Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Μαγούλιανα Αρκαδίας
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑναγνώστης Παπαγιαννακόπουλος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος ήταν αγωνιστής του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος, γιος του Αναγνώστη Παπαγιαννακόπουλου κατάγονταν από τα Μαγούλιανα της τότε επαρχίας Καρυταίνης και νυν Γορτυνίας. Πολέμησε καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα του 1821 ως εκατόνταρχος (επικεφαλής 100 ανδρών) και μάλιστα στις σπουδαιότερες μάχες, Δερβενακίων, Κορίνθου, Τριπόλεως, Ναυπλίου, Γράνας, Δολιανών, Παλαιών Πατρών, Μ. Σπηλαίου. Διετέλεσε τόσο υπό τις διαταγές του γενικού αρχηγού Θ. Κολοκοτρώνη (όπως καταμαρτυρεί και ο Θείος του Φωτάκος Χρυσανθακόπουλος στο κεφάλαιο των απομνημονευμάτων του για το Μ. Σπήλαιο) αλλά και άλλων στρατηγών (Νικηταρά, Κανέλλου Δεληγιάννη, Χατζηχρήστου, Ν. Πετιμεζά, Β. Πετιμεζά, Δ. Πλαπούτα και Σωτ. Θεοχαρόπουλου) όπως προκύπτει από βεβαίωση που βρίσκεται στον φάκελο του στο τμήμα χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σε αυτή την βεβαίωση, οι παραπάνω στρατηγοί πιστοποιούν τον αφανή αυτόν ήρωα ως έναν από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821. Ο Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος, μετοίκησε στα Φίλια Καλαβρύτων μετά την απελευθέρωση, το 1840, όπου διετέλεσε πρώτος γραμματοδιδάσκαλος και έγινε γαμβρός της οικογένειας των Σακελλαρόπουλων. Μετέπειτα υπηρέτησε ως δημοδιδάσκαλος σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Τα εγγόνια του προερχόμενα από τον κλάδο του γιου του Αθανάσιου Παπαγιαννακόπουλου, μετέτρεψαν το επώνυμο από Παπαγιαννακόπουλοι σε Θεοδοσίου λαμβάνοντας το νέο επώνυμο τους από το βαπτιστικό όνομα του Θεοδόσιου Παπαγιαννακόπουλου (εκ του Θεοδοσίου δηλαδή), προς τιμήν του.

Το πιστοποιητικό του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρτόσημο 1 δραχμή 9 2448


Πιστοποιούμε οι υπογεγραμμένοι ότι ο εκ της κωμοπόλεως Μαγουλιάνων της Καρυταίνης, νυν δε κάτοικος του χωρίου Φίλια του Δήμου Κλειτορίας της επαρχίας Καλαβρύτων Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος υπηρέτησε την πατρίδα απ’ αρχής μέχρι τέλους του υπερ ανεξαρτησίας ιερού αγώνος και στρατιωτικώς επί κεφαλής πάντοτε και παντού πολλών συγχωρίων του και εξ άλλων μερών στρατιωτών εκατό περίπου συμποσουμένων, θεωρούμενος ως αξιωματικός και εξοδεύων πολλάκις εις πολυειδείς των υπ’ αυτού στρατιωτών ανάγκας εις πολεμοφόδια και λοιπά. Υπο την οδηγίαν δε ημών διατελών παρευρέθη με τους υπ αυτού στρατιώτας εις πλείστας κατά των εχθρών γενομένας μάχας ως εις την των Π. Πατρών, Κορίνθου, Τριπόλεως, Ναυπλίου, Γράνας, Δερβενακίων, Δολιανών και άλλας εις τας οποίας έδειξεν γενναιότηταν, ζήλον και υπακοήν εις τας διαταγάς μας. Εν ολίγοις ο ειρημένος Θεοδόσιος Α. Παπαγιαννακόπουλος ως επί κεφαλής καθ’ όλον τον ιερόν αγώνα στρατιωτών παντού παρέχων προθύμως εις όπου η χρεία της πατρίδος εκάλη, θεωρείται ως εις εκ των πρωταγωνιστών. Τω δίδεται όθεν εις ένδειξιν το παρόν δια να τω χρησιμεύση όπου δει. Εν Αθήναις την 2 Φεβρουαρίου 1844.


Υπογραφές


Β. Πετιμεζάς
Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς)
Σωτ. Θεοχαρόπουλος
ΧατζηΧρήστος
Ν. Πετιμεζάς
Δ. Πλαπούτας
Κανέλλος Δεληγιάννης

Ακολουθεί

Όπισθεν του εγγράφου

Επικυρούται το γνήσιον των όπισθεν έπτά υπογραφών

Εν Αθήναις τη 11 Φεβρουαρίου 1844

Δήμαρχος Αθηνών


Υπογραφή: Α. Πετράκης


Σφραγίδα του Δήμου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Γ. Αργυρόπουλος (1972). Ιστορία των Φιλίων Καλαβρύτων και της Ι. Μονής Αγ. Αθανασίου. Αθήνα: Αδελφότητα Φιλιωτών "ο Αγιος Βλάσιος", ALFA PRESS Ο.Ε. σελ. 118.  Η παράμετρος |access-date= χρειάζεται |url= (βοήθεια)
  • Φάκελος αγωνιστή Θεοδόσιου Α. Παπαγιαννακόπουλου, τμήμα χειρογράφων, Εθνική Βιβλιοθήκη