Εφαψισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια πινακίδα έξω από ένα χώρο στάθμευσης ποδηλάτων στην Τσίμπα της Ιαπωνίας, προειδοποιεί «Προσοχή στο Τσικάν»

Ο εφαψισμός (γαλλικά: Frotteurisme) είναι παραφιλικό ενδιαφέρον για τρίψιμο, συνήθως της περιοχής της λεκάνης ή του στητού πέους, εναντίον ενός ατόμου που δεν συναινεί, για σεξουαλική ευχαρίστηση. Μπορεί να περιλαμβάνει επαφή με οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των γεννητικών οργάνων.

Μια άλλη μορφή του εφαψισμού, ο ακουμπισμός, θεωρείται επίσης μια σεξουαλική διέγερση που βασίζεται στην αρπαγή ή το τρίψιμο των χεριών σε ένα άτομο που δεν το περιμένει (και χωρίς τη συγκατάθεση του). Συνήθως περιλαμβάνει επαφή με το στήθος, τους γλουτούς ή τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, συχνά ενώ ο θύτης περπατάει γρήγορα στην πορεία του θύματος.[1] Στην κλινική ιατρική, η θεραπεία της διαταραχής του εφαψισμού περιλαμβάνει γνωστική συμπεριφορική θεραπεία σε συνδυασμό με τη χορήγηση εκλεκτικού αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Συμπτώματα και ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επαγγελματικό εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (ΑΨΕ), το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (ΔΣΕΨΔ), πέμπτη έκδοση, παραθέτει τα ακόλουθα διαγνωστικά κριτήρια για τη διαταραχή του εφαψισμού.

  • Για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, επαναλαμβανόμενη και έντονη σεξουαλική διέγερση από το άγγιγμα ή το τρίψιμο εναντίον ενός ατόμου που δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως εκδηλώνεται από φαντασιώσεις, παρορμήσεις ή συμπεριφορές.
  • Το άτομο ενήργησε με αυτές τις σεξουαλικές παρορμήσεις με ένα άτομο χωρίς συγκατάθεση ή οι σεξουαλικές παρορμήσεις ή φαντασιώσεις προκαλούν κλινικά σημαντική δυσφορία ή εξασθένηση σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς λειτουργίας.

Εάν το άτομο δεν ενήργησε για το ενδιαφέρον του και δεν βιώνει καμία δυσφορία ή βλάβη, θεωρείται ότι έχει ένα εφαψισμικό σεξουαλικό ενδιαφέρον, αλλά όχι μια εφαψισμική διαταραχή.[2] Ορισμένοι σεξολόγοι κάνουν διάκριση μεταξύ του εφαψισμού (όπως το τρίψιμο της λεκάνης) και του ακουμπισμού (όπως η θωπεία με τα χέρια), αλλά το ΔΣΕΨΔ δεν το κάνει.[3] Ο σεξολόγος Κουρτ Φρόντ περιέγραψε τον εφαψισμό και τον ακουμπισμό ως ερωτοτροπικές διαταραχές που εμφανίζονται στο απτικό στάδιο της ανθρώπινης ερωτοτροπίας.[4][5]

Συχνότητα και νομιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συχνότητα του εφαψισμού είναι άγνωστη. Το ΔΣΕΨΔ εκτιμά ότι το 10% -14% των ανδρών που παρατηρήθηκαν σε κλινικά περιβάλλοντα για παραφιλία ή υπερσεξουαλικότητα έχουν εφαψισμική διαταραχή, υποδεικνύοντας ότι ο πληθυσμός είναι χαμηλότερος. Ωστόσο, οι εφαψισμικές πράξεις, σε αντίθεση με την παθολογική συμπεριφορά, μπορεί να εμφανιστούν σε έως και 30% των ανδρών στο γενικό πληθυσμό.[2] Η πλειοψηφία των εφαψιστών είναι άνδρες και η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες,[6] αν και υπάρχουν συμπεριφορές από γυναίκες σε άνδρες, από γυναίκες σε γυναίκες και από άνδρες σε άνδρες. Αυτή η δραστηριότητα πραγματοποιείται συχνά σε περιπτώσεις όπου το θύμα δεν μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί, σε δημόσιο χώρο όπως ένα συνωστισμένο τρένο ή συναυλία. Η ιστορία του Μάρκο Βάσι «Subway Dick» είναι ένα παράδειγμα τέτοιων πράξεων σε ένα τρένο.[7]

Συνήθως, μια τέτοια μη συναινετική σεξουαλική επαφή θεωρείται ποινικό αδίκημα: μια μορφή σεξουαλικής επίθεσης, αν και συχνά χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα ή με μικρές νομικές κυρώσεις. Η καταδίκη μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ή ψυχιατρική θεραπεία.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cantor, J. M., Blanchard, R., & Barbaree, H. E. (2009). Sexual disorders. In P. H. Blaney & T. Millon (Eds.), Oxford textbook of psychopathology (2η εκδ.) (σελ. 527–548). Νέα Υόρκη: Oxford University Press.
  2. 2,0 2,1 Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, επιμ. (2013). «Frotteuristic Disorder 302.89 (F65.81)». Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. American Psychiatric Publishing. σελίδες 691–694. 
  3. McAnulty, Richard D.· Adams, Henry E. (2002). «Sexual disorders: The paraphilias». Στο: Sutker, Patricia B. Comprehensive handbook of psychopathology. Νέα Υόρκη: Plenum Press. σελ. 761. 
  4. Freund, K. (1990). Courtship disorders: Toward a biosocial understanding of voyeurism, exhibitionism, toucherism, and the preferential rape pattern. In. L. Ellis & H. Hoffman (Eds.), Crime in biological, social, and moral contexts (σελ. 100–114). Νέα Υόρκη: Praeger.
  5. Freund, K. (1990). Courtship disorders. In W. L. Marshall, D. R. Laws, & H. E. Barbaree (Eds.), Handbook of sexual assault: Issues, theories, and treatment of the offender (σελ. 195–207). Νέα Υόρκη: Plenum Press.
  6. «UCSB's SexInfo». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2021. 
  7. The Giant Book of Erotica; ed. Colette Saint Germain. Λονδίνο: Magpie Books, 1993 (ISBN 1-85487-183-8) ; σελ. 469-77
  8. frottophilia at SEX ED 601 Advanced Topics in Human Sexuality.