Η Εκκλησία στην Ωβέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Η Εκκλησία στην Οβέρ)
Η Εκκλησία στην Ωβέρ
ΟνομασίαΗ Εκκλησία στην Ωβέρ
ΔημιουργόςQ5582
Έτος δημιουργίαςΙούνιος 1890
ΕίδοςΛάδι σε καμβά
Ύψος74
Πλάτος94
ΜουσείοMusée d'Orsay, Παρίσι
Αριθμός καταλόγουF789 JH2006
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα
Η εκκλησία το 2006

Η Εκκλησία στην Ωβέρ είναι ελαιογραφία που δημιουργήθηκε από τον Ολλανδό μετα-ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ τον Ιούνιο του 1890 που τώρα βρίσκεται στο Μουσείο του Ορσαί στο Παρίσι, στη Γαλλία.

Η πραγματική εκκλησία βρίσκεται στην Πλατεία Place de l'Eglise, στο Ωβέρ-συρ-Ουάζ, στη Γαλλία, 27 χλμ βορειοδυτικά του Παρισιού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Η Εκκλησία στην Ωβέρ"- μαζί με άλλους πίνακες, όπως το "Δημαρχείο στην Ωβέρ" και αρκετά σχέδια με μικρά σπίτια με αχυρένιες σκεπές - θυμίζουν σκηνές από την περίοδό του στην Νουένεν[1] . Σχετική νοσταλγία για το βορρά ήταν ήδη εμφανής στην τελευταία εβδομάδα του στο Σεν Ρεμί ντε Προβάνς: σε μια επιστολή που έγραψε μια-δυο εβδομάδες πριν από την αναχώρησή του, αναφέρει: «Ενώ ήμουν άρρωστος μπόρεσα ωστόσο να κάνω μερικούς μικρούς πίνακες από μνήμης τους οποίους θα δεις αργότερα στις μνήμες του Βορρά».[2]

Ειδικά αναφέρεται σε παρόμοια δουλειά του πίσω στην Νουένεν στην περιγραφή του σε αυτόν τον πίνακα, σε γράμμα του προς την αδελφή του Γουιλχελμίνα στις 5 Ιουνίου του 1890:

Έχω μια μεγαλύτερη εικόνα για την εκκλησία του χωριού- ένα εφέ στο οποίο το κτήριο παρουσιάζεται βιολετί- με απόχρωση που έρχεται σε αντίθεση με το απλό βαθύ μπλε χρώμα του ουρανού, καθαρό κοβάλτιο. Το βιτρό παράθυρο φαίνεται σαν κηλίδες ουλτραμαρίνας, η οροφή είναι βιολετί και μερικώς πορτοκαλί. Σε πρώτο πλάνο μερικά πράσινα φυτά σε άνθιση και άμμος με την ροζ ακτίνα της ηλιοφάνειας μέσα της. Και για μια ακόμα φορά είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα με τις μελέτες που έκανα στην Νουένεν για τον παλιό πύργο και το νεκροταφείο, μόνο που τώρα ίσως το χρώμα είναι ακόμα πιο εκφραστικό, πιο πλούσιο.[3]

Το "απλό βαθύ μπλε" χρησιμοποιείται ακόμα στο Πορτρέτο της Αντελίν Ραβού, ζωγραφισμένο την ίδια σύντομη περίοδο με την Οβέρ σουρ Ουάζ.

Το πρώτο πλάνο στο έργο "Η Εκκλησία στην Ωβέρ" λαμπυρίζει από τον ήλιο, αλλά η ίδια η εκκλησία παραμένει στη σκιά της και «ούτε αντικατοπτρίζει, ούτε απορρέει καμία δική της φωτεινότητα».[4] Αργότερα ο Βαν Γκογκ απέρριψε την ευαγγελική καριέρα που ήλπιζε να συνεχίσει στο Borinage στο Βέλγιο, γράφοντας στον αδελφό του Τεό από το Cuesmes τον Ιούλιο του 1880 παραθέτοντας μια εικόνα του Σαίξπηρ από τον Henry IV, Μέρος 1[5] για το σκοτεινό κενό μέσα σε μια εκκλησία που συμβολίζει το "άδειο και μη φωτισμένο κήρυγμα"[6] «ο Θεός τους είναι σαν τον Θεό του μεθυσμένου Φάλσταφ του Σαίξπηρ, "το εσωτερικό της εκκλησίας"».[7]

Το μοτίβο με τις αποκλίνουσες πορείες εμφανίζεται επίσης στον πίνακά του Σιταροχώραφο με Κοράκια.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lubin, Stranger on the earth: A psychological biography of Vincent van Gogh, Holt, Rinehart, and Winston, 1972. ISBN 0-03-091352-7, page 230.
  2. «Γράμμα 629: Βίνσεντ βαν Γκογκ στον Τεό βαν Γκογκ: 30 Απριλίου 1890». webexhibits.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2016. 
  3. «Γράμμα W22 - Βίνσεντ βαν Γκογκ προς Γουιλχελμίνα βαν Γκογκ: 5 Ιουνίου 1890». webexhibits.org. 
  4. Erickson, Kathleen Powers. At Eternity's Gate: The Spiritual Vision of Vincent van Gogh, 1998, ISBN 0-8028-4978-4. Page 171.
  5. "Και δεν έχω ξεχάσει από τι αποτελείται το εσωτερικό μιας εκκλησίας, είμαι πιπεριά, το άλογο ενός ζυθοποιού: το εσωτερικό μιας εκκλησίας!" — Πράξη 3, Σκηνή iii.
  6. Erickson, page 172
  7. «Γράμμα 133 - Βίνσεντ βαν Γκογκ προς τον Τεό βαν Γκογκ: Ιούλιος 1880». webexhibits.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]