Βασίλης Μιχαλολιάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασίλης Μιχαλολιάκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 20  Νοεμβρίου 1952
Κορογονιάνικα Λακωνίας
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
ιατρός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Νέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς)
Δήμαρχος Πειραιά
Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας‎

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην δήμαρχος Πειραιά και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Κορογονιάνικα της Μέσα Μάνης, στις 20 Νοεμβρίου 1952. Είναι νυμφευμένος με την καθηγήτρια γαλλικών Κατερίνα Τζάνου, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Φιλιώ-Νόρα. Έχει δύο εγγονούς, τον Γιάννη και τον Βασίλη.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, ενώ έχει εργαστεί στο ογκολογικό – ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο του ΝΙΜΙΤΣ. Ομιλεί αγγλικά ,γαλλικά και γερμανικά.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ και της φοιτητικής παράταξής της, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μάλιστα, κατά το διάστημα 1981 – 1984, διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Από το 1990 έως σήμερα, εκλέγεται αδιάλειπτα βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μετείχε σε σημαντικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, μεταξύ των οποίων στην Επιτροπή Διεκδίκησης για να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών. Έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες επιτροπές της Βουλής: Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θέση: Μέλος), Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ή Οικουμενικού Ελληνισμού (Θέση: Μέλος), Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (Θέση: Μέλος).

Από το 1981 – 2004 αποτελεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ, ενώ κατά την περίοδο 1997– 2001 είναι εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Διετέλεσε Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας επί των Κοινωνικών Υποθέσεων το διάστημα 1997 – 2000. Τον Απρίλιο του 2001 εκλέγεται στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.

Κατά την περίοδο 1997 – 2000, διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Υγείας, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Κώστας Καραμανλής τον όρισε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας με το Βασίλη Μιχαλολιάκο να ορκίζεται στις 10 Μαρτίου του 2004.

Το 2010 εκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά. Το 2014 έχασε στις εκλογές απέναντι στο συνδυασμό "Πειραιάς Νικητής", με αποτέλεσμα να ανακηρύσσεται νέος δήμαρχος Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]