Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχη του Κρόκιου Πεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Κροκοπεδίου
Γ' Ιερός πόλεμος
Χρονολογία353 π.Χ.
ΤόποςΘεσσαλία, Κροκοπέδιο
ΈκβασηΝίκη των Μακεδόνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
20.000 πεζοί και 500 ιππείς
20.000 πεζοί και 3.000 ιππείς
Απώλειες
6.000 νεκροί και 3.000 αιχμάλωτοι
Μικρές απώλεις

Η μάχη του Κρόκιου Πεδίου πραγματοποιήθηκε το 353 π.Χ. ανάμεσα στους Μακεδόνες, τους Θεσσαλούς, τους Φωκείς και τους Αθηναίους στο Κρόκιο πεδίο της Θεσσαλίας που ήταν μια μάχη του Γ' Ιερού πολέμου.

Ο Γ' Ιερός πόλεμος ξεκίνησε το 356 π.Χ. και κράτησε δέκα χρόνια (346 π.Χ) λόγω της απαγωγής μια πλούσιας Βοιωτής κόρης από τους Φωκαείς. Τότε απειλήθηκαν με πόλεμο από το αμφικτιονικό συμβούλιο. Τότε οι Φωκείς με αρχηγούς τους Φιλόμηλο και Ονόμαρχο επιτέθηκαν στους Δελφούς και τους κατέλαβαν. Το 355 π.Χ. συγκλήθηκε αμφικτιονικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε η καταπολέμηση των Φωκαέων. Το 354 π.Χ. όμως ο Φιλόμηλος νίκησε τους Λοκρούς και τους Θεσσαλούς σε μια μάχη. Αλλά τότε ήρθαν για βοήθεια οι Βοιωτοί, οι οποίοι έγειραν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ του στρατού της Δελφικής Αμφικτυονίας. Ακόμα ο Φιλόμηλος τραυματίστηκε και αυτοκτόνησε και τη θέση του την πήρε ο Ονόμαρχος, ο οποίος δημιούργησε μεγάλο και ισχυρό μισθοφορικό στρατό. Το 353 π.Χ. οι Φωκαείς κατέστρεψαν τον Ορχομενό και ο Ονόμαρχος επιτέθηκε κατά της Χαιρώνειας, όμως απωθήθηκε από τους Βοιωτούς. Οι Θεσσαλοί ζήτησαν τη βοήθεια του Φίλιππου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να εμπλακεί στα θέματα της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας, λόγω των επιθέσεων του Λυκόφρωνα, του τυράννου των Φερών. Όμως οι σύμμαχοι του τυράννου, οι Φωκαείς, με τον Ονόμαρχο με 20.000 μισθοφόρους απώθησαν το Φίλιππο, ο οποίος αποχώρησε και κατέκτησε τις Παγασές και έθεσε υπό έλεγχό του τον Παγασητικό κόλπο. Ακόμα ο Ονόμαρχος δέχθηκε βοήθεια από το Χάρη, έναν στρατηγό της Αθήνας.

Το 353 π.Χ. οι Μακεδόνες με τους Θεσσαλούς και οι Φωκαείς με τους Αθηναίους συναντήθηκαν στο Κρόκιο πεδίο ή αλλιώς Κροκοπέδιο. Οι πρώτοι είχαν αρχηγό τον Φίλιππο της Μακεδονίας με 20.000 άνδρες πεζικό και 3.000 ιππείς και οι δεύτεροι τον Ονόμαρχο και το Χάρη με τα πλοία του. Ο Φίλιππος έστειλε τους άνδρες του στη μάχη φορώντας στεφάνι δάφνης. Στη μάχη που ακολούθησε ο Φίλιππος πέτυχε μια συντριπτική νίκη κατά των Φωκαέων. Οι τελευταίοι έτρεχαν προς τη θάλασσα να επιβιβαστούν στα πλοία του Χάρη. Όμως ο αριθμός των νεκρών τους είναι τεράστιος: 6.000 νεκροί ανάμεσα τους και ο Ονόμαρχος και 3.000 αιχμάλωτοι.

Μετά τη μάχη ο Φίλιππος που αναδείχθηκε νικητής παρουσιάστηκε ως νικητής ενάντια της ιεροσυλίας των Φωκαιέων και έγινε άρχοντας της Θεσσαλίας. Επίσης με αφορμή την πρόσφατη γέννηση της κόρης του, της έδωσε το όνομα Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας, με την σημειολογία να είναι "νίκη των Θεσσαλών".