Καναφέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον πρίγκηπα. Για τον αρχιερέα, δείτε: Καναφέρ (αρχιερέας του Φθα).
Καναφέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3η χιλιετία π.Χ.
Θάνατος3η χιλιετία π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Οικογένεια
ΤέκναMeresankh
Kawab
Kanefer II
ΓονείςΣνεφρού
ΑδέλφιαΧέωψ
Ανκχάφ
Νεφερμαάτ
Ραχοτέπ
Ραναφέρ
Νεφερτκαού Α΄
Henutsen
Χετεφερές

Ο Καναφέρ ήταν πρίγκιπας της 4ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου[1][2]. Το όνομά του σημαίνει «Η ψυχή (του) είναι όμορφη» (κα = ψυχή, νεφέρ = όμορφος).

Ήταν μάλλον γιος του Φαραώ Σνεφρού. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι γονείς του και το πότε ακριβώς έζησε ο Καναφέρ. Είναι επίσης πιθανό να ήταν βασιλικός απόγονος της 5ης Δυναστείας[1].

Ο Καναφέρ κατείχε το αξίωμα του βεζίρη. Αν όντως έζησε κατά την 4η Δυναστεία και ήταν γιος του Σνεφρού, είναι πιθανό να διαδέχτηκε σ' αυτό το αξίωμα τον αδελφό του Νεφερμαάτ, και να υπηρέτησε κατά την τελευταία περίοδο βασιλείας του Σνεφρού. Κατόπιν θα τον είχε διαδεχτεί ο γιος του Νεφερμαά Χεμιούνου, ο οποίος κατείχε το αξίωμα κατά την αρχή της βασιλείας του Χέοπα[2].

Το όνομα της συζύγου του Καναφέρ δεν μας είναι γνωστό, αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν ιέρεια της Αθώρ, και ότι του έδωσε πολλούς απογόνους, τον Kawab, τον Καναφέρ Β', τον Meresankh κ.ά.[3].

Ο Καναφέρ τάφηκε κοντά στη Ρομβοειδή Πυραμίδα στο Νταχσούρ[4].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. ISBN 0-500-05128-3
  2. 2,0 2,1 Edwards, et.al., The Cambridge Ancient History: Early History of the Middle East, Cambridge University Press, 1971, Retrieved via Google Books
  3. Reisner.
  4. Joyce, Filer, Pyramids, Oxford University Press US, 2006 Retrieved through google books
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kanafer της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).