Σημαία του Κουρδιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η επίσημη σημαία του Κουρδιστάν Λόγος: 2:3

Η κουρδική σημαία (κουρδικά: ئاڵای کوردستان‎‎) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια του κινήματος της κουρδικής ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Λέγεται ότι δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1920 από τους Xoybûn (Khoyboon).[1] Μια παλαιότερη έκδοση της σημαίας χρησιμοποιούνταν από την αποσπασμένη Δημοκρατία του Αραράτ στην Τουρκία κατά την περίοδο 1927-1931. Στη συνέχεια ήταν η σημαία του υποστηριζόμενου από τη Σοβιετική Ένωση κουρδικού κράτους, γνωστού ως Δημοκρατία του Μαχαμπάντ το 1946. Χρησιμοποιείται από την τοπική κυβέρνηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν.Η χρήση της σημαίας απαγορεύεται στη Συρία.[1][2]

Το κύριο κουρδικό χαρακτηριστικό της σημαίας είναι ο λαμπερός χρυσός ήλιος στο κέντρο, που αποτελεί αρχαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό σύμβολο των Κούρδων. Ο ηλιακός δίσκος έχει 21 ισόπαχες και ισομεγέθεις ακτίνες. Ο αριθμός 21 είναι σημαντικός για τις αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις του Γιαζντανισμού στους Κούρδους.[3]Από το 1993, η Ημέρα της Κουρδικής Σημαίας γιορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου.  [4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρίζες (1920)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Δημοκρατίας του Αραράτ (1927–1930) που υιοθετήθηκε από το Ξοϊμπούν.

Η σημαία δημιουργήθηκε το 1920 από το Κίνημα για την Άνοδο του Κουρδιστάν (CTK). Λίγο αργότερα, χρησιμοποιήθηκε από το εθνικιστικό κόμμα Ξοϊμπούν που ύψωσε τη σημαία πάνω από την πόλη Άγρι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Αραράτ. Στα απομνημονεύματά του Ντόζα Κουρδιστάν, ο Κούρδος πολιτικός Καντρί Καμιλπασά του CTK δήλωσε ότι αυτή η σημαία ήταν η εθνική κουρδική σημαία της οποίας τα χρώματα και το σχήμα είχαν πλέον καθοριστεί. Το 1925, κατά τη διάρκεια της δίκης των πολιτικών του CTK στην Τουρκία, δήλωσαν ότι η οθωμανική σημαία ήταν νεκρή και ότι η κουρδική σημαία θα έλαμπε σαν ήλιος. Σημαία του Βασιλείου του Κουρδιστάν (1919–1925). Την ίδια περίοδο, η σημαία της ημισέληνου υψώθηκε στη Σουλεϊμανίγια από τον Μαχμούντ Μπαρζαντζί του Βασιλείου του Κουρδιστάν . Σύμφωνα με τον ιστορικό Ραφίφ Ηίλμι, το Βασίλειο του Κουρδιστάν θεωρούσε τη σημαία με την ημισέληνο ως την εθνική σημαία των Κούρδων. Έγραψε: "Έγινε μεγάλη συνάντηση στο σπίτι του Σεξ Καντίρ, του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, και με επίσημη άδεια υψώθηκε η κουρδική σημαία. Την ημέρα της συνάντησης, περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μεγάλο Τζαμί. "

Δημοκρατία του Μαχαμπάντ (δεκαετία 1940)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Μαχαμπάντ από το Ιράν το 1946, Κούρδοι ηγέτες στο Ιράν από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν (KDPI) με την υποστήριξη Κούρδων στο Ιράκ, είχαν προετοιμάσει τη σημαία για να χρησιμοποιηθεί ως εθνική σημαία της Δημοκρατίας του Μαχαμπάντ. Η προετοιμασμένη σημαία τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από το KDPI, το οποίο συνέχισε να την ύψωσε στο επίσημο γραφείο της ιρανικής κυβέρνησης στο Μαχαμπάντ στις 17 Δεκεμβρίου 1945. Όταν ανακηρύχθηκε η δημοκρατία στις 22 Ιανουαρίου 1946, η σημαία υψώθηκε στην κεντρική πλατεία ενώ τραγουδιόταν το Έι Ρεκμπίμπ. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Κάζι Μοχάμεντ δήλωσε τη σημαία ως "σημαία του Κουρδιστάν" και υψώθηκε σε όλες τις πόλεις που ήταν υπό τον έλεγχό του. Μέρες πριν από την κατάρρευση της δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Μοχάμεντ παρέδωσε τη σημαία στο γραφείο του στον Μουσταφά Μπαρζανί, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος είχε καταφύγει στο Μαχαμπάντ μετά την εξέγερση Μπαρζανί το 1943.


Παλιές σημαίες που χρησιμοποιούσαν οι Κούρδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήση της σημαίας του Ιράκ στο Ιρακινό Κουρδιστάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη σημαία του Ιράκ προ του 2008, η οποία απαγορεύτηκε στο βόρειο Ιράκ εξαιτίας των παναραβικών και μπααθικών της συμβόλων
Παλιά έκδοση της ιρακινής σημαίας, επί καθεστώτος του Αμπντούλ Καρίμ Κασίμ, η οποία επιτρεπόταν στο Ιρακινό Κουρδιστάν το 2004-2007 , οπότε απαγορευόταν η χρήση της σημαίας του Ιράκ.

