Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θεώρημα του Κέισι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στα μαθηματικά, το θεώρημα του Κέισι[1], επίσης γνωστό ως γενικευμένο θεώρημα του Πτολεμαίου, είναι ένα θεώρημα της Ευκλείδειας γεωμετρίας που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό μαθηματικό Τζον Κέισι.

Διατύπωση του θεωρήματος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έστω ένας κύκλος ακτίνας . Έστω τέσσερις μη τεμνόμενοι κύκλοι που βρίσκονται μέσα στον και εφάπτονται σε αυτόν. Συμβολίζουμε με το μήκος της εξωτερικής κοινής διπλής εφαπτομένης των κύκλων . Τότε:[2]

Σηµειώστε ότι στην εκφυλισµένη περίπτωση, όπου και οι τέσσερις κύκλοι ανάγονται σε σηµεία, αυτό αντιστοιχεί ακριβώς στο θεώρηµα του Πτολεµαίου.

Η ακόλουθη απόδειξη οφείλεται[3] στον Ζαχαρία.[4] Συμβολίζουμε την ακτίνα του κύκλου με και το σημείο εφαπτομένης του με τον κύκλο με . Θα χρησιμοποιούμε τον συμβολισμό για τα κέντρα των κύκλων. Να σημειωθεί ότι από το Πυθαγόρειο θεώρημα,

Θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε αυτό το μήκος σε όρους των σημείων . Σύμφωνα με τον νόμο των συνημίτονων στο τρίγωνο ,

Δεδομένου ότι οι κύκλοι εφάπτονται μεταξύ τους:

Έστω ένα σημείο του κύκλου . Σύμφωνα με τον νόμο των ημιτόνων στο τρίγωνο :

Επομένως,

Και τέλος, το μήκος που ζητάμε είναι

Μπορούμε τώρα να εκτιμήσουμε την αριστερή πλευρά, με τη βοήθεια του αρχικού θεώρημα του Πτολεμαίου που εφαρμόζεται στο εγγεγραμμένο τετράπλευρο :

Περαιτέρω γενικεύσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί να φανεί ότι οι τέσσερις κύκλοι δεν χρειάζεται να βρίσκονται μέσα στον μεγάλο κύκλο. Στην πραγματικότητα, μπορούν να εφάπτονται σε αυτόν και από το εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γίνει η ακόλουθη αλλαγή:[5]

Αν εφάπτονται και οι δύο από την ίδια πλευρά του (και οι δύο μέσα ή και οι δύο έξω), είναι το μήκος της εξωτερικής κοινής εφαπτομένης.

Αν εφάπτονται από διαφορετικές πλευρές του (μία μέσα και μία έξω), είναι το μήκος της εσωτερικής κοινής εφαπτομένης.

Ισχύει και το αντίστροφο του θεωρήματος του Casey.[5] Δηλαδή, αν ισχύει η ισότητα, οι κύκλοι εφάπτονται σε έναν κοινό κύκλο.

Το θεώρημα του Κέισι και το αντίστροφό του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόδειξη μιας σειράς δηλώσεων στην Ευκλείδεια γεωμετρία. Παραδείγματος χάριν, η συντομότερη γνωστή απόδειξη[2]:411 του θεωρήματος του Φόιερμπαχ χρησιμοποιεί το αντίστροφο θεώρημα.

  • Olivier Faugeras and Q.T. Luong (2001). The Geometry of Multiple Images. MIT Press. ISBN 978-0-262-06220-6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Casey's Theorem - Mathematical Excalibur, Volume 16, Number 5, March - April 2012» (PDF). 
  2. 2,0 2,1 Casey, John (1864). «On the Equations and Properties: (1) of the System of Circles Touching Three Circles in a Plane; (2) of the System of Spheres Touching Four Spheres in Space; (3) of the System of Circles Touching Three Circles on a Sphere; (4) of the System of Conics Inscribed to a Conic, and Touching Three Inscribed Conics in a Plane». Proceedings of the Royal Irish Academy (1836-1869) 9: 396–423. ISSN 0302-7597. https://www.jstor.org/stable/20488927. 
  3. Bottema, O. (1944). Hoofdstukken uit de Elementaire Meetkunde. (translation by Reinie Erné as Topics in Elementary Geometry, Springer 2008, of the second extended edition published by Epsilon-Uitgaven 1987).
  4. Zacharias, M. (1942). "Der Caseysche Satz". Jahresbericht der Deutschen Mathematiker-Vereinigung. 52: 79–89.
  5. 5,0 5,1 Johnson, Roger A. (1929). Modern Geometry. Houghton Mifflin, Boston (republished facsimile by Dover 1960, 2007 as Advanced Euclidean Geometry).