Ιλανίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ilanit
Βιογραφικό
Όνομαחנה דרזנר
Πραγματικό όνομαΧάνα Ντρέσνερ-Τζάχ
Γέννηση17 Σεπτεμβρίου 1947 (1947-09-17) (76 ετών)
Τελ Αβίβ, Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή
ΕίδηΠοπ, Ισραηλίτικη μουσική
ΙδιότητεςΤραγουδίστρια
Παρουσία1962–σήμερα
ΔισκογραφικέςNMC, Hed Arzi, Phonokol

Η Χάνα Ντρέσνερ-Τζάχ[1] (Εβραϊκά: חנה דרזנר, γεννημένη 17 Σεπτεμβρίου 1947), γνωστή με το καλλιτεχνικό Ilanit (Ιλανίτ, אילנית), είναι μια Ισραηλινή τραγουδίστρια που έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες στο Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με τη δεκαετία του 1980, τόσο ως σολίστ όσο και στο δίδυμο Ilan & Ilanit. Η Ilanit εκπροσώπησε επίσης το Ισραήλ δύο φορές στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Σε μια καριέρα που εκτείνεται σε 4 δεκαετίες, η Ilanit κατέγραψε και παρήγαγε περισσότερα από 600 τραγούδια και περισσότερα από 30 καλύτερα σε πωλήσεις άλμπουμ.[2]

Ζωή και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόωρη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1947, η Ilanit γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ μετά τη μετανάστευση των γονέων από την Πολωνία. Το 1953, στην ηλικία των 5 ετών, η Ilanit και η οικογένεια της μετακόμισαν στη Βραζιλία, όπου εντάχθηκαν σε πολλές πράξεις της Νότιας Αμερικής. Το 1960, στην ηλικία των 13 ετών, η Ilanit επέστρεψε στο Ισραήλ. Το 1962, αναγνωρίστηκε το ταλέντο της Ilanit σε ένα διαγωνισμό ταλέντου για νέους που διοργάνωσε το WIZO και το περιοδικό Ma'ariv Youth.[3]

Ο Shlomo Zach, ένας Ισραηλινός τραγουδιστής που αργότερα παντρεύτηκε, σχημάτισε ένα τρίο που αργότερα ήταν γνωστό ως "גידי, צח וחנה" (Gidi, Zach και Hanna). Το τρίο έσπασε σε ένα δίδυμο, επομένως μετονομάστηκε σε "Ilan & Ilanit". Το 1966 δημιουργήθηκε το πρώτο άλμπουμ του ντουέτου, το οποίο απλά ονομάστηκε "Ilan Ilan". Δύο από τα τραγούδια τους, "לכל אדם כוכב" (Ένα αστέρι για όλους) και "בואי סניורינה" (Έλα, Μις) έγιναν μεγάλα χιτ που των μουσικών τσάρτ. Το δίδυμο έκανε μεγάλη επιτυχία στη δεκαετία του '60 στο Ισραήλ και στο εξωτερικό. Το 1970, το hit τους "Veshuv Itchem" επανεκτελέστηκε από την Şenay, μία Τουρκάλα τραγουδίστρια με τίτλο "Sev Kardeşim" το 1971. Η Şenay έγινε διάσημη επανεκτελώντας αυτό το τραγούδι.

Δεκαετία 1970 και σόλο καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968 η Ilanit κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο τραγούδι "כבר אחרי חצות" (kvar acharei chatzot / "Είναι μετά τα Μεσάνυχτα"). Το ρεκόρ ήρθε με το τραγούδι "Let's go crazy sands" από τους Ilan & Ilanit. Η πρώτη σόλο παράσταση έλαβε χώρα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Ισραήλ το 1969, όπου τραγουδούσε "שיר בארבעה בתים" (shir b'arbaah batim / "Song in Four Verses"). Ενώ δεν κέρδισε τον ανταγωνισμό, το ίδιο το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία.

