Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισαβέλλα της Σκωτίας, κόμισσα του Νόρφολκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισαβέλλα της Σκωτίας, κόμισσα του Νόρφολκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1195
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςRoger Bigod, 4th Earl of Norfolk (από 1225)[1]
ΤέκναAlice Bigod[2]
ΓονείςΓουλιέλμος Α΄ της Σκωτίας[2] και Ερμενγάρδη του Μπομόν[2]
ΑδέλφιαΑλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας
Μαργαρίτα του Κεντ
Isabella Mac William
Marjorie of Scotland
ΟικογένειαΟίκος του Ντάνκελντ

Η Ισαβέλλα της Σκωτίας (1195 - μετά το 1253) μέλος του Οίκου του Ντάνκελντ και με επιγαμία κόμισσα του Νόρφολκ ήταν δεύτερη κόρη και δεύτερο παιδί του βασιλιά της Σκωτίας Γουλιέλμου του Λέοντα και της συζύγου του Ερμενγάρδης του Μπομόν. Η μεγαλύτερη αδελφή της ήταν η Μαργαρίτα του Κεντ, ο μικρότερος αδελφός της ο Αλέξανδρος Β΄ της Σκωτίας και η μικρότερη αδελφή της η Μαρζορί, κόμισσα του Πέμπροκ, η Ισαβέλλα είχε επίσης πολλά ετεροθαλή αδέλφια από τον πατέρα της.

Ο πατέρας της βρέθηκε σε πόλεμο με τον Ερρίκο Β΄ της Αγγλίας και με τον μικρότερο γιο του Ιωάννη τον Ακτήμονα. Το αποτέλεσμα ήταν η Ισαβέλλα σε ηλικία 14 ετών μαζί με την μεγαλύτερη αδελφή της Μαργαρίτα και την ανιψιά του Άγγλου βασιλιά και διεκδικητή του Αγγλικού θρόνου Ελεονώρα της Βρετάνης να φυλακιστούν στο κάστρο του Κορφ (1209). Τον Ιούνιο του 1213 ο Ιωάννης ο Ακτήμονας έστειλε στα ευγενή κορίτσια πράσινες ρόμπες, μανδύες χωρίς μανίκια και καλοκαιρινά υποδήματα, τα κορίτσια θα μπορούσαν να βγουν έξω από την φυλακή αλλά μόνο υπό αυστηρή επιτήρηση.[3]

Μετά την απελευθέρωση της η Ισαβέλλα παντρεύτηκε τον Άγγλο αριστοκράτη Ρογήρο Μπιγκόντ, 4ο κόμη του Νόρφολκ, όλα τα αδέλφια της παντρεύτηκαν μέλη της Αγγλικής αριστοκρατίας και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Β΄ παντρεύτηκε την Ιωάννα της Σκωτίας κόρη του Ιωάννη του Ακτήμονα. Ο Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας μετά τον γάμο της Ισαβέλλας της παραχώρησε την περιουσία της τον Μάιο του 1225, ο Ρογήρος ήταν 14 χρόνια νεώτερος της.[4] Ο Ρογήρος έγινε φρουρός του νεαρού βασιλιά και κουνιάδου του Αλεξάνδρου Β΄, κράτησε την θέση μέχρι το 1228. Η Ισαβέλλα ήταν στην αρχή δεύτερη σε σειρά διαδοχής στον θρόνο της Σκωτίας μετά την αδελφή της Μαργαρίτα, όταν γεννήθηκε η κόρη της Μαργαρίτας (1227) έγινε τρίτη και όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Γ΄ της Σκωτίας (1241) τέταρτη.

Ο Ρογήρος και η Ισαβέλλα παρέμειναν άτεκνοι, ο Ρογήρος την χώρισε για λόγους συγγένειας (1245) αλλά αναγκάστηκε να την πάρει ξανά σύζυγο ύστερα από απαίτηση της εκκλησίας (1253). [5] Ο Ματθαίος των Παρισίων στην περιγραφή του για τον δεύτερο γάμο της την κατέγραψε χωρίς όνομα σαν "κόρη του Σκωτσέζου βασιλιά".[6] Είναι άγνωστο πότε πέθανε η Ισαβέλλα, το βέβαιο είναι ότι ζούσε τον Οκτώβριο του 1263 στο Γκλόστερσαιρ αλλά δεν υπήρξε από τότε καμιά αναφορά για την ίδια.[7] Η Ισαβέλλα τάφηκε στην εκκλησία των Μπλάκ Φρίαρς στο Λονδίνο, ο Ρογήρος πέθανε το 1270 και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Ρογήρος Μπιγκόντ, 5ος κόμης του Νόρφλοκ. Το γενεαλογικό δέντρο του Γουλιέλμου από τα τέσσερα παιδιά του ξεκληρίστηκε το 1290 κάτι που οδήγησε σε κρίση διαδοχής.

  1. p10530.htm#i105291. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. https://plantagenesta.livejournal.com/78655.html
  4. Maxwell Lyte, H. C. (ed.) (1901) Patent Rolls of the reign of Henry III preserved in the Public Record Office 1215-1225 (London), p. 525.
  5. CP IX 593.
  6. MP, Vol. V, 1253, p. 382.
  7. Cawley, Charles, SCOTLAND KINGS, Medieval Lands, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy
  • Cawley, Charles, SCOTLAND KINGS, Medieval Lands, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy
  • Maxwell Lyte, H. C. (ed.) (1901) Patent Rolls of the reign of Henry III preserved in the Public Record Office 1215-1225 (London)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabella of Scotland, Countess of Norfolk της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).