Θρησκεία στην Κροατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η θρησκεία στην Κροατία (απογραφή 2011)

  Ισλάμ (1.47%)
  Αθεΐα (2.81%)
  Άλλοι (3.66%)
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου στο Ντάκοβο.

Η πιο διαδεδομένη θρησκεία στην Κροατία είναι ο Χριστιανισμός, με την πλειονότητα του κροατικού πληθυσμού να αποτελεί μέλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η Κροατία, βάση του συντάγματός της, δεν έχει επίσημη θρησκεία, καθώς η θρησκευτική ελευθερία και η ισότητα των θρησκειών και δογμάτων κατοχυρώνονται σε αυτό.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το 86,28% των Κροατών είναι Καθολικοί, ενώ το 4,4% είναι Ορθόδοξοι . Ακολουθούν οι Μουσουλμάνοι με 1,47%, οι Προτεστάντες με 0,34%, οι Άθεοι με 3,81%, οι Αγνωστικιστές και οι Σκεπτικιστές με 0,76% είναι αγνωστικιστές και σκεπτικιστές, ενώ το 2,17% του πληθυσμού δεν δήλωσε τη θρησκευτική του προτίμηση.[1] Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Γιούροστατ, του 2005, το 67% του πληθυσμού της Κροατίας πιστεύει ότι υπάρχει Θεός. Σε μια δημοσκόπηση του 2009, το 70% των πολιτών απάντησε ότι η θρησκεία αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής του.[2] Ωστόσο, μόλις το 27,3% του πληθυσμού συμμετέχει τακτικά στις θρησκευτικές λειτουργίες.[3]

Αλληλεπίδραση μεταξύ θρησκευτικής και κοσμικής ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Ζάγκρεμπ.
Μουσουλμανικό τέμενος στο Ζάγκρεμπ.

Τα δημόσια σχολεία επιτρέπουν τη θρησκευτική διδασκαλία σε συνεργασία με τις θρησκευτικές κοινότητες, ωστόσο η συμμετοχή των μαθητών δεν είναι υποχρεωτική. Τα θρησκευτικά μαθήματα διδάσκονται κυρίως στα δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία και συνήθως σε συντονισμό με την Καθολική Εκκλησία.

Οι δημόσιες αργίες περιλαμβάνουν τις θρησκευτικές ημέρες των Θεοφανίων, της Δευτέρας του Πάσχα, του Κόρπους Κρίστι, της Κοίμησης της Θεοτόκου, των Αγίων Πάντων, των Χριστουγέννων και του Αγίου Στεφάνου. Οι σημαντικότερες αργίες έχουν βάση το Καθολικό λειτουργικό έτος, αν και άλλοι πιστοί έχουν νομικά το δικαίωμα να εορτάσουν άλλες μεγάλες θρησκευτικές γιορτές.

Η τελετή του γάμου διεξάγεται από τις θρησκευτικές κοινότητες, που έχουν συμφωνίες με το κράτος ως επίσημα αναγνωρισμένες, εξαλείφοντας την ανάγκη για καταγραφή τους σε ληξιαρχείο.

Θρησκεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Κροατία λαμβάνει κρατική οικονομική ενίσχυση και άλλα οφέλη, βάση κονκορδάτου μεταξύ της κυβέρνησης και του Βατικανού. Προβλέπεται, επίσης, η κατήχηση στο δημόσιο σχολείο και ο στρατιωτικός ιερέας για τις ένοπλες δυνάμεις.[4] Τα κονκορδάτα και οι άλλες κυβερνητικές συμφωνίες με τις μη-Ρωμαιοκαθολικές θρησκευτικές κοινότητες επιτρέπουν την κρατική χρηματοδότηση για ορισμένους μισθούς και συντάξεις θρησκευτικών αξιωματούχων.[4]

Βάση των συμφωνιών που έχει υπογράψει με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και σε μια προσπάθεια να καθορίσει τα περαιτέρω δικαιώματα και τα προνόμιά τους μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει πρόσθετες συμφωνίες με τις ακόλουθες 14 θρησκευτικές κοινότητες:[4] [5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.dzs.hr/Eng/censuses/census2011/results/htm/E01_01_10/e01_01_10_RH.html
  2. «Gallup Global Reports». Gallup. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2013. 
  3. Ine Beškera (28 Δεκεμβρίου 2012). «hr:Ne idemo redovito u crkvu, ali se Bogu često molimo» [We do not go to church regularly, but we pray to God frequently]. jutarnji.hr (στα Κροατικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2015. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «"Croatia Religion" - Electronic version». CountryReports. 2009. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2009. 
  5. «Articles in NN196/03, including five contracts with ten religious communities». Narodne novine - Službeni list Republike Hrvatske (στα Κροατικά). Narodne novine. 15 Δεκεμβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]