Το 1973, συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 1973 στο Λουξεμβούργο, όπου έφτασε στην τέταρτη θέση με το τραγούδι "Ey Sham" ("Κάπου"). Αυτή ήταν και η πρώτη συμμετοχή του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού. Το τραγούδι γράφτηκε από την Νούριτ Χίρς, η οποία επίσης διεύθυνε την ορχήστρα στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία αυτή. Ήταν μόνο η δεύτερη φορά που η ορχήστρα διεξήχθη από μια γυναίκα, η πρώτη φορά ήταν το ίδιο βράδυ του διαγωνισμού (Monica Dominique, "You're Summer", Σουηδία).

Η δεύτερη συμμετοχή της Ilanit ήταν στο Λονδίνο το 1977 με ένα τραγούδι με τίτλο "Ahava Hi Shir Lishnayim" ("Η αγάπη είναι ένα τραγούδι για δύο"). Με αυτό το τραγούδι ήρθε ενδέκατη. Η Ilanit θα προσπαθήσει να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στην Eurovision για τρίτη φορά, στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 1984. Αλλά το Ισραήλ ακύρωσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό εκείνο το έτος λόγω σύγκρουσης με την Ημέρα του Μνήμης. Αντί να περιμένει ένα χρόνο για τον επόμενο διαγωνισμό, η Ilanit αποφάσισε να κυκλοφορήσει το τραγούδι "Balalaika" το 1984. Την εποχή εκείνη η Ilanit ήταν ήδη μία από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες του Ισραήλ και το τραγούδι "Balalaika" έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί συμμετοχή τραγουδιού της Eurovision που εκπροσωπεί το Ισραήλ.[4]

Η Ilanit ονομάστηκε κορυφαία τραγουδίστρια του Ισραήλ κάθε χρόνο από το 1971 ως το 1977, κάτι που δεν έχει επιτύχει κανένας άλλος τραγουδιστής.

Το 1974, η Ilanit εκπροσώπησε το Ισραήλ στο φεστιβάλ του παγκόσμιου δημοφιλούς τραγουδιού στο Τόκιο '74 με το τραγούδι "Shiru Shir Lashemesh" ("Τραγούδα ένα τραγούδι στον ήλιο"). Ο τελικός ήταν στις 17 Νοεμβρίου και ήρθε ένατη.

Δεκαετίες 1990 και 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ilanit συνέχισε να έχει μεγάλες επιτυχίες στην πατρίδα της, με τραγούδια από τον στιχουργό Ehud Manor και άλλους. Μαζί με άλλους καθιερωμένους Ισραηλινούς καλλιτέχνες συμμετείχε σε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική το 2005. Μετά το "Βραζιλιάνικο Όνειρο", που κυκλοφόρησε το 1996, δεν έγραψε νέο άλμπουμ για 12 χρόνια. Το 2008, βγήκε από μια μακρά παύση, κυκλοφορώντας το άλμπουμ "Israelit". Έκτοτε συνέχισε να παίζει περιστασιακά σε ειδικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το 100ό έτος της Hadassah, τον Οκτώβριο του 2012. Εμφανίστηκε επίσης κατά την έναρξη του Μεγάλου Τελικού του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision του 2019 όπου ερμήνευσε το ρεφρέν του τραγουδιού "Ey-Sham".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ilanit Drezner-Tzakh, Hanna [singer]. «נחמה». Europeana. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. 
  2. Ynet. כמעט בת 66: אילנית עם שיר חדש (στα Hebrew). Ynet. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Mako. «Illanit» (στα Hebrew). Mooma Mako. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. Balalaika Αρχειοθετήθηκε 2019-04-05 στο Wayback Machine. on Yoram Taharlev's web site

Επιπλέον ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Ντεμπούτο
Συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision
1973
Διάδοχος
Kaveret
με το Natati La Khayay
Προκάτοχος
Chocolate, Menta, Mastik
με το Emor Shalom
Συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision
1977
Διάδοχος
Ιζχάρ Κοέν & Alphabeta
με το A-Ba-Ni-Bi
Προκάτοχος
Όφρα Χάζα
Khay
Συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision
1984
Διάδοχος
Ιζχάρ Κοέν
Olé, Olé