Θρησκεία στη Μολδαβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Θρησκεία στη Μολδαβία (2017)[1]

  Άλλοι Χριστιανοί (6%)
  Άθρησκοι (2%)
Μολδαβική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η θρησκεία στη Μολδαβία είναι κατά κύριο λόγο Ορθόδοξη Χριστιανική. Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας προβλέπει τη θρησκευτική ελευθερία και η εθνική κυβέρνηση σέβεται γενικά αυτό το δικαίωμα στην πράξη.

Αν και η Ανατολική Ορθοδοξία έχει αριθμητική υπεροχή, δεν υπάρχει κρατική θρησκεία, και το κράτος και η εκκλησία είναι επισήμως χωριστά.

Η γενικά φιλική σχέση μεταξύ των θρησκειών στη Μολδαβική κοινωνία συμβάλλει στη θρησκευτική ελευθερία. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ διαφόρων κλάδων της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχίζονται.

Άλλες θρησκείες που ασκούνται στη Μολδαβία περιλαμβάνουν τον Ιουδαϊσμό. [2]

Θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια θρησκεία είναι ο Χριστιανισμός, με το 90,1% του πληθυσμού να δηλώνουν Ανατολικοί Ορθόδοξοι σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2014. Διοικητικά, υπάρχουν δύο αυτόνομες εκκλησίες που ανήκουν σε δύο αυτόνομους ναούς (Ρωσικό και Ρουμανικό) εντός της Ανατολικής Ορθόδοξης κοινωνίας. Η αυτόνομη Μητρόπολη Κισινάου και Μολδαβίας (που ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία), σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Θρησκευτικών Θεμάτων, έχει 1.194 ενορίες. Η αυτόνομη Μητρόπολη της Βεσσαραβίας (που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας) έχει 124 ενορίες. Οι οπαδοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Παλαιάς Ιεροτελεστίας αποτελούν περίπου το 0,09% του πληθυσμού.

Οι θρησκευτικές παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδοξίας είναι συνυφασμένες με τον πολιτισμό και την κληρονομιά της χώρας. Πολλοί που αυτοπροσδιορίζονται ως άθεοι γιορτάζουν συνηθισμένα τις θρησκευτικές γιορτές, κάνουν τον σταυρό τους, ακόμη και ανάβουν κεριά και φιλούν εικονίσματα, αν η τοπική παράδοση και η περίσταση το απαιτούν.

Κατά την απογραφή του 2004, το 93,34% του πληθυσμού δήλωσε ότι είναι Ανατολικοί Ορθόδοξοι.

Καθολική Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μολδαβία σχηματίζει μια μοναδική επισκοπή, τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Κισινάου. Δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε εκκλησιαστικής επαρχίας, και ως εκ τούτου εξαρτάται άμεσα από την Αγία Έδρα για τη μητροπολιτική εξουσία. Περίπου το 0,5% των Μολδαβών ακολουθούν την καθολική πίστη.

Άλλες θρησκείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οπαδοί άλλων θρησκειών περιλαμβάνουν Βαπτιστές, Πεντηκοστιανούς, Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας, Μουσουλμάνους, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μπαχάι, Εβραίους, μέλη της Εκκλησίας Ενοποίησης, Μεσσιανικούς Εβραίους (που πιστεύουν ότι ο Ιησούς ήταν ο Μεσσίας), Λουθηρανούς, Πρεσβυτέριους, και άλλες θρησκευτικές ομάδες. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι) έχει 3 εκκλησίες στη χώρα, και ένα σύνολο περίπου 370 μελών. [3]

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους αριθμούς, η εβραϊκή κοινότητα έχει περίπου 31.300 μέλη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20.000 κατοίκων στο Κισινάου, περίπου 3.100 στο Μπάλτσι και τις γύρω περιοχές, περίπου 2.200 στο Τιράσπολ και περίπου 2.000 στο Μπέντερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe». Pew Research Center. 10 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. «Moldovans Rally To Protest Formal Recognition Of Islam». RadioFreeEurope/RadioLiberty. 
  3. «LDS Statistics and Church Facts - Total Church Membership». Mormon Newsroom. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2018.