Η καρέκλα του Βαν Γκογκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η καρέκλα του Βαν Γκογκ (F498)
ΟνομασίαΗ καρέκλα του Βαν Γκογκ (F498)
ΔημιουργόςQ5582
Έτος δημιουργίας1888
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το έργο Η καρέκλα του Βαν Γκογκ δημιουργήθηκε το 1888 από τον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Ο πίνακας δείχνει μια ρουστίκ ξύλινη καρέκλα, με ένα απλό κάθισμα από πλεγμένο άχυρο, πάνω σε ένα δάπεδο με πλακάκια. Πάνω στο κάθισμα της καρέκλας υπάρχει μια διακοσμημένη πίπα και μια σακούλα καπνού πίπας.

Φόντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Μαΐου του 1888 ο Βαν Γκογκ μετακόμισε από το Οτέλ Καρέλ, στο Καφέ ντε λα Γκάρ στην Αρλ, στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.[1] Είχε γίνει φίλος με τους ιδιοκτήτες Ιωσήφ και Μαρία Ζινό. Το κίτρινο σπίτι στον αριθμό 2 της Πλατείας Λαμαρτέν, έπρεπε να επιπλωθεί πριν μετακομίσει εντελώς, αλλά ήταν σε θέση να το χρησιμοποιεί ως στούντιο.[2] Ήθελε μια γκαλερί για να εκθέτει τη δουλειά του και άρχισε μια σειρά από πίνακες που τελικά περιελάμβαναν τα έργα "Η καρέκλα του Βαν Γκογκ" (1888), Υπνοδωμάτιο στην Αρλ (1888), Νυχτερινό Καφέ (1888), Εξώστης καφενείου τη νύχτα (Σεπτέμβριος 1888), Έναστρη Νύχτα πάνω από τον Ροδανό (1888) και Νεκρή φύση:Βάζο με δώδεκα ηλιοτρόπια (1888), που όλα προορίζονταν ως διακόσμηση για το Κίτρινο σπίτι.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]