Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιετάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιετάς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ιετάς
37°58′0″N 13°12′0″E
ΧώραΙταλία[1]
Διοικητική υπαγωγήΣαν Τσιπιρέλλο[1]
Έκταση265 [2] και 500 [3]
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιετάς είναι αρχαία πόλη στη Σικελία στα βορειοδυτικά του νησιού που αντιστοιχεί στον σημερινό οικισμό Σαν Τζουζέπε Ιάτο, ανήκει στη Μητροπολιτική πόλη του Παλέρμο και βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Παλέρμο.[4]

Το Ελληνικό θέατρο της Ιετάς.

Ο Συρακούσιος ιστορικός Φίλιστος αναφέρει την Ιετάς σαν κάστρο, ο Θουκυδίδης αντίστοιχα την καταγράφει ως "Κάστρο των Σικελών".[5][6] Ο Σπαρτιάτης στρατηγός Γύλιππος, ο μεγάλος νικητής των Αθηναίων στην Εκστρατεία στη Σικελία κατέλαβε το κάστρο στην πορεία του από την Ιμέρα στις Συρακούσες. Την εποχή που ο Πύρρος της Ηπείρου επιτέθηκε στη Σικελία ήταν ανεξάρτητη πόλη, ο Πύρρος ήθελε την Ιετά λόγω της στρατηγικής της θέσης κοντά στην Πάνορμο, οι κάτοικοι συνθηκολόγησαν εύκολα.[7] Όταν ξέσπασε ο Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος κατείχε την πόλη η Καρχηδόνα αλλά όταν η Πάνορμος παραδόθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία ακολούθησε η παράδοση και των υπόλοιπων πόλεων όπως η Ιετάς.[8] Με τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε τον τίτλο Ισοπολίτιδα πόλη αλλά δεν φαίνεται να ήταν σημαντική.

Ιστορικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων απαριθμεί την Ιετά σαν μία από τις πόλεις που λεηλατήθηκαν από τον τύραννο Βέρρες και ο Πλίνιος ο Νεότερος καταγράφει τους κατοίκους της ανάμεσα στους υπόλοιπους Σικελούς.[9][10] Πολλά έγγραφα του Κικέρων καταγράφουν την πόλη σαν "Λετίνι", πιθανότατα πρόκειται για το "Λήτον" για το οποίο ο Πλίνιος ο Νεότερος γράφει ότι ήταν παραφθορά του "Ιετάς".[11] Η Ιετάς έκοψε πολλά νομίσματα στην αρχαιότητα και έχουν σωθεί σήμερα αρκετά δείγματα.[12] Η τοποθεσία της Ιετάς είναι ασαφής σύμφωνα με τις πηγές, ο Διόδωρος Σικελιώτης αναφέρει ότι ήταν κοντά στην Πάνορμο και είχε μεγάλη φυσική ομορφιά, ο Ρωμαίος ποιητής Σίλιος Ιταλικός (25 - 101) τονίζει τα πλεονεκτήματα του.[13]

Ο Φαζέλλο βεβαιώνει ότι υπήρχε ένα κάστρο με το όνομα "Ιατό" σε απόσταση περίπου 25 χιλιόμετρα από το Παλέρμο και 20 χιλιόμετρα βόρεια από την Έντελλα, το κατέστρεψε ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν μαζί με την Έντελλα. Η τοποθεσία ονομάζεται σήμερα "Ιατό" το βουνό "Όρος του Ιατό" ή "Όρος του Σαν Κοσμανό" χάρη σε μία εκκλησία στην κορυφή.[14] Το όνομα "Ιατό" αντιστοιχεί πιθανότατα σε κάποιο αρχαίο όνομα.

 1. 1,0 1,1 catalogo.beniculturali.it.
 2. 2,0 2,1 «Indagine sui musei e le istituzioni similari». ISTAT 2018 survey on museums and similar institutions. 2020.
 3. 3,0 3,1 Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας: ISTAT 2015 survey on museums and similar institutions. 2017. www.istat.it/it/archivio/167566.
 4. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος την ονομάζει "Ιετάς", ο Θουκυδίδης "Ιεταίος" και ο Διόδωρος Σικελιώτης "Ιαιτίνος", σε νομίσματα υπάρχει η επιγραφή "Ίαιτινών".
 5. Στέφανος ο Βυζάντιος, "Εθνικά"
 6. Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου/Ζ, Παρ.2
 7. Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη/ΚΒ, Παράγραφος 2
 8. Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη/ΚΓ, Παράγραφος 18
 9. Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, "Εναντίον Βέρρες", Βιβλίο 3, Παρ.43
 10. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Φυσική Ιστορία, Βιβλίο 3, Παρ.8
 11. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Φυσική Ιστορία, Βιβλίο 3, Παράγραφοι 4 και 15
 12. Joseph Hilarius Eckhel, "Doctrina numorum veterum", σ.216
 13. Κέλσος, "Αληθής λόγος", Βιβλίο ΙΔ΄, σ.271
 14. Tommaso Fazello, "De Rebus Siculis Decades Duae", Βιβλίο Ι΄, σ.471