Το 2006 ο πρόεδρος της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί απαγόρευσε τη χρήση της εθνικής σημαίας του Ιράκ την περίοδο 2004-2007 δίπλα στην κουρδική σε κυβερνητικά κτήρια, πυροδοτώντας εσωτερικές εντάσεις ανάμεσα στους Ιρακινούς αλλά και διεθνώς (ιδίως στην Τουρκία).[5] Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι δήλωσε ότι η εθνική σημαία του Ιράκ θα πρέπει να υψώνεται σε όλη την ιρακινή επικράτεια.[6]

Λίγο αργότερα, ο Μπαρζανί επιτέθηκε εναντίον των Αράβων ηγετών του Ιράκ με αφορμή την αντίθεσή τους στην απαγορευτική διαταγή του. Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν αποκάλεσε "σωβινιστές" όσους αντιτίθενται στην απαγόρευση.[7]

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτήρισε επικίνδυνο το να υψώνεται η κουρδική σημαία στο βόρειο Ιράκ.[8]

Ωστόσο, έπειτα από τις αλλαγές στην ιρακινή σημαία το 2008 η νέα ιρακινή σημαία υψώθηκε πάνω από το κουρδικό κοινοβούλιο. [9]

Συμβολισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κουρδική σημαία είναι το πιο σημαντικό σύμβολο της συνεκτικής κουρδικής ταυτότητας. Από τότε που ανυψώθηκε για πρώτη φορά το 1946 για να αντιπροσωπεύσει την έννοια του ανεξάρτητου Κουρδιστάν (που ονομάζεται Δημοκρατία του Μαχαμπάντ και ιδρύθηκε στο έδαφος του Ιράν), έχει γίνει σύμβολο της εθνικής ταυτότητας των Κούρδων.

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημαίας είναι το λαμπερό χρυσό έμβλημα του ήλιου ( Roj στα Κουρδικά) στο κέντρο της. Ο ηλιακός δίσκος του εμβλήματος έχει 21 ακτίνες, ίσες σε μέγεθος και σχήμα, με τη μοναδική περιττή ακτίνα στην κορυφή και τις δύο ζυγές ακτίνες στο κάτω μέρος. Ο αριθμός 21 είναι ένας σεβαστός αριθμός, που αντιπροσωπεύει την αναγέννηση/αναγέννηση στην αρχαία και γηγενή κουρδική θρησκεία του Γιαζντανισμού και των σύγχρονων παραφυάδων του.  Το χρυσό έμβλημα του ήλιου χρησιμοποιείται από τους Κούρδους από την αρχαιότητα.

Το φθινόπωρο του 2006, η ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ έδωσε εντολή στους Κούρδους αξιωματούχους να σταματήσουν να φέρουν την ιρακινή σημαία σύμφωνα με το διάταγμα «για να υψώσουν τη σημαία του Ιρακινού Κουρδιστάν». Ο Μασούντ Μπαρζανί έδωσε εντολή να χαμηλώσει η σημαία του Μπάαθ και όλες οι περιοχές στο Ιρακινό Κουρδιστάν να «σηκώσουν μόνο τη σημαία του Κουρδιστάν», επειδή τα σύμβολα του Μπααθισμού συνδέθηκαν με τη γενοκτονία του Ανφάλ όπου σκοτώθηκαν περίπου 180.000 άνθρωποι. Όταν τα σύμβολα του Μπάαθ αφαιρέθηκαν από την ιρακινή σημαία το 2008, η KRG ύψωσε την ιρακινή σημαία για να κυματίσει δίπλα στην κουρδική σημαία, η οποία αναφέρεται ότι εξακολουθούσε να είναι πρακτική από τον Μάρτιο του 2013. Το να φέρουν την ιρακινή σημαία δίπλα-δίπλα με την κουρδική σημαία συμβολίζει την αποδοχή του ιρακινού φεντεραλισμού.

Χρώμα Σημασία
Κόκκινο Συμβολίζει το αίμα των μαρτύρων και τον συνεχιζόμενο αγώνα για ελευθερία.
Πράσινο Εκφράζει την ομορφιά και τα τοπία του Κουρδιστάν, καθώς και την ζωή και την ζωντάνια.
Κίτρινο Αντιπροσωπεύει την πηγή της ζωής και του φωτός των ανθρώπων. Ο ήλιος είναι ένα αρχαίο σύμβολο και είκοσι μία ηλιαχτίδες αντιπροσωπεύουν την 21η Μαρτίου, το Νεβροζ .
Άσπρο Αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την ισότητα μεταξύ των Κούρδων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «The National Flag of Kurdistan». , Κουρδικό Ινστιτούτο του Παρισιού.
  2. «Kurds and No Way». SchNEWS. 6 Μαΐου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008. 
  3. Dr. B. A. Eliasi. «The National Flag of Kurdistan». Encyclopaedia Kurdistanica. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008. 
  4. «The Party's Emblem: KDP's Insignia». Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράκ. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2008. 
  5. «Kurdish Leader Bans Iraqi Flag in Northern Iraq». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2009. 
  6. «Iraqi national flag should be hoisted across Iraq: PM». 
  7. «Kurdish leader attacks Arab politicians over Iraqi flag». [νεκρός σύνδεσμος]
  8. «Turkish foreign minister says flying Kurdish flag in northern Iraq 'dangerous'». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2009. 
  9. <Kurds hoist reworked Iraqi flag

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]