Γλουτοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλουτοί

Οι γλουτοί είναι δύο στρογγυλεμένα τμήματα της ανατομίας που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος της πυελικής περιοχής των πρωτευόντων θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) και σε πολλά άλλα δίποδα ή τετράποδα και περιλαμβάνουν ένα στρώμα λίπους που τοποθετείται επάνω στους μεσαίους μύες. Φυσιολογικά, οι γλουτοί επιτρέπουν το βάρος να αφαιρείται από τα πόδια ενώ κάθεστε. Σε πολλούς πολιτισμούς, παίζουν ρόλο στη σεξουαλική έλξη. Ορισμένες κουλτούρες, όπως αυτή της βικτοριανής Αγγλίας, χρησιμοποίησαν επίσης τους γλουτούς ως πρωταρχικό στόχο για την σωματική τιμωρία, καθώς το στρώμα υποδόριου λίπους των γλουτών προσφέρει προστασία από τραυματισμούς ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την πρόκληση πόνου.

Ανατομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γλουτοί σχηματίζονται από τις μάζες των γλουτιαίων μυών ή των "γλουτών" που υπερτίθενται από ένα στρώμα λίπους. Η ανώτερη όψη του γλουτού τελειώνει στην λαγόνια κορυφή και η κατώτερη όψη σκιαγραφείται από την οριζόντια πτυχή του γλουτιαίου.

Οι γλουτοί επιτρέπουν στα πρωτεύοντα να κάθονται όρθια χωρίς να χρειάζεται να στηρίξουν το βάρος τους στα πόδια τους, όπως κάνουν τα τετράποδα ζώα. Οι θυλυκοί μπαμπουίνοι έχουν κόκκινους γλουτούς που κοκκινίζουν για να προσελκύσουν τους αρσενικούς. Στην περίπτωση των ανθρώπων, τα θηλυκά τείνουν να έχουν αναλογικά ευρύτερους και παχύτερους γλουτούς λόγω του υψηλότερου υποδόριου λίπους και των αναλογικά ευρύτερων γοφών.