Θωπεία (ως σεξουαλική παρενόχληση)
Θωπεία (στο καθημερινό λόγο : χούφτωμα) ως τρόπος σεξουαλικής παρενόχλησης, ονομάζεται η ενέργεια ανεπιθύμητου αγγίγματος από ένα άτομο σε ένα άλλο. Συχνά, ανάλογα με την ένταση της πράξης μπορεί να θεωρηθεί και σεξουαλική επίθεση[1] Οι περιοχές του σώματος που χουφτώνονται συχνότερα περιλαμβάνουν τους γλουτούς, το στήθος, το αιδοίο και τους μηρούς σε μια γυναίκα και το πέος, τους όρχεις και τους γλουτούς σε έναν άνδρα.
Η πρακτική των γυναικών να υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο από αστυνομικούς, όπως σε τελωνεία ή σε αεροδρόμια, είναι αμφιλεγόμενη.[2] Μια τέτοια συμπεριφορά δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί σαφή νομική άδεια.
Ο εφαψισμός, που θεωρείται παραφιλία, είναι μια πρακτική ενός ατόμου να αγγίζει ένα άλλο μη συγκατατεθέν άτομο με τα χέρια του, συνήθως σε πλήθος, για τη δική του σεξουαλική ευχαρίστηση.
Πολιτιστικά συμβάντα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Ιταλία είχε μια φήμη όπου οι άντρες τσιμπούσαν τους γλουτούς των γυναικών, και ο όρος χούφτωμα θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί, αλλά δεν ήταν ένας κοινός όρος εκείνη την εποχή (για παράδειγμα, στα μέσα του 20ού αιώνα). Η Ιαπωνία έχει τη φήμη για τους άνδρες που χουφτώνουν γυναίκες σε τρένα και λεωφορεία, σε βαθμό που οι αρχές έχουν εφαρμόσει εκστρατείες κατά του χουφτώματος, οι οποίες έχουν λάβει σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσαν αντικείμενο σοβαρής μελέτης τα τελευταία χρόνια.
Σε μέρη της Νότιας Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας,[3] του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές, η δημόσια σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση (συχνά γνωστή ως «παρενόχληση στο δρόμο») των γυναικών από τους άνδρες αναφέρεται ευρέως ως «πείραγμα της Εύας».
Υπήρξε ένα περιστατικό στην Αυστραλία τον Αύγουστο του 2019, όταν ο οικοδεσπότης μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης προσέφερε το μάγουλό του σε μια γυναίκα προσκεκλημένη παρουσιαστή για ένα φιλί, πριν γυρίσει το κεφάλι του την τελευταία στιγμή και τη φιλήσει στα χείλη. Ο παρουσιαστής είπε δημοσίως «αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι απαράδεκτο και ο καιρός που οι γυναίκες υπόκεινταν σε αυτό ή έπρεπε να το ανέχονται έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό». Ο οικοδεσπότης ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.[4][5]
Αντιμετώπιση του φαινομένου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σε πολλές χώρες, η μη συναινετική σεξουαλική επαφή ενός μέρους του σώματος ενός άλλου ατόμου θεωρείται σεξουαλική επίθεση και είναι παράνομη, αλλά σε όλες σχεδόν τις χώρες θεωρείται απαράδεκτη συμπεριφορά.
Στην πράξη, οι γυναίκες είναι οι κυρίαρχοι στόχοι. Για την καταπολέμηση της ανεπιθύμητης θωπείας και της παρενόχλησης στο δρόμο και της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, ορισμένες χώρες έχουν επίσης ορίσει χώρους μόνο για γυναίκες. Για παράδειγμα, τα διαχωρισμένα βάση φύλου λεωφορεία και τα βαγόνια στα τρένα και στο μετρό έχουν εισαχθεί στο Μεξικό, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες για να μειώσουν αυτό το είδος σεξουαλικής παρενόχλησης.[6][7][8][9]
Ορισμένα μέρη στη Γερμανία, την Κορέα και την Κίνα έχουν θέσεις στάθμευσης γυναικών, συχνά για σχετιζόμενα θέματα ασφάλειας.[10][11][12] Πολλές ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχουν επίσης προνόμια στάθμευσης σε έγκυες γυναίκες, για λόγους ασφάλειας ή πρόσβασης.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ The Age, 12 Ιουνίου 2019, 'Disgusting': man sentenced for groping female runner on Sydney's Bay Run
- ↑ Μπακάρντι, Φραντσέσκα (9 Μαΐου 2019). «Diana Ross' TSA pat-down investigation closed».
- ↑ The Express Tribune, 8 Ιουλίου 2013: Eve teasing: The power game, της Τεχνίγια Σ. Αφρίντι.
- ↑ Τσουνγκ, Λάουρα (2 Σεπτεμβρίου 2019). «'That kind of behaviour is intolerable': Leigh Sales responds to unwanted kiss». The Age.
- ↑ Γκοβάρντ, Πρου (4 Σεπτεμβρίου 2019). «The kiss: let's revise the rules of engagement». The Age.
- ↑ Μαρκ Λέισι (11 Φεβρουαρίου 2008). «On Single-Sex Buses, Relief From Unwanted Contact». Mexico City Journal (New York Times). https://www.nytimes.com/2008/02/11/world/americas/11mexico.html.
- ↑ Νετσαπάικα, Τατιάνα (13 Απριλίου 2005). «Belarus rail targets 'smelly men'». BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4439735.stm. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2008.
- ↑ «Visually-impaired want railways to clarify stance on riding in women-only carriages». Mainichi Shimbun. April 5, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2007. http://webarchive.loc.gov/all/20070417030808/http://mdn.mainichi-msn.co.jp/national/news/20070405p2a00m0na017000c.html.
- ↑ «Metro reserves compartments for females». The Telegraph. 7 Σεπτεμβρίου 2008. http://www.telegraphindia.com/1080907/jsp/calcutta/story_9796361.jsp.
- ↑ «Antidiskriminierungsstelle - Fragen und Antworten - Ist die Schaffung von Frauenparkplätzen diskriminierend?». 25 Ιανουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017.
- ↑ «Un parking pour femmes avec des places de stationnement... plus larges». 5 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2017.
- ↑ Will High-Heel-Friendly Streets Keep Seoul's Women Happy? Αρχειοθετήθηκε 2013-06-18 στο Wayback Machine., Time, 2009