Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χετεφερές (πριγκίπισσα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Htp
t p
Hr
r
s
Χετεφερές σε ιερογλυφικά
Χετεφερές
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑνκχάφ
ΓονείςΣνεφρού και Hetepheres I
ΑδέλφιαΝεφερτκαού Α΄
Henutsen
Χέωψ
Ανκχάφ
Νεφερμαάτ
Ραχοτέπ
Ραναφέρ
Καναφέρ
ΟικογένειαΤέταρτη Δυναστεία Φαραώ

Η Πριγκίπισσα ΧετεφερέςΧετεφερές Α) ήταν Αιγύπτια πριγκίπισσα που έζησε κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Δυναστείας. Ήταν η κόρη του Φαραώ Σνεφρού και γυναίκα του βεζίρη Ανκχάφ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χετεφερές ήταν κόρη του Σνεφρού και μητέρα της ήταν η Βασίλισσα Χετεφερές Α΄[1]. Η Χετεφερές παντρεύτηκε τον μικρότερο ετεροθαλή αδελφό της Ανκχάφ, ο οποίος ήταν βεζίρης[2]. Η Χετεφερές αναπαριστάται στον τάφο του Ανκχάφ στην Γκίζα (τάφος G 7010). Είχε τους τίτλους "μεγαλύτερη από τις κόρες του σώματος του βασιλιά", "αυτή που αγαπά (ο βασιλιάς)" και "Πριγκίπισσα του Σνεφρού". Ως γυναίκα βεζίρη και αδελφή του Φαραώ Χέοπα πρέπει να ήταν άτομο κάποιας σπουδαιότητας[3].

Ο Ανκχάφ και η Χετεφερές είχαν μία κόρη, που ήταν η μητέρα του Ανχετέφ[3]. Αυτός ο εγγονός αναπαριστάται στον τάφο του Ανκχάφ και της Χετεφερές[4].

Τάφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύζυγος της Χετεφερές Ανκχάφ είχε ένα μεγάλο μασταμπά (τάφος G 7510) στο ανατολικό πεδίο στη Γκίζα. Όπως αναφέρθηκε, η διακόσμηση περιλαμβάνει την απεικόνιση του εγγονού του, κάτι που υποδηλώνει ότι ο τάφος κατασκευάστηκε και διακοσμήθηκε σε προχωρημένο σημείο της ζωής του Ανκχάφ[4]Δεν υπάρχει ταφικός χώρος για τη Χετεφερές σε αυτόν το τάφο, άρα μπορεί να πέθανε πριν την ολοκλήρωση του τάφου και να είχε ταφεί αλλού[2][4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://gizapyramids.org Information provided via the G 7010 page
  2. 2,0 2,1 Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. ISBN 0-500-05128-3
  3. 3,0 3,1 Laurel Flentye, The Mastabas of Ankh-haf and Akhethetep and Meretites in the Eastern Cemetery at Giza: A Reassessment in Essays in Honor of David B. O'Connor
  4. 4,0 4,1 4,2 «Family of Queen Hetepheres I» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.