Ισαβέλλα της Κοΐμπρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ισαβέλλα της Κοΐμπρα
Isabel de Coimbra.PNG
Περίοδος 1447 - 1455
Γέννηση 1 Μαρτίου 1432
Έβορα, Πορτογαλία
Θάνατος 2 Δεκεμβρίου 1455 (23 ετών)
Τόπος ταφής Παρεκκλήσιο του Ιδρυτή, Μοναστήρι Μπατάλια, Πορτογαλία
Σύζυγος Αλφόνσος Ε' της Πορτογαλίας
Επίγονοι Ιωάννης, πρίγκηπας της Πορτογαλίας
Ιωάννα, πριγκίπισσα της Πορτογαλίας
Ιωάννης Β' της Πορτογαλίας
Οίκος Οίκος των Αβίς
Πατέρας Πέτρος, δούκας της Κοΐμπρα
Μητέρα Ισαβέλλα της Αραγωνίας, κόμισσα του Ουρχέλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ισαβέλλα της Κοΐμπρα (1 Μαρτίου 14322 Δεκεμβρίου 1455) ήταν ινφάντα και βασίλισσα της Πορτογαλίας με τον γάμο της με τον εξάδελφό της βασιλιά της Πορτογαλίας Αλφόνσο Ε’. Κόρη του ινφάντη Πέτρου δούκα της Κοΐμπρα και της Ισαβέλλας της Αραγωνίας, Κόμισσας του Ουρχέλ, εγγονή του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Α’ του μέγαμ Ο πατέρας της ήταν αντιβασιλιάς την εποχή που ήταν βασιλιάς ο εξάδελφος της Αλφόνσος Ε’ αλλά η Ισαβέλλα τον ερωτεύτηκε. Αρραβωνιάστηκαν (1445) αλλά ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον πατέρα της και τον δούκα Αλφόνσο της Μπραγάνζα που είχε υποσχεθεί στον μονάρχη να παντρευτεί την εγγονή του. Τελικά ο γάμος έγινε στις 6 Μαΐου/1447 και απέκτησαν:

  • Πριγκίπισσα Ιωάννα ή Αγία Ιωάννα της Πορτογαλίας (14521490)
  • Ιωάννης Β’ της Πορτογαλίας (14551495)

Το 1448 ο βασιλιάς πήρε σαν σύμβουλο του τον Αλφόνσο της Μπραγκάνζα, τότε ο πατέρας της σκοτώθηκε στην μάχη της Αλφαλομπέιρα και ο αδελφός της εξορίστηκε αλλά η ίδια κράτησε την βασιλική εύνοια. Είχε τον έλεγχο του δουκάτου της Κοΐμπρα ώσπου ο αδελφός της επέστρεψε στην Πορτογαλία (1454), πέθανε λίγο μετά από μια λαμπρή τελετή στον πατέρα της, υπάρχουν πολλές υποψίες ότι δηλητηριάστηκε.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabella of Coimbra της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).