Χεμιούνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χεμιούνου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2η χιλιετία π.Χ.
Θάνατος25ος αιώνας π.Χ.
Τόπος ταφήςG4000
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
ιερέας
μηχανικός
Οικογένεια
ΓονείςΝεφερμαάτ και Ιτέτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
U36O28A50
Χεμιούνου σε ιερογλυφικά

Ο Χεμιούνου (fl. 2570 π.Χ.) πιστεύεται ότι είναι ο αρχιτέκτονας της Μεγάλης Πυραμίδας[1][2]. Ήταν γιος του πρίγκιπα Νεφερμαάτ και της γυναίκας του Ιτέτ[3], εγγονός του Σνεφρού, και συγγενής του Χέοπα. Είχε τρεις αδελφές και πολλούς αδελφούς.

Στον τάφο του περιγράφεται ως κληρονομικός πρίγκιπας, ανώτατος αξιωματούχος, σφραγιδοφύλακας του βασιλιά της Κάτω Αιγύπτου (jrj-pat HAtj-a xtmw-bjtj) και στο άγαλμά του που βρέθηκε στο σερντάμπ του αποδίδονται στον Χεμιούνου οι τίτλοι: γιος του σώματος του βασιλιά, αρχιδικαστής και βεζίρης, πρεσβύτερος των πέντε του Οίκου του Θωθ (sA nswt n XT=f tAjtj sAb TAtj wr djw pr-DHwtj). Επίσης και ο τίτλος Επόπτης των εργατών, που ισοδυναμεί σήμερα με τον τίτλο του αρχιτέκτονα[4].

Σαν βεζίρης διαδέχτηκε τον Καναφέρ, θείο του, και τον πατέρα του, Νεφερμαάτ[5].

Τάφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος του, G4000, είναι ένας από τους 74 μασταμπάδες στην Νεκρόπολη της Γκίζας, και βρίσκεται κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα. Ανασκάφηκε και μελετήθηκε από τον Γερμανό αιγυπτιολόγο Hermann Josef Junker το 1912 στα πλαίσια αυστριακής-γερμανικής αποστολής της οποίας ηγείτο. Περιέχει ανάγλυφα με τη μορφή του, ενώ κάποιες πλάκες φέρουν χρονολογίες που σχετίζονται με τη βασιλεία του Χέοπα[6].

Αποτελείται από δύο τμήματα, και η εξωτερική του επικάλυψη ήταν από ασβεστόλιθο της Τούρα. Στοιχεία του περιλαμβάνουν δομικά χαρακτηριστικά που μιμούνται την πρόσοψη παλατιού, κόγχες που μπορούσαν να περιέχουν στήλες, και το μέρος για τις καθημερινές προσφορές για το νεκρό, το οποίο διατηρεί ανάγλυφα με την κλασική εικονογραφία αυτής της τελετουργίας.

Άγαλμα

Στο ένα τμήμα βρέθηκε ένα άγαλμα του Χεμιούνου από ασβεστόλιθο, σε καθιστή θέση, με το κεφάλι ξεχωριστά από το σώμα και τα μάτια να λείπουν, προφανώς αποτέλεσμα κλοπής τους, καθώς μάλλον ήταν από πολύτιμους λίθους. Τα χαρακτηριστικά του αναπαριστούνται με αξιοσημείωτο ρεαλισμό, και προφανώς ο καλλιτέχνης βασίστηκε στην πραγματική εμφάνιση του Χεμιούνου. Έχει δυναμικό προφίλ, γαμψή μύτη, μεγάλο σωματότυπο και εμφανές το λίπος στην περιοχή του στήθους και της κοιλιάς, σημάδι κοινωνικής επιτυχίας μεταξύ των αρχαίων Αιγυπτίων. Το δεξί του χέρι είναι σφιγμένο και το αριστερό ακουμπάει στο πόδι του.

Η ζωντανή και ρεαλιστική απόδοση έρχεται σε αντίθεση με την εξιδανικευμένη αναπαράσταση του αντρικού σώματος στην παράδοση της βασιλικής αγαλματοποιίας αυτής και μετέπειτα περιόδων, και αποτελεί ένα από τα σπάνια παραδείγματα μη βασιλικών απεικονίσεων από αυτήν την περίοδο[3].

Το άγαλμα σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Πελιζάουζ στο Χίλντεσχαϊμ της Γερμανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. De Camp, p. 35
 2. Shaw, p. 89
 3. 3,0 3,1 Arnold, p. 107
 4. http://gizapyramids.org/ page about G 4000, the tomb of Hemiunu
 5. Cambridge, p. 166
 6. Strudwick, p. 157

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Dieter Arnold, The Encyclopaedia of Ancient Egyptian Architecture, I.B.Tauris 2002
 • Nigel C. Strudwick, Texts from the Pyramid, SBL 2005
 • Cambridge Ancient History by Cambridge University Press 2000
 • Francesco Tiradritti, Arte egizia, Giunti 2002
 • Lyon Sprague De Camp, Catherine Crook De Camp, Ancient Ruins and Archaeology, Doubleday 1964
 • Ian Shaw, The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press 2003