Ρομβοειδής Πυραμίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 29°47′25″N 31°12′33″E / 29.79028°N 31.20917°E / 29.79028; 31.20917

Ρομβοειδής Πυραμίδα
Χάρτης
Είδοςπυραμίδα με λείες πλευρές, αρχαιολογική θέση και Αιγυπτιακές πυραμίδες
Γεωγραφικές συντεταγμένες29°47′25″N 31°12′33″E
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Γκίζας
ΤοποθεσίαΝταχσούρ
ΧώραΑίγυπτος
Έναρξη κατασκευής2700 π.Χ.
Πλάτος189,61 μέτρα
Ύψος105,07 μέτρα
Υλικάασβεστόλιθος
ΧρηματοδότηςΣνεφρού
Commons page Πολυμέσα
Η Ρομβοειδής Πυραμίδα στο Νταχσούρ.

Η Ρομβοειδής Πυραμίδα (επίσης και Κυρτή Πυραμίδα) είναι αρχαία αιγυπτιακή πυραμίδα που βρίσκεται στην νεκρόπολη του Νταχσούρ, περίπου 40 χιλιόμετα νότια του Καΐρου, και είναι χτισμένη από τον Φαραώ του Αρχαίου βασιλείου Σνεφρού (περ. 2600 π.Χ.). Μοναδικό παράδειγμα της πρώιμης ανάπτυξης κατασκευής πυραμίδων, είναι η δεύτερη πυραμίδα που χτίστηκε από τον Σνεφρού.

Το χαμηλότερο μέρος της πυραμίδας χτίστηκε με κλίση 54 μοιρών, αλλά το πάνω μέρος συνέχισε σε μια γωνία 43 μοιρών, δίνοντας στην πυραμίδα αυτήν την "κυρτή" εμφάνιση[1].

Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι η ρομβοειδής πυραμίδα αποτελεί στάδιο μετάβασης από την βαθμιδωτή πυραμίδα προς την κατασκευή πυραμίδας με επίπεδες πλευρές. Έχει προταθεί ότι εξαιτίας της μεγάλης κλίσης των πλευρών με την οποία άρχισε η κατασκευή (54 μοίρες), το οικοδόμημα παρουσίασε σημεία αστάθειας, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να συνεχίσουν με μικρότερη κλίση για να αποτρέψουν την κατάρρευσή του[2]. Αυτή η θεωρία ξεκίνησε από το γεγονός ότι ή πυραμίδα που χτίστηκε από τον Σνεφρού αμέσως μετά, άρχισε από την αρχή με τη μικρότερη κλίση των 43 μοιρών. Αυτή η θεωρία είναι σε αντίθεση με τη θεωρία που υποστηρίζει ότι η αλλαγή στην κλίση επιλέγει για να συντομευθεί η ολοκλήρωση της πυραμίδας, καθώς ο Σνεφρού ήταν ετοιμοθάνατος. Το 1974 ο Κουρτ Μέντελσον πρότεινε ότι η αλλαγή της κλίσης ήταν μέτρο προφύλαξης, λόγω της κατάρρευσης ενώ χτιζόταν της πυραμίδας του Σνεφρού στο Μεϊντούμ[3].

Η πυραμίδα επίσης είναι μοναδική μεταξύ των περίπου 90 πυραμίδων που έχουν βρεθεί στη Αίγυπτο, για το γεγονός ότι η αρχική εξωτερική επικάλυψη από γυαλισμένο ασβεστόλιθο έχει διατηρεί στο μεγαλύτερο μέρος.

Το αρχαίο επίσημο όνομα της πυραμίδας της Κυρτής Πυραμίδας γενικά μεταφράζεται ως (Η)-Νοτιότερη-Λαμπερή-Πυραμίδα, ή Ο Σνεφρού-Λάμπει-στο-Νότο.

Εσωτερικά περάσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κυρτή Πυραμίδα έχει δύο εισόδους, μία σχετικά χαμηλά στην βόρεια πλευρά, όπου έχει κατασκευαστεί και ξύλινη σκάλα για την ευκολία των τουριστών, και μια δεύτερη είσοδο ψηλά στη δυτική πλευρά της πυραμίδας. Κάθε είσοδος οδηγεί σε θάλαμο με ψηλή οροφή με βαθμιδωτά τοποθετημένες πέτρινες πλάκες. Η βόρεια είσοδος οδηγεί σε ένα θάλαμο που είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, ενώ η δυτική σε ένα θάλαμο που βρίσκεται στο εσωτερικό της πυραμίδας. Μια τρύπα στην οροφή του βόρειου θαλάμου (σήμερα προσβάσιμη με ξύλινη σκάλα 15 μέτρα ύψους) οδηγεί μέσω ενός περάσματος στο πέρασμα της δυτικής εισόδου.

