Νεφερτκαού Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νεφερτκαού Α΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΝεφερμαάτ Β'
ΓονείςΣνεφρού
ΑδέλφιαHenutsen
Χετεφερές
Χέωψ
Ανκχάφ
Ραναφέρ
Καναφέρ
Νεφερμαάτ
Ραχοτέπ
ΟικογένειαΤέταρτη Δυναστεία Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
nfrr&t D28 D28
D28

Nfr.t kau
Νεφερτκαού σε ιερογλυφικά

Η Νεφερτκαού Α΄ ήταν πριγκίπισσα της Τέταρτης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του φαραώ Σνεφρού, και έτσι ετεροθαλής αδελφή του Χέοπα. Ήταν η μητέρα του Νεφερμαάτ Β΄ και γιαγιά του Σνεφερουχάφ[1].

Η Νεφερτκαού αναφέρεται καθαρά ότι ήταν κόρη του Σνεφρού σε επιγραφές από το τάφο του γιου και του εγγονού της. Ο αιγυπτιολόγος Kurt Sethe υποστήριξε από την επιγραφή στο τάφο του Νεφερμαάτ ότι η Νεφερτκαού είχε παντρευτεί τον ίδιο της τον πατέρα και ότι ο Νεφερμαάτ ήταν γιος του Σνεφρού. Ο Ράισνερ επιχειρηματολόγησε εναντίον αυτής της θεωρίας και υποστήριξε ότι η Νεφερτκαού μπορεί να ήταν παντρεμένη με το Χέοπα. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νεφερτκαού να είχε παντρευτεί έναν ευγενή το όνομα του οποίου έχει χαθεί[2].

Η Νεφερτκαού μπορεί να είχε ταφεί στο μασταμπά G 7050 στη Γκίζα. Ο τάφος δεν έχει όμως επιγραφές και έτσι ο ιδιοκτήτης του είναι εν μέρει ζήτημα υποθέσεων[3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. (ISBN 0-500-05128-3)
  2. Reisner, George A. Nefertkauw, the eldest daughter of Sneferuw. Zeitschrift für Ägyptische Sprache und Altertumskunde 64 (1929), pp. 97–99.
  3. Bertha Porter and Rosalind Moss, Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Statues, Reliefs and Paintings Volume III: Memphis, Part I Abu Rawash to Abusir. 2nd edition (revised and augmented by Dr Jaromir Malek, 1974). Retrieved from gizapyramids.org.