Ιωάννης Αρβανιτογιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Αρβανιτογιάννης
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ιωάννης Αρβανιτογιάννης (Ελληνικά)
Γέννηση1962
Θεσσαλονίκη
Θάνατος2022
Βόλος
ΕθνικότηταΈλληνας
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1990)
Πανεπιστήμιο του Nottingham (1993)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΕπιστήμη & τεχνολογία τροφίμων
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου
Διδακτορικός καθηγητήςΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος

Ο Ιωάννης Αρβανιτογιάννης (Θεσσαλονίκη, 1962 - Βόλος, 2022) ήταν καθηγητής Τεχνολογίας προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, που υπηρέτησε ως τακτικό μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος.[1][2][3]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Ολοκλήρωσε με άριστα τις εγκύκλιες σπουδές του στο 3ο Λύκειο θεσσαλονίκης το 1980.

Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1984, με κατεύθυνση τη χημεία. Ήταν κάτοχος δύο διδακτορικών διατριβών, μία στα συνθετικά πολυμερή και μία στη φυσικοχημεία τροφίμων. Ολοκλήρωσε τη διατριβή του στο εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ το 1990. Μετά από υποτροφία Αλεξ. Ωνάση που έλαβε, εκπόνησε δεύτερη διδακτορική διατριβή και έλαβε δίπλωμα PhD από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας του Nottingham το 1993.

Στην συνέχεια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Loughborough στην Αγγλία, στην εταιρεία τροφίμων Ciba-Geigy στην Ελβετία και επίσης στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Οσάκα στην Ιαπωνία.

Από το 1995 έως το 2000, υπηρέτησε ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ με αντικείμενο τον έλεγχο ποιότητας τροφίμων. Το 2000 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής στο τότε Τμήμα Γεωπονίας στο Βόλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με γνωστικό αντικείμενο τον έλεγχο ποιότητας, τη μεταποίηση και την τεχνολογία τροφίμων.

Από τον Μάρτιο του 2005 μέχρι και τον θάνατό του, διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο. Έδωσε πολλές διαλέξεις στη χώρα σχετικά με τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων (ISO9000), διαχείρισης περιβάλλοντος (ISO14000) και ασφάλειας τροφίμων (HACCP), καθώς και σχετικά με τη συσκευασία τροφίμων.

Έργο και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συγγράψει περισσότερα από 300 ερευνητικά άρθρα και κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία[4] και επιπλέον διακρίθηκε διεθνώς ως μέλος του συντακτικών επιτροπών σε τέσσερα διεθνή περιοδικά. Το ερευνητικό έργο του έχει τύχει διεθνούς απήχησης και έχει αναγνωριστεί με περισσότερες από 10.500 ετεροαναφορές στη βάση Scopus.[5]

Τον Οκτώβριο 2023 σε έγκριτη μετα-έρευνα των Ioannidis κ.ά., το όνομα του Αρβανιτογιάννη (Ioannis Arvanitoyannis) συμπεριλήφθηκε στη λίστα Elsevier Data 2022, στο ανώτερο 2% των ερευνητών, όλων των εποχών, για το επιστημονικό του έργο στην τεχνολογία τροφίμων, πρώτος σε διεθνή κατάταξη σε όλο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.[6][7]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγγραφικό του έργο αφορά σε βιβλία που έχουν σχέση με θέματα της επιστήμης τροφίμων:[8]

  • Στοιχεία Τεχνολογίας, Μεταποίησης και Συσκευασίας Τροφίμων
  • Τεχνολογίες Επεξεργασίας και Συσκευασίας Τροφίμων
  • Ασφάλεια Τροφίμων - Εφαρμογή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας
  • Εφαρμογή της Ανάλυσης Επικινδυνότητας και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) στις Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών
  • Το Νέο Πρότυπο Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων ISO22000
  • Οδηγός Καταναλωτή για Ασφαλή Μεταχείριση Τροφίμων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Από το Π.Θ. στην κορυφή του κόσμου 37 καθηγητές». Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου, Μαγνησίας, Θεσσαλίας. 11 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023. 
  2. «Αρβανιτογιάννης Ιωάννης – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Σχολή Γεωπονικών Επιστημών». Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Σχολή Γεωπονικών Επιστημών – Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. 25 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023. 
  3. «Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Ιωάννης Αρβανιτογιάννης». e-thessalia.gr. 17 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Ioannis Arvanitoyannis». ‪Μελετητής Google‬. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Scopus preview — Arvanitoyannis, Ioannis Sotirios — Author details». Scopus. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023. 
  6. Baas, Jeroen, October 2023 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators", Elsevier Data Repository, doi:10.17632/BTCHXKTZYW.6, https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/6, ανακτήθηκε στις 2023-10-07 
  7. «Στους κορυφαίους, 36 καθηγητές του Παν. Θεσσαλίας». eleftheria.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023. 
  8. «ΑΡΒΑΝΙΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΙΩΑΝΝΗΣ». Politeianet.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023.