Το δυτικό πέρασμα φράζεται από δύο πέτρινους ογκόλιθους που δεν έχουν τοποθετηθεί κάθετα όπως σε άλλες πυραμίδες, αλλά με μια κλίση 45 μοιρών. Ο ένας από αυτούς είναι τοποθετημένος από την εποχή της κατασκευής της πυραμίδας, και έχει ανοιχτεί μία τρύπα σε αυτόν, ενώ ο άλλος παραμένει στηριγμένος σε ένα αρχαίο δοκάρι από κέδρο. Το πέρασμα από το βόρειο θάλαμο που αναφέρθηκε παραπάνω, συναντάει το δυτικό πέρασμα μεταξύ αυτών των δύο πορτών που φράζονται από τους ογκόλιθους.

Ναός της πυραμίδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δυτική πλευρά της πυραμίδας υπάρχουν τα ερείπια του ναού της πυραμίδας. Όπως ο ναός της πυραμίδας του Μεϊντούμ, πίσω από το ναό υπάρχουν δύο στήλες οι οποίες σήμερα έχουν απομείνει μόνο ως μονοκόμματες πέτρες, ενώ επίσης δεν υπάρχουν στο χώρο επιγραφές. Τα υπολείμματα του ναού είναι αποσπασματικά, αλλά υποθέτουμε ότι ήταν παρόμοιος με το ναό της πυραμίδας του Μεϊντούμ.

Η πυραμίδα της βασίλισσας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην νότια πλευρά της πυραμίδας υπάρχει μια πολύ μικρότερη πυραμίδα, γνωστή ευρέως ως η Πυραμίδα της Βασίλισσας, αλλά για την ακρίβεια ως βοηθητική ή πυραμίδα "δορυφόρος". Αντίθετα από άλλες βοηθητικές πυραμίδες, –για παράδειγμα της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας–, οι οποίες έχουν ένα κατωφερές πέρασμα που καταλήγει στον ταφικό θάλαμο, το κατωφερές πέρασμα αυτής της πυραμίδας καταλήγει σε ένα οριζόντιο πέρασμα, που ακολουθείται από ένα ανωφερές πέρασμα το οποίο μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση πέτρινων ογκόλιθων για την σφράγιση του περάσματος. Ο θάλαμος στο τέλος αυτού του ανωφερούς περάσματος είναι πολύ μικρός για να έχει χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη ταφή, το οποίο γεγονός υποστηρίζει την υπόθεση ότι αυτές η βοηθητικές πυραμίδες είχαν σκοπό να φυλάξουν τα εσωτερικά όργανα του βασιλιά, καθιστώντας τες έτσι το ανάλογο των κανοπικών αγγείων των μεταγενέστερων εποχών.

Διάδρομος και Ναός της Κοιλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Κυρτή Πυραμίδα περιέβαλε περίβολος, από την βόρειο-δυτική πλευρά του οποίου ξεκινούσε διάδρομος προς το Ναό της Κοιλάδας (από τον οποίο υπάρχει πιθανότητα να συνέχιζε άλλος διάδρομος προς την όχθη του ποταμού). Πιστεύεται ότι αυτή ήταν η πρώτη πυραμίδα με Ναό της Κοιλάδας, στοιχείο που θα γινόταν μόνιμο για τις επόμενες πυραμίδες. Εδώ τα μέρη του Ναού συνιστούσαν ο διάδρομος που οδηγεί στην είσοδο, στον οποίο εκατέρωθεν υπήρχαν θάλαμοι αποθήκευσης, ανοιχτός περίβολος, και το εσωτερικό άδυτο, με δέκα τετράγωνες κολώνες, στο οποίο υπήρχαν αγάλματα του Σνεφρού, κατασκευαστή της πυραμίδας και του συγκροτήματος. Αντίθετα από τους περισσότερους ναούς μετέπειτα εποχών, αυτός ήταν διακοσμημένος με σκηνές που απεικόνιζαν τους νομούςς της Αιγύπτου και τη γιορτή του Χεμπ Σεντ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Verner, Miroslav, The Pyramids - Their Archaeology and History, Atlantic Books, 2001, ISBN
  2. History Channel, Ancient Egypt - Part 3: Greatest Pharaohs 3150 to 1351 BC, History Channel, 1996, ISBN
  3. Mendelssohn, Kurt (1974), The Riddle of the Pyramids, London: Thames & Hudson 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]