiacciu). Αφότου πωλήθηκε η Κορσική στη Γαλλία, οι Μανιάτες επέστρεψαν στην αρχική περιοχή και η Γαλλία προσφέρθηκε να τους εγκαταστήσει στο νέο χωριό Καργκέζε όπου ζουν με τους Κορσικανούς γείτονές τους. Η ελληνική γλώσσα εμφανίζεται να διαιωνίζεται με μορφή τοπικών διαλέκτων μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα. Την ελληνική διάλεκτος του Καργκέζε εξερεύνησε ο ολλανδός ερευνητής Γκέραρντ Χέντρικ Μπλάνκεν και άλλοι.

To χωριό φημίζεται για τις δύο εκκλησίες την ουνιτική (ελληνοκαθολική) και την ρωμαιοκαθολική, οι οποίες είναι χτισμένες σε αντικριστούς λόφους. Η ουνιτική εκκλησία αναφέρεται από τους κατοίκους και ως Ελληνική εκκλησία. Η κυριακάτικη λειτουργία γίνεται μια Κυριακή στην ρωμαιοκαθολική και μια στην ουνιτική εκκλησία. Το χωριό δεν έχει ορθοδόξους χριστιανούς, αφού έχουν αναγνωρίσει τον πάπα και έγιναν ουνίτες. Ουνίτες ονομάζονται οι ορθόδοξοι οι οποίοι προσχώρησαν στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία διατηρώντας το ορθόδοξο τυπικό.

Δες επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]