Θμούις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θμούις
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Θμούις
30°56′19″N 31°30′59″E
ΧώραΑίγυπτος
Ζώνη ώραςUTC+02:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Θμούις ήταν πόλη στην Κάτω Αίγυπτο, η οποία βρισκόταν στο κανάλι ανατολικά του Νείλου, ανάμεσα στον Τανιτικό και Μενδήσιο βραχίονά του. Τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στη σύγχρονη πόλη Τιμάι αλ-Ιμντίντ.

Οι κάτοικοι της Θμούιδος ονομάζονταν Θμουίτες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιδωτό από την Θμούιδα της Αιγύπτου, δημιουργημένο από τον Έλληνα καλλιτέχνη Σοφίλο (υπογραφή) περί το το 200 π.Χ., ευρισκόμενο σήμερον στο Ελληνορωμαϊκό Μουσείο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου· η εικονιζόμενη γυναίκα είναι η βασίλισσα των Πτολεμαίων Βερενίκη Β΄ (η οποία κυβέρνησε από κοινού με τον σύζυγό της Πτολεμαίο Γ΄) ως η προσωποποίηση της Αλεξάνδρειας, με το στέμμα της να δείχνει μια πλώρη πλοίου, ενώ φοράει μια αγκυρωτή πόρπη για τον πέπλο της, σύμβολα της ναυτικής ανδρείας και των επιτυχιών της Πτολεμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.[1]

Κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο, η Θμούις διαδέχθηκε την Μένδητα ως πρωτεύουσα της 16ης νομής της Κάτω Αιγύπτου (Ηρόδοτος (Β΄, 166)). Οι δύο πόλεις απείχαν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τους. Ο Πτολεμαίος αναφέρει επίσης ότι η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Μενδήσιας νομής. Από την Πτολεμαιο-Ρωμαϊκή περίοδο σώζονται τα θεμέλια ενός ναού.[2]

Η Θμούις ήταν επισκοπική έδρα στη ρωμαϊκή επαρχία Αυγουσταμνικής Α΄, βοηθητικής επισκοπής του Πηλουσίου. Σήμερα αποτελεί τμήμα της Κοπτικής Ιεράς Μητροπόλεως της Μπεχέιρα (Θμούις & Ερμούπολις η Μικρά), Μαρεώτιδος, Μάρσα Ματρούχ (Αντίφραι & Παραιτόνιον), Λιβύης και Πενταπόλεως Κυρηναϊκής.

Τον τέταρτο αιώνα εξακολουθούσε να είναι σημαντική ρωμαϊκή πόλη, έχοντας δική της διοίκηση εξαιρουμένη από τη δικαιοδοσία του Νομάρχη Αλεξανδρείας. Υπήρχε την εποχή της μουσουλμανικής εισβολής στην Αίγυπτο το 642 μ.Χ., και αργότερα ονομάστηκε Αλ-Μουράντ.

Τα ερείπιά της βρίσκονται στο Τελλ Ελ-Τιμάι, περίπου οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σινμπελλαουέιν, ενός σταθμού στον σιδηρόδρομο από το Ζαγκαζίγκ προς την Μανσούρα στο κεντρικό Δέλτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fletcher, Joann (2008). Cleopatra the Great: The Woman Behind the Legend. New York: Harper. (ISBN 978-0-06-058558-7), image plates and captions between pp. 246-247.
  2. James E. Bennettː A Ptolemaic-Roman Temple Foundation at Tell Timai, inː Journal of Egyptian Archaeology, 105 issue 2, December 2019, pp. 217-225